Livia Stanciu: Există încă politicieni care își doresc o justiție controlată

Livia Stanciu: Există încă politicieni care își doresc o justiție controlată

„Nu trebuie să ne lase indiferenți, dimpotrivă, probabil că sigur mai există încă politicieni care își doresc o justiție controlată și atunci noi trebuie, aici, cu toții, să facem un front comun împotriva unui astfel de fenomen. Știm foarte bine că presiuni asupra justiției se pot face nu numai prin acele vorbe, prin atacurile la adresa magistraților, ci și chiar prin încercări de modificarea a unor legi de organizare și funcționare a sistemului judiciar. Atunci, cu atât mai mult trebuie ca întreg sistemul judiciar cu privire la aceste aspecte să adopte o atitudine extrem de responsabilă vizavi de modalitatea în care regândim modificarea unor dispoziții din aceste legi”, a declarat Livia Stanciu, la ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de miercuri, în cadrul căreia s-a prezentat Raportul de activitate pe 2015 a Consiliului.

Președintele (ÎCCJ) a subliniat și că există în prezent, în sistem, o serie de provocări, de vulnerabilități fundamentale, care se impun a fi analizate, depășite și rezolvate în perioada imediat următoare.

„O vulnerabilitate majoră o reprezintă faptul că am asistat și asistăm încă la atacuri dure, de multe ori extrem de dure la adresa magiatraților care au instrumentat dosare extrem de importante, atacuri prin care nu s-a urmărit altceva decât decredibilizarea acelor magistrați, decredibilizarea activității profesioniste desfășurate de către acei colegi, pentru a se pune eventual sub semnul întrebării onestitatea sau corectitudinea acelor colegi. Aceste atacuri nu au făcut decât să ne decredibilizeze ca țară” , a mai spus Livia Stanciu.

Președintele ICCJ a arătat că CSM a dovedit în 2015 „toleranță zero” față de atacurile la adresa independenței sistemului judiciar și a luat atitudine față de aceste atacuri.

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru al CSM, a precizat și el că în anul 2014 au fost 12 atacuri la independența justiției, iar anul trecut numărul acestora aproape s-a dublat.

„Au fost 12 atacuri la independența justiției în anul 2014, respectiv 12, din care șase la judecători. Au fost 28 de atacuri la magistrați în 2015, (…)12 la judecători și 16 la procurori”, a spus Dumbravă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase