Localnicii din Cușma, satul din România cu cei mai mulți urși din Europa, terorizați de urși

Localnicii din Cușma, satul din România cu cei mai mulți urși din Europa, terorizați de urși
Publicat: 24/09/2019, 10:25

Chiar dacă nu a atacat decât animale, oamenii din sat de tem pentru viețile lor și ale copiilor lor, pe care nu îi mai lasă singuri nici măcar în drum spre școală. Oamenii spun că în ultimele zile au văzut mai mulți urși în sat și unul dintre ei a atacat o gospodărie și a ucis porcul unui localnic.

„A venit ursu’ sâmbătă noaptea și a intrat într-un coteț, unde a omorât un porc. Au lătrat câinii și au ieșit oamenii din case și au sunat la 112. După aceea a venit mesaj de avertizare a populației și ni s-a recomandat să stăm în case, să ne ferim de urs. Mi-a fost frică să îmi las copiii afară și i-am dus la școală noi, ne-am temut să nu coboare iar urșii în sat”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, o localnică.

Deși satul este lângă cel mai important fond de vânătoare de urși din țară, fiind locul preferat de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu, până acum sătenii nu s-au temut de urși chiar dacă efectivul de animale este de patru ori mai mare decât cel optim.

„Au mai fost urși în sat, dar parcă până acum s-au ținut departe și se temeau de oameni. Anul acesta zici că nu mai au frică de nimic. Vin în curte și nu se tem de câini, nu se tem de oameni. Sunt și mai mulți parcă. Au fost văzuți într-o zi vreo opt urși, pe dealuri. Nu ne-a fost frică de ei până anul ăsta, dar acum ne temen și pentru noi și pentru copii. Am cerut să îi împuște dar nu au venit încă aprobările. Știu că au cerut vânătorii să împuște trei urși care au făcut probleme și în alte sate, au omorât vaci și porci și oi, dar nu i-au lăsat să îi vâneze”, a spus Ioan Motogna, un al sătean.

Conducerea Ocolului Bistrița, cea care are în administrare și pădurea de la Cușma, a cerut autorităților să aprobe recoltarea ursului agresiv și așteaptă răspunsul Ministerului Mediului.

„S-au făcut demersurile pentru aprobarea recoltării ursului și este nevoie de primirea aprobărilor de la Ministerul Mediului. A mai făcut probleme. S-a constituit și o comisie și așteptăm aprobarea”, a declarat șeful Ocolului Silvic Municipal, Emil Anca.

Conducerea Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud avertizează în fiecare an, după evaluarea efectivelor de animale sălbatice din județ, că numărul urșilor este foarte mare. La ultima evaluare din iunie, datele arătau că numărul urșilor din Bistrița-Năsăud a crescut cu 50 de exemplare într-un an.

Conform ultimei evaluări făcute de speciliștii Agenției de Protecție a Mediului, în pădurile din Bistrița-Năsăud există cel mai mare număr de exemplare de urs brun din Europa, efectivele evaluate în acest an ajungând la 682 de exemplare, în creștere cu 50 față de evaluarea de anul trecut.

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud spun că în pădurile din Bistrița-Năsăud efectivul optim este de 156 de urși, 30 de exemplare de râs și 116 de pisică sălbatică. însă efectivele sunt cu mult mai mari și în creștere de la un an la altul.

În ultimul an și jumătate în județul Bistrița-Năsăud au fost reclamate peste 100 de incidente în care animalele sălbatice au produs pagube însemnate pentru populație. Ultimul caz în care Ministerul Mediului a aprobat împușcarea unui urs a fost în aprilie, când un urs bătrân a omorât 12 porci din gospădăriile sătenilor din comunele Milaș și Urmeniș. În zona Cușma, anul trecut ursul a atacat o stână și a omorât 28 de oi.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”