Loteria Română renegociează contractul cu furnizorul telecom, unde a intrat ca acționar fratele lui Ghiță

Loteria Română renegociează contractul cu furnizorul telecom, unde a intrat ca acționar fratele lui Ghiță
Publicat: 03/04/2013, 15:47
Actualizat: 29/07/2014, 14:38

Fratele omului de afaceri Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță, a preluat indirect 25% din capitalul social al Grupul Industrial GIR, operator telecom al cărui contract cu Loteria Română, în valoare de 17,3 milioane euro, va fi renegociat după ce a fost menționat în raportul Curții de Conturi pe 2011.

Alexandru Ghiță controlează 67,12% din capitalul social 2K Telecom, companie care a încheiat în 2009 contracte de aproape 140 milioane de lei fără TVA cu Ministerul Administrației și Internelor. Din acționariatul 2K Telecom mai fac parte Vasile Radu – 24,83% și Vasile Domente – 8,05%, potrivit datelor Registrului Comerțului.

Înființată în anul 2000, 2K Telecom și-a început activitatea în domeniul telecom ca furnizor de servicii de acces la Internet.

Operatorul a devenit membru al grupului Asesoft în 2005, care la acea vreme era controlat în proporție de 50% de omul de afaceri și deputatul Sebastian Ghiță.

Afacerile 2K Telecom au însumat 59,9 milioane de lei în 2011, de la 46,4 milioane de lei în urmă cu un an.

La finele anului trecut, acționarii Grupul Industrial GIR au hotărât majorarea capitalului social cu 100.000 lei, operațiune însoțită de emiterea unui număr de 10.000 de titluri cu o valoare nominală de 10 lei/acțiune, care au fost achiziționate integral de Wanika Establishment, o societate cu sediul în Vaduz (Liechtenstein).

Totodată, acționarii Vlad Constantinescu, Ovidiu Prisecari și Georgeta Constantinescu au cesionat un număr de 5.000 de acțiuni către 2K Telecom, care reprezintă 25% din capitalul GIR.

De asemenea, Vlad Constantinescu a cedat 200 de acțiuni unui alt acționar al operatorului, Cristian Călinescu.

Potrivit datelor Registrului Comerțului, Wanika Establishment are o cotă de 50% în acționariatul GIR, 2K Telecom – 25%, Cristian Călinescu – 16,285%, Alexandru Paul Cîrstea – 7% și Marianna Simona Sârbu – 1,715%.

Anterior, Cristian Călinescu deținea 30,57%, Ovidiu Prisecari – 20,5%, Georgeta Constantinescu – 20,5%, Paul Alexandru Cîrstea – 14%, Vlad Constantinescu – 11% și Marianna Simona Sârbu – 3,43%.

La solicitarea MEDIAFAX, reprezentanții Grupul Industrial GIR au afirmat că Wanika Establishment este o societate de investiții financiare.

„Vlad Constantinescu, Ovidiu Prisecari și Georgeta Constantinescu au ieșit din acționariatul Grupul Industrial GIR din motive personale. Planurile Wanika Establishment și 2K Telecom în privința viitorului Grupul Industrial GIR vizează continuarea activității în domeniul telecomunicațiilor”, potrivit răspunsului transmis de companie.

Întrebat dacă 2K Telecom a intrat în acționariatul GIR, Alexandru Ghiță a spus că „a fost o intenție, dar am renunțat la tranzacție”. Datele transmise de GIR și cele de la Registrul Comerțului infirmă declarația lui Ghiță. Ulterior, Ghiță nu a mai răspuns la solicitările MEDIAFAX.

Înființat în anul 1992, Grupul Industrial GIR desfășoară activități de telecomunicații prin rețele fără cablu (exculsiv prin satelit) și a consemnat o cifră de afaceri de 30,9 milioane de lei în 2011, în creștere cu 48% față de anul precedent, iar profitul net s-a triplat, la 6,6 milioane de lei.

În prima parte a anului 2011, Loteria Română a atribuit GIR, lider în asocierea cu Vodafone România, un contract de 17,3 milioane de euro pe o perioadă de patru ani, pentru furnizarea unui sistem de comunicații. GIR a fost singurul ofertant în cadrul licitației.

„În prezent, conducerea Loteriei Române a demarat procedurile privind renegocierea contractului la care faceți referire. După finalizarea renegocierii vă vom comunica rezultatele acesteia”, se arată într-un răspuns al Loteriei la solicitarea MEDIAFX.

Raportul Curții de Conturi pe anul 2011 spune că operatorul de jocuri de noroc a majorat în mod nejustificat valoarea estimată a investiției cu 50%, respectiv cu 4,05 milioane de euro, la 12,21 milioane de euro.

„Loteria nu a justificat necesitatea suplimentării atât a serviciilor solicitate, cât și a numărului de locații în care se vor furniza serviciile (în creștere cu 89,4%, de la 1.118 la 2.160 locații). Pentru determinarea valorii estimate în lei a investiției, Loteria a utilizat în mod deliberat un curs valutar supraevaluat de 4,7 lei pentru un euro, în condițiile în care în documentația de atribuire s-a solicitat ca valoarea ofertată exprimată în lei să fie determinată în echivalent euro la cursul mediu al pieței valutare, calculat de BNR pentru decembrie 2010, respectiv 4,2925 lei. Procedând în acest mod, Loteria a majorat artificial cu 4,9 milioane de lei valoarea estimată a investiției, cu scopul vădit de a supraevalua valoarea contractului care urma să fie atribuit”, se arată în documentul Curții de Conturi.

De asemenea, datorită clauzelor contractuale defavorabile companiei, prevăzute în contractul încheiat cu GIR, Loteria nu a putut suspenda serviciile de comunicații nefolosite, generând costuri nejustificate de 6,92 milioane de lei, cu efecte negative asupra eficienței utilizării fondurilor companiei.

„Până la data de 18 iunie 2012, Loteria a achiziționat echipamente și servicii la o valoare mai mare cu 244,71%, respectiv 11,45 milioane de lei (TVA inclusă), față de valoarea la care au fost achiziționate de GIR de la societățile furnizoare”, se mai spune în raport.

Datele www.e-licitatie.ro arată că la finele anului 2009, Ministerul Administrației și Internelor a atribuit 2K Telecom două contracte a căror valoare cumulată se ridică 137,2 milioane de lei, fără TVA, pentru servicii VPN și sisteme de informare și servere.

De asemenea, GIR și Poșta Română au încheiat, la începutul anului 2009, un contract pe patru ani în valoare de 32,1 milioane de euro pentru furnizarea de servicii de telecomunicații, transmisii de date și voce. Contractul a încetat în luna noiembrie a anului trecut, potrivit Poștei.

GIR a fost implicată în perioada 2003-2006 în acțio­na­ria­tul POSTele­com, proiectul eșuat al unui ope­­rator de comunicații deținut în prin­cipal de Poșta Română și investitori chi­­nezi, care ar fi trebuit să concureze Rom­­telecom.

Anul trecut, 2K Telecom a câștigat, în urma unei licitații organizată de ANCOM, două blocuri de 15 MHz în banda de frecvențe de 2.600 MHz, valabile pentru perioada 2014 – 2029, pentru care va plăti 6,6 milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu...