Lovitură de imagine pentru Donald Trump în pragul alegerilor: Un jurnalist publică o înregistrare în care președintele american recunoaște că era conștient de amploarea și gravitatea COVID încă din ianuarie

Lovitură de imagine pentru Donald Trump în pragul alegerilor: Un jurnalist publică o înregistrare în care președintele american recunoaște că era conștient de amploarea și gravitatea COVID încă din ianuarie
Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 10/09/2020, 01:07

Președintele Donald Trump i-a mărturisit unui jurnalist american încă din februarie că știe și înțelege cât de mortal și de periculos este coronavirusul, aceasta cu multe săptămâni înainte ca primul deces să fie confirmat în SUA. Mărturisile au fost înregistrate de jurnalistul Bob Woodward și detaliate în cartea „Rage” (eng. Furie), care urmează să fie lansată în data de 15 septembrie. În acest moment, aproape 200.000 de americani au murit din cauza infecției cu noul coronavirus.

Imaginea președintelui Trump apare în timpul ședinței cu reprezentanții serviciilor de informații din Biroul Oval din 28 ianuarie, când discuția s-a referit la focarul de coronavirus din China.

Serviciile l-au avertizat pe Trump: „Aceasta va fi cea mai mare amenințare la adresa securității naționale cu care vă confruntați în cursul mandatului de președinte”

„Aceasta va fi cea mai mare amenințare la adresa securității naționale cu care vă confruntați în cursul mandatului de președinte”, i-a spus consilierului pentru securitate națională Robert C. O’Brien lui Trump, potrivit unei noi cărți a editorului asociat al Washington Post, Bob Woodward. „Acesta va fi cel mai dur lucru pe care urmează să-l confruntați”

Matthew Pottinger, consilierul adjunct pentru securitate națională, a fost de acord. El i-a spus președintelui că, după ce s-a întâlnit cu mai multe surse în China, a înțeles că era evident că lumea se confrunta cu o urgență de sănătate la fel cu pandemia de gripă din 1918, care a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni în întreaga lume. Pottinger l-a avertizat pe Trump că transmiterea prin asimptomatici era mare în China și că 50% dintre cei infectați nu arătau simptome. La acel moment, SUA raportase doar câteva zeci de cazuri de coronavirus.

Trump către Woodward: „Se confirmă că nu este vorba doar despre oameni în vârstă. Sunt tineri (n.r. care mor), foarte mulți tineri…”

Zece zile mai târziu, Trump l-a sunat pe Woodward și a dezvăluit că el crede că situația este mult mai gravă decât ceea ce spusese public, scrie The Washington Post

Woodward l-a întrebat pe Trump, în luna mai dacă își aduce aminte de avertismentul lui O’Brien, însă președintele a spus că nu: „Nu, nu îmi amintesc, sunt sigur că a spus-o. E băiat de treabă”.

Donald Trump poate fi auzit spunând că știe cât de periculos, de mortal și de contagios este virusul, „mult mai mortal chiar decât gripele cele mai periculoase” dar că îl minimalizează public și o va continua să o facă în mod repetat

Mărturisile în privat ale președintelui sunt complet opuse față de comentariile sale publice în care a insistat constant că virusul „urmează să dispară cât de curând” și că „totul va fi foarte bine”. La începutul lunii februarie, când transmiterea virusului în SUA era încă foarte mică, iar măsurile ar fi putut salva sute de mii de vieți, Trump, care îi spusese lui Woodward, înregistrat fiind, că știe cât de mortal este virusul, a decis să țină ascunse de public aceste informații.

„Întotdeauna am vrut să minimalizez situația. Încă vreau să fac asta pentru că nu vreau să creez panică”, a mărturisit Trump în data de 19 martie, la câteva zile după ce situația devenise atât de gravă încât devenise necesară instituirea stării de urgență.

Dacă în loc să minimalizeze criza, președintele ar fi acționat decisiv la începutul lunii februarie, implementând reguli clare și o carantină generalizată, experții spun că mii de vieți ar fi putut fi salvate. În acest moment, aproape 200.000 de americani au murit din cauza infecției cu noul coronavirus. Mărturisirile președintelui american au fost făcute între 5 decembrie 2019 și 21 iulie 2020, iar interviurile au fost făcute de Bob Woodward cu permisiunea lui Trump. Înregistrările audio au fost obținute de CNN înainte de lansarea cărții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată