LOVITURĂ DE TEATRU! Avocații lui Becali l-au scos „MATEMATIC” din închisoare pe clientul lor. EXCLUSIV

LOVITURĂ DE TEATRU! Avocații lui Becali l-au scos MATEMATIC din închisoare pe clientul lor. EXCLUSIV
Publicat: 01/06/2013, 17:23
Actualizat: 29/07/2014, 18:28

Avocații lui Gigi Becali susțin că lunea viitoare finanțatorul Stelei ar putea fi eliberat sub supraveghere judiciară dacă instanța l-ar condamna la o pedeapsă cu suspendare în dosarul Valiza. Experții consultați de gândul spun însă ca șansele lui Becali să iasă din închisoare sunt doar matematice. Un calcul matematic arată însă că Becali ar putea fi condamnat chiar și la patru ani de închisoare iar instanța îi poate aplica un spor de pedeapsă de cinci ani, astfel că Becali riscă să steau după gratii chiar și 9 ani. Paradoxal însă, avocații lui Becali au arătat că nu își doresc o achitare, pentru că astfel Becali ar urma să rămână în închisoare.

JULIUS RICHARD PETRI. Caută bacteriile din noul Google Doodle, dedicat lui JULIUS RICHARD PETRI. Experiment

LOTO, LOTO 6/49. Avem un milionar la LOTO. Report de 8,1 milioane de euro la LOTO 6/49

Cele două condamnări

Gigi Becali are la activ două condamnări definitive: una de 3 ani cu suspendare în dosarul în care a fost acuzat de sechestrarea unor hoți de mașini și una de doi ani cu executare în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN. Curtea Supremă a conexat cele două pedepse și a decis că Becali trebuie să execute 3 ani de închisoare.

Acum, avocații lui Becali speră ca aceeași instanță să îl condamne pe Becali în cel de-al treilea dosar, denumit generic dosarul Valiza, la o pedeapsă cu suspendare. În baza unui artificiu judiciar, avocații susțin că instanța ar putea să decidă ca Becali să fie eliberat sub supraveghere judiciar. Raționamentul avocaților este în felul următor: 3 ani cu suspendare, plus doi ani cu executare, plus o pedeapsă cu suspendare, egal o pedeapsă finală cu suspendare.

„Domnul Becali este judecat succesiv în trei dosare distincte de același complet de judecată în faza recursului. În cazul în care infracțiunile sunt concurente, adică au fost săvârșite înainte ca pentru una să intervină o condamnare definitivă, ipoteză care ar fi atras recidiva, înseamnă că de fiecare dată trebuie făcută o individualizare judiciară a pedepsei. Asta înseamnă un concurs între ele, aplicarea pedepsei cele mai grele și pasul următor este individualizarea judiciară a modalității de executare a pedepsei”, a explicat avocatul Florian Surghie.

Apărătorul lui Becali a mai explicat că instanța ar trebui să țină cont de reacția opiniei publice la condamnarea lui Becali și că zilele petrecute de finațatorul Stelei în pușcărie sunt suficiente. „Dacă la dosarul numarul doi (schimbul de terenuri cu MApN n.red ) scopul pedepsei poate fi atins numai în închisoare, în momentul în care face o nouă judecată raportată la toate infracțiunile, sechestrarea, a doua cu abuzul și a treia povestea cu valiza, instanța poate reindividualiza judiciar modalitatea de executare. Instanța poate lua act de reacția opiniei publice, etc. Instanța poate spune că pedeapsa și-a atins scopul și acum poate să-și atingă scopul și fără executarea ei. Dacă se va da o suspendare, atunci mandatul de executare se anulează și va fi pus în libertate de îndată”, a mai explicat Surghie pentru gândul.

În mod paradoxal însă, dacă Becali va fi achitat de instanță, el nu mai are nicio șansă să iasă din penitenciar. „O achitare nu ne ajută pentru că rămâne cu condamnarea de 3 ani cu executare”, a mai explicat avocatul.

Ce spun experții în drept

Pe de altă parte, experții în drept consultați de gândul susțin că șansele lui Becali de a ieși din penitenciar sunt doar „matematice”. În primul rând, în România nu există un precedent ca un condamnat să fie eliberat sub control judiciar după ce a primit deja o pedeasă cu executare. „Nici un jurist cu capul pe umeri nu ar accepta ca după ce pentru două infracțiuni spui că pedeapsa trebuie executată în penitenciar, la a treia să dai cu suspendare și la individualizare să îl eliberezi”, au explicat experții pentru gândul.

Este greu de crezut că instanța va tine seama de calculul avocaților având în vedere că aceeași instanță a decis să-l trimită după gratii pe Becali. Practic dacă instanța ar lua o astfel de decizie ar invalida deciziile precedente. „Șansele ca el să fie eliberat sunt ca și cum ai spune că o echipă precum Vânju Mare are șanse să bată Bayern Munchen pentru că minge e rotundă și se joacă 11 la 11”, au mai explicat experții consultați de gândul.

La ultimul termen, Becali și avocații să au cerut ca el să fie condamnat cu suspendare. Becali și-a recunoscut faptele, chiar și cele din dosarele anterioare. Însă Becali nu a mers pe recunoașterea vinovăției așa cum prevede articolul 320 indice 1 din Codul de Procedură Penală. Dacă Becali se prevala de acest articol atunci el beneficia de o micșorare a limitelor pedepsei dar în practică instanța trebuia să îl condamne și riscul unei condamnări cu executare era extrem de mare.

Becali ar putea executa un maxim de 9 ani de închisoare

Procurorul de ședință al DNA, Cameluș Păduraru, a solicitat instanței ca Becali să fie condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Dacă instanța va fi de acord, atunci Becali va sta în pușcărie patru ani. În plus, experții consultați de gândul au arătat că la această pedeapsă instanța poate aplica și un spor de maxim cinci ani. Astfel că Becali ar putea executa chiar și 9 ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cătălin Bordea, ARS la bani după ce a câştigat America Express? Producătorii au luat foc,...
FOTO. Imagini hot cu soția lui Dan Petrescu în costum de baie! Cum arată la...
GALERIE FOTO Patru morți și trei mașini Porsche implicate într-un accident rutier groaznic petrecut în...
6 pești TOXICI, de evitat ☢️ Au foarte mult MERCUR
Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu...
Banca Transilvania vinde o mașină cu motorul și cutia defecte. Merită “Cinciarul” 5000€?
Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Subiecte, barem și rezolvări pe EDU.ro! Emoții mari pentru candidați!
BANCUL ZILEI. Bulă vrea să agațe o tipă bună: Domnișoară, pot să vă servesc cu...
Cifrele României doboară Ungaria. Capitolul la care vecinii au fost ajunşi din urmă
Adevărul despre Visuri la Cheie. Ce se întâmplă, de fapt, în emisiunea de la Pro...
Tocmai PENTAGONUL spune că suntem urmăriți de o NAVĂ-MAMĂ extraterestră
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Vestea dimineții despre Maia MORGENSTERN! Anunţ de ultimă oră despre marea actriţă a României
Bărbatul care a distrus-o pe Simona Halep: „Chiar așa, nu îți e puțin rușine?”
Apare al șaselea ocean al Pământului? Un continent se va separa în două prin formarea...