Lovitură pentru Dan Voiculescu. Instanța a făcut anunțul în urmă cu puțin timp

Lovitură pentru Dan Voiculescu. Instanța a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Publicat: 24/05/2015, 14:01

Dan Voiculescu a contestat, în 26 august 2014, la Curtea de Apel București, raportul Inspecției Judiciare (IJ), prin care se stabilea că judecătorii Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea au fost repartizați corect în completul de soluționare a dosarului de Cercetări Alimentare.

În 9 aprilie, Curtea de Apel București a dat câștig de cauză Inspecției Judiciare.

În motivarea acestei decizii se arată că „rezoluția de clasare a sesizării (…) nu poate fi asimilată, astfel cum a susținut apărătorul reclamantului în cuvântul pe fond, refuzului nejustificat de a soluționa o cerere, definit la art.2 lit.i) din Legea nr.554/2004 drept ‘exprimarea explicită, cu exces de putere, a voinței de nu rezolva cererea unei persoane’, întrucât inspectorul judiciar are și posibilitatea de a respinge sesizarea, temeinicia acestei soluții fiind supusă verificării ierarhice și, ulterior, cenzurii instanței de judecată”.

Hotărârea Curții de Apel București nu este definitivă.

Inspecția Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, în urma verificărilor, că dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentre (ICA), în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, a fost repartizat în mod legal completului format din judecătorii Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea.

Avocații lui Dan Voiculescu au reclamat faptul că repartizarea dosarului la acest complet de judecată nu a fost făcută în mod corect. Mai mult, Dan Voiculescu a reclamat la CSM de mai multe ori acest aspect, motiv pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară să verifice mai multe aspecte referitoare la desfășurarea procesului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, inclusiv cel referitor la o eventuală repartizare nelegală a dosarului.

„În urma verificărilor efectuate, prin rezoluția din 11 august 2014, Inspecția Judiciară a constatat legalitatea îndeplinirii procedurii de repartizare a dosarului, având în vedere aplicarea dispozițiilor art. 22 alin.2 din Regulamentul de ordine interioara al instanțelor și Hotărârea nr. 187din 26.06.2014 a Colegiului de conducere al Curții de Apel București. Astfel, s-a constatat că este de competența colegiului de conducere al instanței să aprobe, în mod excepțional, schimbarea membrilor completelor de judecată, în cazurile în care, din motive obiective se impune acest demers”, potrivit CSM.

Conform sursei citate, motivele care au determinat modul de repartizare a dosarului au fost obiective. Este vorba, în primul rând, despre suspendarea din exercitarea funcției de judecător a lui Stan Mustată, pensionarea judecătorului Florică Duță, precum și promovarea la Înalta Curte de Casație și Justiției a judecătoarei Anca Alexandrescu, titulari ai completului la care a fost repartizat dosarul ICA, la data de 24 ianuarie 2014, respectiv înlocuitorul judecătorului suspendat Stan Mustață.

„Pe parcursul perioadei în care au avut loc înlocuirile în cadrul completului de judecată, cu judecătorii din lista de permanență (29 aprilie – 10 iunie 2014), Consiliul Superior al Magistraturii a validat examenul de promovare în funcții de judecători, la curțile de apel. Doamna Carmen Bogdan și domnul Mihai Alexandru Mihalcea s-au aflat printre judecătorii promovați la Curtea de Apel București”, arăta CSM.

Astfel, cei doi magistrați au fost judecătorii care, potrivit Hotărârii colegiului de conducere, au schimbat membrii completului, din care unul fusese suspendat, iar ceilalți nu mai funcționau la acea instanță.

Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv, în 8 august 2014, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, și pe Sorin Pantiș, fost ministru, la șapte ani de închisoare.

Dosarul privind privatizarea ICA a fost judecat din 1 iulie 2014 de completul format din magistrații Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea, aceștia fiind desemnați după ce președintele completului inițial, Stan Mustață, a fost arestat pentru trafic de influență, iar celălalt membru, Florică Duță, s-a pensionat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Zodiile care realizează tot ce-și doresc. Se întâmplă în aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția