Lucian Diniță, achitat în dosarul de luare de mită. Fostul șef al Poliției Rutiere fusese acuzat că a primit un miel, doi curcani și cinci păstrăvi

Lucian Diniță, achitat în dosarul de luare de mită. Fostul șef al Poliției Rutiere fusese acuzat că a primit un miel, doi curcani și cinci păstrăvi
Publicat: 22/05/2018, 14:59
Actualizat: 26/03/2019, 05:32

UPDATE 14:55 „Sunt extraordinar de încântat că există judecători în țara asta, judecători care să ia toate probele, toate discuțiile, tot ce înseamnă un dosar penal și să-l analizeze. E greu de crezut, este adevărat, în România de astăzi este greu de crezut așa ceva dar uitați că se mai și întâmplă. 25 de ani nu am făcut nimic. A început totul cu acel ofițer care l-aș fi angajat eu la Direcția Rutieră fără să aibă permis de conducere. Nu eu l-am angajat eu sub nicio formă, ci IGPR. După aceea a început acest circ, această cavalcadă pe care nu vreau să o trăiască nimeni. Mai mult decât atât, ce am trăit eu, am trăit eu, dar să fie pusă într-o postură pe care nu vreau să o discut și soția, care a fost degradată pentru că eu am dosar la DNA”, a declarat Lucian Diniță pentru MEDIAFAX.

„În plan profesional am fost terminat, deci cu asta s-a încheiat. Am fost pur și simplu ruinat financiar. Eu nu am furat. Eu nu am bani, eu trăiesc din banii de pensie. Este o experiență de viață pentru toată lumea”, a mai spus fostul șef al Poliției Rutiere.

Știrea inițială. Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere, a fost achitat de Tribunalul București în dosarul în care fusese acuzat că a primit un miel, doi curcani și cinci păstrăvi de la un om de afaceri, pentru ca acesta să poată obține după 30 de zile permisul de conducere. Decizia nu este definitivă.

Magistrații Tribunalului București i-au mai achitat și pe omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, Maricel Ilie (vicepreședinte și membru în Comitetul Executiv Regional al Asociației Internaționale a Polițiștilor – Secția Română – Regiunea 1 București la data comiterii faptei).

Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere, a fost trimis în judecată în 2015 de procurorii DNA, fiind acuzat de aceștia că a primit un miel, doi curcani și cinci păstrăvi de la un om de afaceri, pentru ca acesta să poată obține după 30 de zile permisul de conducere ce îi fusese suspendat pe o perioadă de 90 de zile.

În același dosar au fost judecați omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, pentru cumpărare de influență, și Maricel Ilie, vicepreședinte și membru în Comitetul Executiv Regional al Asociației Internaționale a Polițiștilor – Secția Română – Regiunea 1 București la data comiterii faptei, pentru complicitate la cumpărare de influență, se arată într-un comunicat de presă al DNA, remis la acea vreme.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 22 septembrie 2011, omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa a fost sancționat și i-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile, după ce a încălcat regulile de circulație. Ulterior, întrucât i-a fost respinsă irevocabil plângerea contravențională, în 21 martie 2012, Deaconeasa a predat permisul de conducere Serviciului Rutier Vâlcea, fiindu-i eliberată o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație. Din acest moment, potrivit dispozițiilor legale, a început să curgă termenul de 90 de zile pentru care inițial s-a dispus măsura suspendării dreptului de a conduce.

„În aceste împrejurări, inculpatul Deaconeasa Gheorghe a inițiat demersuri în vederea redobândirii dreptului de a conduce autovehicule și, implicit, a permisului de conducere, într-un termen mai scurt decât termenul de 90 de zile. Astfel, prin intermediul și cu sprijinul inculpatului Ilie Maricel, omul de afaceri a luat legătura și s-a întâlnit la sediul Direcției Poliției Rutiere din municipiul București, cu inculpatul Diniță Lucian”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

În urma întâlnirii și a discuțiilor dintre cei trei, atât la acel moment cât și în perioada următoare, ar fi fost făcute demersurile necesare pentru ca omul de afaceri să obțină permisul de conducere înainte de perioada de 90 de zile.

„În acest sens, urmau să fie valorificate dispozițiile legale care, printre altele, prevedeau posibilitatea reducerii perioadei de suspendare la minim 30 de zile în urma promovării testului pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație. Concret, inculpatul Diniță Lucian, prevalându-se de influența pe care, din perspectiva funcției deținute o avea asupra conducătorilor serviciilor rutiere din țară, a realizat demersurile efective la nivelul Serviciului Rutier Vâlcea, serviciu implicat în procedura de dispunere a reducerii perioadei de suspendare a dreptului de conduce autovehicule”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Ulterior, în 19 aprilie 2012, Gheorghe Deaconeasa a susținut, la Serviciul Rutier Vâlcea, testul pentru verificarea cunoștințelor în vederea reducerii perioadei de suspendare, pe care l-a promovat. Două zile mai târziu, Serviciul Rutier Vâlcea i-a restituit lui Deaconeasa permisul de conducere. Procurorii susțin că pentru „ajutorul” acordat, Lucian Diniță a primit de la omul de afaceri produse alimentare în valoare de 672,5 lei, respectiv un miel, doi curcani și cinci kilograme de păstrăv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu