Lucian Romașcanu, reacție la adresa lui Csoma Botond: „Transilvania este istoric a românilor, unde trăiesc și unguri și sași și evrei”

Lucian Romașcanu, reacție la adresa lui Csoma Botond: „Transilvania este istoric a românilor, unde trăiesc și unguri și sași și evrei”
Sursă Foto - Facebook
Publicat: 28/11/2022, 22:09
Actualizat: 28/11/2022, 22:26

Scandal la ședinţa solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată sărbătoririi Zilei Naţionale a României, după ce deputatul UDMR Csoma Botond a declarat, de la tribună, că ”liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a venit în scurt timp cu o reacție: „Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit și trăiesc și unguri și sași și evrei”.

Deputatul UDMR Csoma Botond a susţinut, luni, într-un discurs în Camera Deputaţilor, că „liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”.

Declaraţia deputatului UDMR a înfuriat-o pe senatoarea Diana Şoşoacă, iar Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor,  a fost la un pas să încheie şedinţa solemnă. Totodată, parlamentarii AUR au părăsit sala de plen.

„De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeași parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist, reducționist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent și care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de dușman, afectând grav relațiile interetnice.

Plecând de la exemplul reconcilierii franco-germane, diferite comunități ar trebui să se bucure de dreptul de a avea o abordare și interpretare proprie, a unor evenimente istorice, fără ca acest fapt să determine indignare și să genereze teste de loialitate aplicate acelei comunități, de către o parte a societății.

Liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc. Și acest lucru s-a reflectat și în textul declarației de la Alba Iulia”, a declarat deputatul UDMR Csoma Botond, potrivit Digi24.ro.

Ce mesaj a scris Lucian Romașcanu pe Facebook

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, nu a rămas indiferent și a venit cu o reacție referitoare la acest scandal, pe pagina de Facebook:

„Astăzi, la ședința solemnă a Parlamentului României am trăit bucuria rememorării imensei realizări istorice, regăsirea între granițele aceluiași stat național a tuturor provinciilor unde românii erau, de veacuri, majoritari.

Între discursurile parlamentarilor, încărcate de patriotism dar și de date istorice, unul discordant l-a avut, din păcate, un parlamentar al UDMR, deputatul Csoma Botond.

Fiind un răspuns „la cald”, mă rezum acum doar la câteva idei:

– Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit și trăiesc și unguri și sași și evrei.

– declarația de la Alba Iulia a fost și este o promisiune respectată a statului român.

– România este citată drept un serios exemplu de bune practici în privința tratamentului minorităților, inclusiv a celei maghiare: reprezentare în parlament, prezență în aproape toate guvernele post-decembriste, învățământ de toate gradele în limba maternă etc. etc.

România și românii trebuie să fie respectați și apreciați pentru toate cele menționate!

Nimeni nu ar trebui sa aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potențial distructiv major.

La Mulți Ani, România!

La Mulți Ani, românilor, de toate naționalitățile!”, a fost mesajul transmis de Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase