Ludovic Orban, întrevedere la Bruxelles cu Adina Vălean, vicepreședinți ai CE și cu europarlamentari români

Ludovic Orban, întrevedere la Bruxelles cu Adina Vălean, vicepreședinți ai CE și cu europarlamentari români
Publicat: 09/01/2020, 14:49

„În contextul vizitei la Bruxelles, prim-ministrul Ludovic Orban a avut miercuri, 8 ianuarie 2020, o întrevedere cu membrii români în Parlamentul European”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului, remis MEDIAFAX.

Discuțiile au vizat promovarea intereselor cetățenilor români în raport cu agenda politică europeană.

„Dialogul cu aceștia a vizat evoluțiile în raport cu agenda europeană curentă, în contextul începutului unui nou ciclu instituțional și în perspectiva avansării de noi propuneri legislative în perioada următoare. Cu această ocazie, premierul Ludovic Orban a adresat felicitări membrilor români în Parlamentul European pentru pozițiile obținute în structurile acestui for instituțional, precum și pentru activitatea desfășurată până în prezent în acest cadru. A exprimat încrederea că europarlamentarii români vor putea contribui substanțial și activ la promovarea eficientă a intereselor cetățenilor români în raport cu agenda europeană, astfel încât deciziile agreate în cadrul UE să reflecte, de o manieră echilibrată, specificul societății românești și interesul de dezvoltare socio-economică a acesteia”, este explicat în sursa citată.

Ludovic Orban a transmis membrilor români din Parlamentul European disponibilitatea Guvernului României pentru menținerea unui dialog permanent și cooperare deschisă, în scopul promovării eficiente a elementelor de interes prioritar pentru România în raport cu dosarele europene active pe agenda europeană.

Printre subiectele dezbătute s-a aflat Cadrul Financiar Multianual și Pactul Ecologic European. De asemenea, relațiile viitoare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și situația Republicii Moldova.

„Punctual, premierul României a făcut referire la o serie de dosare care generează implicații majore pe un întreg palier de politici la nivel UE și național. Astfel, a subliniat importanța negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, evidențiind rolul Parlamentului European în finalizarea propunerilor sectoriale aferente noului buget, perspectiva discuțiilor privind Pactul Ecologic European, în contextul în care impactul pe care acesta îl va genera trebuie dublat de instrumentele adecvate de sprijin, adaptate realităților din fiecare stat membru. A menționat, totodată, negocierile privind relațiile viitoare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, evidențiind importanța asigurării unui cadru cuprinzător care să reflecte caracterul prioritar al acestor relații, inclusiv aspectele vizând drepturile cetățenilor. A făcut referire și la importanța menținerii unei atenții sporite asupra evoluțiilor privind politica de extindere și a celor din Vecinătatea Estică, cu accent asupra situației din Republica Moldova”, mai informează Guvernul.

Totodată, Ludovic Orban s-a întâlnit, miercuri, și cu vicepreședinții executivi ai Comisiei Europene, Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis, precum și cu comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

„Întrevederile premierului Ludovic Orban cu vicepreședinții executivi ai Comisiei Europene, Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis, precum și cu comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, în a doua zi a vizitei la Bruxelles Prim-ministrul României Ludovic Orban a avut miercuri, 8 ianuarie 2020, în cea de-a doua zi a vizitei de lucru la Bruxelles, întrevederi cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor, precum și cu Adina Vălean, comisar european pentru transporturi”, a anunțat echipa de comunicare a Guvernului, printr-un comunicat.

Premierul a transmis un mesaj de angajament din partea României de a acționa, în continuare, ca un partener loial și profund atașat proiectului european, precum și interesul Executivului român de a avea un dialog deschis, direct și substanțial cu toate instituțiile europene pe temele de interes de pe agenda europeană și națională.

„Întrevederile au oferit oportunitatea prezentării așteptărilor României de la noua Comisie Europeană, cu accent pe domeniile aflate în coordonarea directă a oficialilor Comisiei, precum și evidențierii obiectivelor avute în vedere de Guvernul României pentru perioada următoare pe domeniile de interes pentru interlocutorii europeni”, mai precizează sursa.

În cadrul discuțiilor despre digitalizarea României, vicepreședintele executiv al CE Margrethe Vestager a declarat că susține crearea Autorității pentru Digitalizarea României, în subordinea directă a prim-ministrului.

„În cadrul întrevederii cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, au fost abordate aspecte privind digitalizarea și măsurile avute în vedere de Guvernul român în scopul accelerării acestui proces la nivel național, precum și referitoare la politica UE în domeniul concurenței și ajutorului de stat. Doamna comisar a salutat crearea Autorității pentru Digitalizarea României, în subordinea directă a Prim-ministrului”, mai prevede comunicatul.

Ludovic Orban a reafirmat susținerea României pentru o politică europeană solidă în domeniul concurenței și ajutorului de stat și, în același timp, flexibilă, care să susțină obiectivele de dezvoltare ale statelor membre și ale UE.

„Discuțiile cu vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, Valdis Dombrovskis, au vizat evoluțiile macro-economice de la nivel UE și din România. Totodată, au fost abordate aspectele de interes în negocierile în curs privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. De asemenea, în cadrul întrevederii au fost discutate măsurile de natură fiscal-bugetară adoptate sau avute în vedere de Guvernul României pentru perioada următoare. Au fost abordate, totodată, aspecte legate de mecanismele care urmează să fie dezvoltate în cadrul Pactului Ecologic European, pentru asigurarea unei tranziții echitabile”, mai informează Guvernul.

Orban a discutat cu Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, despre perspectivele politicii europene în domeniul transporturilor, „mai ales în contextul programului ambițios al Comisiei Europene în acest domeniu, precum și în domenii conexe acestuia, cum este cazul domeniului schimbărilor climatice”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari