Macovei: Ambasadorul Gitenstein are dreptul să facă aprecieri despre procurorul-șef al DNA

Macovei: Ambasadorul Gitenstein are dreptul să facă aprecieri despre procurorul-șef al DNA
Ambasadorul Gitenstein "are tot dreptul" să facă aprecieri la adresa procurorului-șef al DNA, pentru că Departamentul de Stat al SUA a "finanțat" atât DIICOT, cât și DNA și este interesat de ce se întâmplă cu această "investiție", a declarat, duminică, vicepreședintele PDL Monica Macovei.

Ambasadorul Gitenstein „are tot dreptul” să facă aprecieri la adresa procurorului-șef al DNA, pentru că Departamentul de Stat al SUA a „finanțat” atât DIICOT, cât și DNA și este interesat de ce se întâmplă cu această „investiție”, a declarat, duminică, vicepreședintele PDL Monica Macovei.

Macovei a precizat că ambasadorul SUA în România și-a arătat aprecierea față de procurorul-șef al DNA Daniel Morar, nefiind pentru prima dată când o face și a apreciat că Mark Gitenstein are tot dreptul să facă astfel de comentarii.

„Da, are tot dreptul ambasadorul american sau alți ambasadori să facă astfel de comentarii, pentru că SUA, Departamentul de Stat, a finanțat atât DIICOT, cât și DNA, adică parchetele specializate pe crimă organizată și corupție. Sigur că-i interesează ce se întâmplă cu investiția lor, în sens de eficiență. Doi: au investitori străini. Investorii străini sunt interesați să nu fie corupție în România. Cine luptă cu corupția din România, la nivel de investigații? DNA. Deci e firesc și normal să fie îngrijorat și să-și spună părerea cu privire la cum e condus DNA, dacă e condus eficient împotriva corupției sau nu”, a explicat vicepreședintele PDL.

Europarlamentarul PDL a reamintit un moment din 2007, când ministrul al Justiției era Tudor Chiuariu, care a încercat „să-l dea jos pe Țuluș, un șef de secție la DNA” și atunci au „sărit” ambasadorii olandez, britanic, american, care au mers la CSM și au făcut declarații publice împotriva cererii ministrului Justiției.

„Îi interesează pe toți corupția, repet, cel puțin pentru motivul că au investiții străine în România, că vor să aducă investitori care sunt opriți de corupție. Deci, da, vor fi mereu interesați de cine conduce instituțiile anticorupție și de eficiența acestor investiții”, a adăugat vicepreședintele PDL.

Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein a declarat, într-un interviu la TVR Info, că va discuta cu noul ministru al Justiției, Titus Corlățean despre o eventuală numire a lui Daniel Morar ca procuror general, reiterând că îl consideră pe acesta o persoană cu „integritate și credibilitate” și că, dacă acesta nu va ajunge la conducerea Parchetului, atunci speră că va fi găsită o persoană de același nivel.

Ambasadorul american a mai spus că „vorbește sporadic” cu europarlamentarul PDL Monica Macovei și o consultă în chestiuni legate de sistemul de justiție, chiar dacă nu poate spune că întâlnirile cu aceasta sunt „constante”.

„Vorbim sporadic. Nu avem întâlniri constante. Atunci când am întrebări legate de sistemul de justiție, discut cu multe persoane din această țară, printre care și Monica. Respect foarte mult părerile ei, la fel și Guvernul SUA. A vizitat Statele Unite, atât în timpul mandatului de ministru al Justiției, cât și după, și este foarte respectată în SUA”, a mai afirmat ambasadorul.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York