MAE: Potrivit Ministerului Sănătății din Bulgaria, riscul infectării apei mării, doar la o zonă din Varna

MAE: Potrivit Ministerului Sănătății din Bulgaria, riscul infectării apei mării, doar la o zonă din Varna
Publicat: 06/07/2014, 19:17
Actualizat: 26/03/2019, 15:00

Ministrul Titus Corlățean a declarat că MAE a făcut o avertizare corectă despre calitatea apei mării pe litoralul bulgăresc, preluând integral informații de la instituțiile sanitare din Bulgaria,precizând că „destul de mult timp” acestea nu au transmis Ambasadei României niciun răspuns.

„Ceea ce Ministerul de Externe are ca obligație legală – și asta a și făcut în momentul respectiv, preluând informații oficiale ale Inspectoratului regional de Sănătate de la Varna și ale șefului Secției de hepatologie a Spitalului din Sofia, care se ocupă cu astfel de chestiuni – a fost să informeze public ceea ce presa din Bulgaria preluase deja de la instituțiile menționate anterior. A fost o avertizare corectă, preluând integral informații pe care instituțiile sanitare medicale din Bulgaria le-au menționat”, a spus Titus Corlățean, întrebat despre avertizarea transmisă vineri de MAE

MAE a transmis duminică o serie de precizări cu privire la calitatea apei mării pe litoralul bulgăresc, arătând că, potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătății, riscul ca apa mării să fie infectată e limitat la o zonă restrânsă din Varna și nu sunt afectate alte stațiuni.

„În continuarea informărilor de presă privind riscul ca apa mării de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre să fie contaminată cu virusul hepatic A, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Avertismentul privind riscul ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A și recomandarea vaccinării împotriva acestui virus au fost făcute de șeful secției de hepatologie de la spitalul «Sf. Ivan Rilski» din Sofia și preluate de numeroase agenții de presă și publicații bulgare, la 30 iunie 2014. Pe această bază și având în vedere comunicatul oficial al Inspecției Regionale de Sănătate Varna din 3 iulie 2014, MAE a publicat atenționarea de călătorie din dimineața zilei de 4 iulie 2014”, se arată în comunicat.

MAE menționează că a instructat Ambasada României la Sofia să ceară informații oficiale autorităților bulgare.

„Prin urmare, Ambasada României la Sofia a solicitat încă de la data de 1 iulie 2014 poziția oficială atât a spitalului «Sf. Ivan Rilski» din Sofia cât și a Ministerului bulgar al Sănătății în legătură cu avertismentele publicate de media bulgară însă, până la publicarea «Informației actualizate privind calitatea apelor de îmbăiere pe litoralul Mării Negre» a Ministerului bulgar a Sănătății din seara zilei de 4 iulie, Ambasada nu a primit alte informații din partea autorităților menționate”, precizează MAE.

„Potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătății, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna și nu sunt afectate alte stațiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre”, se mai arată în comunicat.

MAE precizează totodată că misiunea diplomatică a României la Sofia va monitoriza în continuare situația în colaborare cu autoritățile bulgare competente, urmând să informeze în cazul în care apar noi riscuri.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea periodică atât a site-urilor de specialitate, cât și a paginii web a MAE, rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) va da în judecată Ministerul Afacerilor Externe dacă instituția nu va transmite luni populației ultimele informații despre litoralul bulgăresc ale autorităților de la Sofia, care arătă că apa mării nu reprezintă risc pentru sănătate, a declarat pentru MEDIAFAX prim vicepreședintele ANAT, Alin Burcea.

„Avem o problemă cu MAE pentru că ne creează prejudicii și transmite către cetățenii români numai mesaje dramatice. A fost un comunicat al Ministerului Sănătății din Bulgaria care arăta că pe o plajă din Varna s-au depășit normele microbiologice admise, iar MAE ca un ziar de cancan a zis că toate plajele au probleme. Bulgarii au revenit joi cu un comunicat oficial în care arată că restul plajelor nu sunt afectate, iar MAE nu a preluat această comunicare, să clarifice situația. Noi sperăm ca luni să o transmită, dacă nu, marți avem consiliu, iar miercuri dăm în judecată ministerul. Considerăm că afectează interesele economice a peste 1.000 de agenți economici care vând Bulgaria. Daca nu suntem în stare să clarificăm, mergem în instanță”, a afirmat Burcea.

Într-un comunicat transmis anterior, ANAT cere autorităților române o reacție fermă care să confirme situația din Bulgaria pentru a putea informa și acționa corect față de românii care și-au cumpărat vacanțe pe litoralul bulgăresc.

„Informațiile oficiale venite din Bulgaria în urma monitorizării calității apelor pentru îmbăiere în zonele Dobrici, Varna și Burgas arată că valorile indicatorilor microbiologici cercetați sunt în conformitate cu cele legale, nereprezentând un risc de sănătate pentru populație și pentru turiștii care aleg să-și petreacă concediile în țara vecină”, se arată comunicatul ANAT.
Sursa citată menționează că o singură zonă, Plaja Ofițerească din orașul Varna, a înregistrat depășirea normelor admisibile, autoritățile bulgare impunând interdicția temporară de îmbăiere în acest loc.

Agențiilor de turism din România le-au fost deja trimise adrese oficiale cu această înștiințare de către Inspectoratele de Sănătate din zonele cercetate, tocmai pentru a-și anunța turiștii. Mai mult, în 5 iulie, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei și Energiei din Bulgaria au trimis un comunicat de presă cu privire la starea apelor din 23 de stațiuni turistice de pe litoral, printre care Varna, Nisipurile Aurii, Constantin și Elena, Sunny Day și Riviera, arată ANAT.
„Anunțăm că informațiile apărute în presă și ipotezele privind riscul de îmbolnăvire lansate de anumite persoane nu au la bază niciun studiu de caz ale cărui rezultate să provină de la instituții oficiale. Așa cum am anunțat, potrivit rezultatelor monitorizării, nu există nicio contaminare care să pună în pericol turiștii pe coasta bulgărească a Mării Negre”, se arată în comunicatul oficial al celor două instituții din Bulgaria.

În ceea ce privește declarațiile privind infestarea cu hepatita A, autoritățile bulgare nu au confirmat această informație. Atât agențiile de turism românești, cât și turoperatorii europeni și-au informat turiștii cu privire la zonele în care scăldatul este permis.

„Este început de sezon și avem sute de mii de turiști români care au deja contractate și plătite vacanțe pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Operatorii parteneri care au furnizat vacanțe în Bulgaria agențiilor românești de turism, fie ei hotelieri, turoperatori locali sau marii turoperatori europeni nu ne-au comunicat până acum că ar fi de acord să anuleze rezervările turiștilor români fără penalitățile de retragere prevăzute în contracte, neidentificând motive serioase și legale în acest sens. În aceste condiții, agențiile de turism membre ANAT se află între solicitările turiștilor panicați care își cer banii înapoi și condițiile contractuale care ar impune penalizări plătibile furnizorilor de servicii pentru Bulgaria”, spune Lucia Morariu, președintele ANAT.

Astfel, pentru anularea vacanțelor trebuie să existe o situație de risc acceptată oficial de autorități și o comunicare corectă și dublată de documente, astfel încât turiștii să se simtă în siguranță sau vacanțele să fie anulate cu restituirea integrală a banilor plătiți.
„Este o problemă de responsabilitate și așteptăm reacția fermă a autorităților din România”, a arătat Morariu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Un nou Drum Expres în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...