MAGAZINELE SE DESCHID în mai multe state europene. Care sunt țările care RISCĂ relaxarea restricțiilor

MAGAZINELE SE DESCHID în mai multe state europene. Care sunt țările care RISCĂ relaxarea restricțiilor
Sursă FOTO: ProfiMedia - caracter ilustrativ
Publicat: 11/04/2020, 21:26

Mai multe state europene relaxează treptat interdicțiile impuse pentru a limita răspândirea pandemiei, potrivit unei analize publicate de CNN. În Cehia se pot face acum cumpărături la magazinele de feronerie și biciclete, este liber la unele activități sportive pecum tenisul și înotul. Austria intenționează să redeschidă magazinele mai mici după Paște. Danemarca va redeschide grădinițele și școlile începând cu săptămâna viitoare dacă numărul infectărilor cu noul coronavirus va crește moderat, iar copiii din Norvegia vor reveni la grădiniță o săptămână mai târziu.

Aceste națiuni sunt primele din Occident care încep să revină treptat la vieța de zi cu zi dinaintea pandemiei, se arată într-o analiză publicată de CNN.
Pentru sportiva profesionistă Irena Gillarova, din Republica Cehă, reducerea restricțiilor începând de joi a însemnat că poate reveni la antrenament pe stadionul Juliska din Praga pentru prima dată de când țara sa a fost închisă.

„A fost grozav, sincer. Am fost plină de entuziasm și mă simt grozav”, a declarat vineri sportiva  pentru CNN. „Aceste două săptămâni acasă m-au ajutat să-mi apreciez meseria chiar mai mult decât înainte”

Sportivii au un program special pentru a se asigura că doar un anumit număr de oameni se află pe stadion.

Cu toate acestea, directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Hans Kluge, a avertizat săptămâna aceasta că situația din Europa este încă „foarte dificilă” și a insistat „acum nu este momentul să relaxezi măsurile”. Europa „rămâne în centrul pandemiei”, a spus el miercuri, cu șapte din primele 10 țări cele mai afectate localizate pe continent.

Danemarca „merge pe relaxarea” restricțiilor

Danemarca a spus că intenționează să trimită copiii înapoi la școală și grădiniță începând cu 15 aprilie, dacă situația noilor cazuri de coronavirus se stabilizează. Dar viața va arăta în continuare departe de normal. Multe restricții vor rămâne în vigoare și revizuirea lor poate fi introdusă treptat, a spus guvernul. O interdicție la adunări de peste 10 persoane a fost prelungită până pe 10 mai și toate serviciile, bisericile, cinematografele și centrele comerciale vor rămâne, de asemenea, închise. Toate festivalurile și adunările mari vor fi interzise până în august, a declarat premierul Mette Frederiksen. Granițele Danemarcei vor rămâne închise.

Magazinele cehe se redeschid

De asemenea, Republica Cehă s-a mișcat rapid pentru a impune restricții de călătorie, a interzice evenimentele mari și a închide întreprinderile neesențiale, după ce a declarat stare de urgență pe 12 martie. Autoritățile cehe au solicitat, de asemenea, celor 10,7 milioane de locuitori să-și acopere fața cu măști sau eșarfe când sunt în afara casei începând cu 19 martie. Aceste eforturi stricte par acum să dea roade, întrucât guvernul a anunțat luni că va începe relaxarea unor restricții în această săptămână.
Magazine precum cele de construcții și feronerie, de biciclete și centre de reparații pentru biciclete sunt printre cele care au voie să se redeschidă începând de joi. De asemenea, se redeschid spațiile în aer liber pentru sporturi individuale, dar numai într-o oarecare măsură – nu mai mult de două persoane pot fi în același spațiu și nu pot folosi dușuri sau vestiare.
Călătoriile strict motivate în afara Cehiei vor fi permise începând cu 14 aprilie, se arată într-un comunicat de presă guvernamental.

Austria: abordarea pas cu pas

Austria, unde populara stațiune de sporturi de iarnă din Ischgl, în provincia Tirol, a fost închisă luna trecută, adoptă o abordare diferită, și reduce restricțiile. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat săptămâna aceasta că țara se pregătește pentru o „înviere” după Paște, prin redeschiderea unor magazine mai mici, feronerie și grădină începând cu 14 aprilie.

Norvegia: optimism prudent

Norvegia prioritizează redeschiderea școlilor, deoarece ușurează măsurile de izolare introduse la jumătatea lunii martie. Va începe să reducă măsurile  începând cu 20 aprilie, a spus premierul Erna Solberg, când grădinițele vor începe să se redeschidă. O săptămână mai târziu, școlile se vor redeschide pentru elevii din clasele unu-patru. „Ambiția noastră este ca toți elevii să revină cumva la școală înainte de vară”, a spus Solberg. Guvernul consideră că cele mai recente statistici oferă o bază pentru un „optimism prudent”, indicând faptul că rata infecției a fost redusă, a spus premierul.

„Lucrând împreună, avem virusul sub control și putem începe să ridicăm restricțiile puțin câte puțin. Vom face acest lucru împreună, cu precauție și luându-ne timp”, mai spune premierul.

Potrivit Institutului Norvegian de Sănătate Publică, Norvegia a avut 6.244 de cazuri Covid-19 confirmate joi, iar 92 de decese începând de vineri dimineață.

Germania: „Speranță prudentă”

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat joi că cele mai recente statistici legate de epidemia de coronavirus au dat un motiv de „speranță prudentă”, dar a avertizat că germanii trebuie să respecte restricțiile actuale în weekendul de sărbători de Paște. Ea a spus că o decizie privind dacă și cum să relaxeze măsurile se va baza pe un studiu științific larg care va fi publicat săptămâna viitoare. Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a spus anterior că Germania a ajuns la o „aplatizare” în infecțiile recent raportate, întrucât măsurile restrictive își fac efectele.

În prezent, Germania efectuează 100.000 de teste coronavirus pe zi, a spus el, iar 40% din paturile sale de terapie intensivă rămân vacante în ciuda crizei.

„Vrem să revenim treptat la normalitate – dar suntem încă departe de o viață de zi cu zi așa cum o știam înainte de corona”, a spus Spahn.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York