Magistrații au dispus judecarea inculpaților din dosarul privind șantajarea lui Mircea Băsescu. Decizia nu este definitivă

Magistrații au dispus judecarea inculpaților din dosarul privind șantajarea lui Mircea Băsescu. Decizia nu este definitivă
Publicat: 15/09/2014, 19:04

Magistrații Tribunalului Constanța au respins, luni, ca nefondate, excepțiile și cererile formulate de inculpații din dosar – Fănica Anghel, Izaura Anghel, Marius Constantin, Florin Anghel și Grinică-Ion Anghel, prin care se contestau probele, legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală și se solicita restituirea cauzei la Direcția Națională Anticorupție, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Instanța a constatat legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală, dar și legalitatea sesizării Tribunalului Constanța privindu-i pe cei cinci inculpați, trimiși în judecată pentru șantaj și a dispus începerea judecății cauzei. Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, având drept de contestație în termen de trei zile de la comunicare.

Soția lui Bercea Mondial, Fănica Anghel, doi fii ai acestuia, Florin și Grinică-Ion Anghel, precum și fiica și ginerele lui Sandu Anghel, Izaura Anghel respectiv Marius Constantin, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție din Constanța, la sfârșitul lunii iunie, fiind acuzați de șantajarea lui Mircea Băsescu.

Dosarul se judecă la Tribunalul Constanța, unde a fost trimis cu propunerea menținerii măsurii arestării preventive în cazul lui Marius Constantin și a măsurii controlului judiciar în cazul Izaurei Anghel și a lui Grinică Ion Anghel.

Marius Constantin se află în arest preventiv din 30 mai.

Potrivit rechizitoriului procurorilor constănțeni, în 1 noiembrie 2013, Florin Anghel i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu, fratele președintelui Traian Băsescu, 280.000 de euro, în caz contrar amenințând cu dezvăluirea în presă a unor informații compromitățoare, de corupție, în care ar fi fost implicat acesta și familia sa.

În 26 martie 2014, Florin Anghel, împreună cu mama sa, Fănica, l-au amenințat și pe Marian Căpățână, martor în dosar, pentru a-l determina să dea suma de 280.000 de euro sau să își transfere averea în proprietatea lor. Ulterior, în 26 mai și 29 mai, fiica lui Bercea, Izaura Anghel, concubinul acesteia, Marius Constantin, și fratele minor al femeii, Grinică Ion Anghel, au mers din nou la Mircea Băsescu, cu aceleași amenințări despre pretinsa implicare în infracțiuni de corupție, cu scopul de a-l determina să îi dea cei 280.000 de euro.

Conform sursei citate, în 29 mai, cei trei au primit 10.000 de euro de la Mircea Băsescu, fiind prinși în flagrant de către procurorii anticorupție.

Două zile mai târziu, în 31 mai, Florin Anghel i-a telefonat lui Mircea Băsescu, din Penitenciarul Colibași, unde execută o pedeapsă într-un alt dosar, și i-a cerut să își retragă plângerea formulată și să dea declarații din care să rezulte inexistența faptei de șantaj, astfel încât Marius Constantin să fie pus în libertate prin admiterea contestației formulate împotriva încheierii de arestare a Tribunalului Constanța. Fiul lui Bercea Mondial a amenințat că, în caz contrar, va dezvălui, prin intermediul presei, înregistrări care să susțină implicarea acestuia în săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

Mircea Băsescu și Marian Căpățână au fost arestați în 20 iunie, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influență de care este acuzat fratele șefului statului. Cei doi au fost trimiși în judecată în 14 iulie pentru trafic de influență și, respectiv, complicitate la această infracțiune, dosarul fiind judecat la Tribunalul Constanța.

Anchetatorii susțin că, în schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie condamnarea lui Bercea Mondial la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.