Mai multe supermarketuri din Capitală, amendate de ANPC. Ce nereguli au găsit inspectorii

Mai multe supermarketuri din Capitală, amendate de ANPC. Ce nereguli au găsit inspectorii
Publicat: 27/01/2022, 22:08

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat trei supermarketuri din Capitală: Kaufland, Mega Image şi Carrefour. S-au dat amenzi în valoare totală de 28.000 de lei. Inspectorii au descoperit fructe cu mucegai sau consistenţa modificată, vitrine murdare şi produse aflate la vânzare deşi erau expirate.

Astfel, în urma unui control care a avut loc la S.C. Kaufland România, pe şoseaua Alexandriei nr 152,după ce s-a primit o reclamaţie privind comercializarea produsului ambalat în caserolă „Ouă de la bunica” cu termenul de valabilitate expirat. Comisarii au constatat că produsul nu se afla expus la comercializare şi nici în depozitul unităţii, dar au stabilit că, potrivit documentelor, reclamaţia se confirmă.

În urma unui control amănunțit, s-au găsit expuse la comercializare următoarele produse:

– cartofi roşii România ambalaţi în plasa a 5 kg, cu dimensiuni diferite, necalibrate;
– mandarine vrac şi ambalate la plasa a 1 kg, cu pete maronii neconforme, lovituri mecanice, consistenţă modificată, necoapte, de culoare verde;
– castraveţi vrac, consistenţă moale;
– aripi de curcan, congelate, cu arsuri de congelare.

Societatea a primit o amendă în valoare de 5.000 de lei şi s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a 40 de kilograme de legume şi fructe, în valoare de 300 de lei, a 3 kilograme de carne de pasăre congelată, în valoare de 80 de lei.

Nereguli la un Mega Image din București

De asemenea, în urma unui control la S.C. Mega Image S.R.L., cu punctul de lucru în strada Petre Ispirescu, Nr. 86, ca urmare a unei reclamaţii privind calitatea produsului Carne tocată amestec porc şi vită „Gusturi Româneşti”. Produsul nu se afla la comercializare şi nici în depozitul societăţii, ultima intrare a produsului a fost în 25.01.2022, iar ultima vânzare s-a făcut în 25.01.2022, conform documentelor.

În urma unui control amănunțit, s-au constatat următoarele:

– ”Salam de biscuiţi cu rahat de post” produs de S.C. Diaco Prod S.R.L., ddm 09.03.2022, lot 332, ce prezenta la examenul organoleptic modificări de aspect, culoare, miros, prezenta de mucegai pe zona extinsă, fiind improprii consumului uman;
– agregate frigorifice (congelator) neigienizate, având resturi de etichete şi ambalaje, precum şi acumulări excesive de gheaţă pe pereţii vitrinei;
– vitrina de expunere fructe şi legume, ambalate sau vrac, prezintă prezenta masivă de praf, resturi alimentare, zone cu urme de rugină, ventilatoare cu depuneri grosiere de impurităţi.

Societatea a fost sancţionată contravenţional cu amenda în valoare 15.000 lei si s-a dispus măsura de oprire definitiva de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a 2 kilograme din produsul „salam de biscuiţi”, în valoare de 44,8 lei. Totodată s-a dispus măsura de oprire temporara a comercializării produselor în vitrina de legume-fructe vrac şi ambalate.

Un Carrefour din Capitală, amendat cu 8.000 de lei

Un alt control a fost efectuat la S.C. Carrefour România S.A. cu punctul de lucru in str. Mihail Sebastian, Nr. 88, în urma unei reclamaţii privind achiziţionarea unor produse la oferta, fapt confirmat de inspectori.

Din verificările făcute la momentul controlului, s-au constatat urmatoarele:

– la raionul fructe legume au fost identificate fructe (pepeni, banane, kiwi, pepene galben, mandarine, clementine) ce prezentau lovituri mecanice, grad avansat de coacere, prezenta mucegaiului de culoare albă, deshidratare; legume (ţelina, rădăcina de ţelina, varza alba, varza rosie, roşii) ce prezentau modificări organoleptice, lovituri mecanice, deshidratare severa;
– produse alimentare (iaurt cremos cu bucăţi de cocos, marca Muller) expus spre comercializare avand data durabilităţii minimale depasita, respectiv 21.01.2022.

Societatea a fost sancţionată contravenţional conform cu amenda în valoare de 8.000 de lei şi s-a dispus oprirea definitiva de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficienţe.