Mai mulți extremiști maghiari s-au îmbrâncit cu jandarmii la Târgu Mureș – GALERIE FOTO + VIDEO

Publicat: 11/03/2014, 09:04
Actualizat: 06/05/2019, 19:19

Aproximativ 4.000 de persoane au participat, luni după-amiază, la comemorarea secuilor uciși în 1854, organizată la Târgu Mureș, CNS cerând autonomia Ținutului Secuiesc, dar și începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii, transmite corespondentul Mediafax.

UPDATE 19:55 Mitingul trebuia să se încheie la ora 19:00, la statuia Eroilor Martiri din Târgu Mureș, dar a continuat și după cu incidente. Manifestanții au aruncat cu petarde și s-au îmbrâncit cu forțele de ordine.

„A fost o mică busculadă în momentul în care au fost repuși pe trotuar. Circulația rutieră a fost reluată. Ei au aruncat și cu o petardă”, a declarat pentru gândul purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Mureș, Daniel Manea. Potrivit acestuia, chiar dacă manifestația trebuia să se încheie la ora 19:00, „va mai dura până când străzile se vor elibera”, în contextul unui număr mare de persoane care au participat la eveniment.

Între participanți s-au numărat președintele partidului de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik, Vona Gabor, al PPMT, Toro Tibor, al Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, precum și primarii din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, și din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, dar și reprezentanți ai autorităților locale din județele Covasna, Mureș și Harghita.

De asemenea, la manifestație au mai participat reprezentanți ai organizațiilor „64 de Comitate” (HVIM), Garda Maghiară (o organizație interzisă în Ungaria), dar și reprezentanți ai Cataluniei, Poloniei și Turciei.

Reprezentantul Cataluniei, Marc Gafarot, a fost invitat să țină un discurs pe care l-a început strigând: „Autonomia”.

La monument au fost arborate steagurile Uniunii Europene, României, Ungariei, cel secuiesc și cel al Cataluniei. De asemenea, la locul manifestării a fost adus un steag secuiesc lung de 250 de metri, cu care a fost înconjurată mulțimea.

Participanții au afișat mai multe pancarte, inscripționate în limba română, maghiară sau engleză cu mesajele „Autonomia Ținutului Secuiesc, o promisiune nerespectată din 1918”, „Vrei autostrăzi? Alege autonomia”, „Autonomia nu înseamnă independență, înseamnă eficiență”, „Transilvanie liberă, ținut secuiesc autonom”, „I love Ținutul Secuiesc, I Love Romania”, „România e și țara noastră, a secuilor”.

Mulțimea a rămas adunată în fața monumentului trei ore și jumătate, timp în care au ținut discursuri președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balasz, președintele PPMT, Toro Tibor, dar și președintele PCM, Biro Zsolt, fiind apoi citită o scrisoare din partea europarlamentarului Tokes Laszlo. Au urmat un programul cultural și o predică religioasă.

La finalul manifestării, președintele CNS, Izsak Balasz, a citit o proclamație în care a arătat că obiectivul organizației este soluționarea situației juridice a Ținutului Secuiesc prin dialog și colaborare. El a precizat că speră ca noul guvern să arate mai multă deschidere, dar și că în scurt timp va demara un dialog între Executiv și reprezentanții Ținutului Secuiesc despre viitorul regiunii.

„Accentuăm din nou: autonomia teritorială a Țintului Secuiesc nu lezează integritatea teritorială și suveranitatea Româniai, nici interesele locuitorilor români din regiune și nici Constituția României. Solicităm ca Ținutul Secuiesc să devină regiune de dezvoltare distinctă, solicităm garantarea prin lege a autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc, solicităm ca autoritățile române să înceteze de îndată lupta împotriva simbolurilor secuiești, hărțuirea și amenințarea secuilor și maghiarilor, dar și ca guvernul să înceapă dialogul referitor la statutul Ținutului Secuiesc”, a spus Balasz.

După citirea proclamației, președintele CNS a îndemnat manifestanții să se deplaseze pe trotuar spre centrul municipiului. Participanții au pornit în marș strigând „Hungaria”, „Să piară Trianonul” și „Autonomia”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Mureș, Daniel Manea, manifestația, la care participă aproximativ 4.000 de persoane, este supravegheată de 100 de jandarmi, cărora li se alătură și reprezentanți ai Poliției, dar și ai organizatorilor.

La ora transmiterii acestei știri, participanții la manifestație se îndreaptă spre centrul orașului, cu lumânări aprinse în mâini, având de parcurs aproximativ doi kilometri.

Mitingul de la Târgu Mureș este organizat, pentru al doilea an consecutiv, de Consiliul Național Secuiesc (CNS), cu ocazia Zilei Libertății Secuiești – 10 martie, când sunt comemorați trei secui martiri executați în 1854.

CNS a cerut și aprobare pentru un marș de la monument și până la Prefectură, însă acesta nu a fost autorizat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete