Majorarea salariilor din sănătate cu 25%, din octombrie, discutată miercuri în Guvern

Majorarea salariilor din sănătate cu 25%, din octombrie, discutată miercuri în Guvern
Publicat: 25/08/2015, 18:17

Guvernul ar putea aproba, miercuri, ordonața de urgență prin care salariile personalului din sectorul medical se vor majora cu 25%, de la 1 octombrie.

După întâlnirea avută în urmă cu o săptămână cu liderii sindicatelor din distemul sanitar, premierul Victor Ponta anunța că pentru ședința de Guvern din 26 august vor fi pregătite atât o ordonanță de urgență privind majorarea salariilor angajaților din sistemul sanitar, cât și un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor.

„Putem, de la 1 octombrie, să aplicăm o creștere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical”, spunea Ponta, precizând că vor beneficia de aceste majorări aproximativ 181.000 de angajați din rețeaua Ministerului Sănătății și autorităților publice locale și peste 13.000 de persoane din ministerele care au rețea proprie de sănătate.

Premierul mai spunea că impactul bugetar anual al acestor majorări salariale este de aproximativ 1,7 miliarde lei, anual, dar pentru acest an banii vor fi asigurați de la bugetul Ministerului Sănătății și din cel al Casei Asigurărilor de Sănătate, economii rezultate în urma implementării cardului de sănătate.

De asemenea, tot atunci premierul i-a cerut ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, să elaboreze un proiect de lege care să elimine răspunderea penală a personalului din sistemul sanitar în cazul în care contribuțiile primite de la pacienți nu sunt condiționate, sunt oferite post-tratament și sunt fiscalizate, astfel încât aceștia să nu mai fie considerați funcționari publici și anchetați penal în cazul primirii unor „contribuții suplimentare” din partea pacienților.

„Vreau să lămuresc și să fie foarte clar: medicii nu mai sunt funcționari prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut, ordonanța 2/2014, care i-a scos pe medici din sistemul funcționarilor publici. Legea a fost de altfel aprobată de către Parlament, deci, din punctul acesta de vedere, pe Statutul medicului, nu avem ce să schimbam. În plus, e vorba de responsabilitatea penală. Am discutat cu ministrul Justiției, care a fost la întrevederi și care, împreună cu reprezentanții sistemului medical, va veni cu un proiect de lege, nu cu o ordonanță de urgență, pentru că e o chestiune totuși delicată care trebuie discutată mai mult în Parlament și reglementată într-o formă mult mai bună”, susținea premierul.

El a explicat că acele „contribuții suplimentare” pe care pacienții vor să le dea medicului și asistentului care i-au tratat trebuie să îndeplinească trei condiții, cumulativ: să nu fie condiționate de către medic și asistent, să fie primite după îndeplinirea actului medical și să fie declarate la fisc, astfel încât ele să poată fi impozitate. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite simultan, medicul, asistentul sau alt reprezentant al sistemului sanitar nu mai răspund penal pentru primirea „contribuțiilor suplimenatre” de la pacienți.

Federația Sanitas a transmis, luni, că a negociat cu Guvernul doar creșteri salariale și facilități pentru personalul din sistemul de sănătate, în timp ce demersul Executivului de a legaliza plățile de la pacienți ca urmare a deciziei ICCJ a venit în urma presiunii medicilor.

„Sanitas a negociat doar creșteri salariale și facilități pentru personalul din sistemul de sănătate, asistență socială și medico-socială. Nimic mai mult. Măsurile întreprinse de Guvern pentru protejarea medicilor (ca urmare a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție) au fost consecințele presiunii venite din partea acestei categorii profesionale și nu s-a regăsit nicio clipă în lista de revendicări a Federației Sanitas, nici în strategia noastră, noi doar am explicat ceea ce s-a discutat”, arăta federația sindicală.

La rândul său, Alianța Medicilor, creată pe Facebook, a criticat intenția Guvernului de a legaliza plățile făcute de pacienți, arătând că în nicio țară civilizată un pacient nu dă o „atenție” medicului și că „această practică a șpăgii din sistemul sanitar” trebuie oprită odată pentru totdeauna.

Și Transparency International România a susținut că legalizarea plăților informale în sănătate easta ar reprezenta un atac la demnitatea medicului și nu ar elimina riscurile juridice, pentru că existența unei condiționări este extrem de dificil de stabilit.

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit, pe 4 iunie, că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăți suplimentare sau donații de la pacienții lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare. Decizia a apărut, pe 5 august, în Monitorul Oficial și este obligatorie de la momentul publicării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Interdicție completă în România. E ILEGAL pentru orice român sau străin. 3 ani închisoare
Vești foarte proaste de la ANM. Vremea se schimbă în rău
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice