Manda a cerut SRI întreaga notă privind posibila stare de incompatibilitate a lui Hellvig. Ce a descoperit interesant în acea notă președintele Comisiei de control SRI

Manda a cerut SRI întreaga notă privind posibila stare de incompatibilitate a lui Hellvig. Ce a descoperit interesant în acea notă președintele Comisiei de control SRI
Publicat: 27/03/2018, 21:28
Actualizat: 27/03/2018, 22:14

„Următorul aspect (discutat în ședința comisiei de marți -n.r.) a fost solicitarea pe care am făcut-o (SRI – n.r.) să primim nota în ceea ce îl privește pe domnul Hellvig. Am primit nota respectivă cu numărul, și nu o să vă pot spune numărul, dar extras din acea nota și era doar în ceea ce îl privește pe domnul Hellvig”, a spus Claudiu Manda.

El a precizat că membrii comisiei au cerut SRI să trimită nu doar extrasul care îl privește pe Hellvig, ci întreaga notă în care se specifica faptul că actualul șef al SRI se afla în stare de incompatibilitate din 2004 și care vizează și alte persoane vehiculate în spațiul public.

„Am hotărât să trimitem către SRI o adresă prin care să solicităm toată nota, pentru că în spațiul public a apărut bănuiala că pe nota respectivă se aflau mai multe persoane publice, persoane care erau miniștri sau care, poate, ar fi urmat să devină miniștri”, a adăugat el.

Manda afirmă că în acea notă SRI spunea că în 2004 – când Eduard Hellvig era ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului – se afla în stare de incompatibilitate.

„Ce am văzut interesant în acea notă este că SRI trimitea la momentul respectiv că domnul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Eduard Raul Hellvig, se afla în stare de incompatibilitate din data de 01.07.2004, iar nota a ajuns în luna octombrie 2012 (la ANI – n.r.). Sigur că și aici o să avem, după ce primim întreaga notă, o să avem întrebări și lămuriri pe care o să le solicităm, pentru a viziona cum funcționa această relație dintre SRI și ANI”, a adăugat Manda.

De asemenea, Claudiu Manda a spus că SRI a transmis comisiei că a aflat despre posibila stare de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis în luna ianuarie 2013.

„Am primit răspuns de la SRI în ceea ce-l privește pe domnul Klaus Iohannis. Întrebarea noastră a fost când a aflat SRI de posibila incompatibilitate a domnului Iohannis și răspunsul a fost că lucrul acesta l-a aflat în luna ianuarie 2013, în condițiile în care pe 20 februarie, 2013, în ziua în care intrase în PNL, deja plecase de la SRI către ANI acea notă. Sigur că e interesant pentru noi cum s-a întâmplat ca în ianuarie să afli despre o posibilă stare de incompatibilitate prezentată în spațiul public, pentru că se referea la faptul că este și primar, și în Adunarea Generală la o societate din subordinea consiliului local, ori acolo desemnarea se făcuse în anul 2010 cred, pe bază de hotărâre de consiliu local, încă avem nelămuriri pentru că a fost anexată și o adresă – comunicatul public al ANI de la vremea respectivă, care spunea că prima corespondență pe care a avut-o cu domnul Iohannis a fost în anul 2010, pe această posibilă incompatibilitate, după care în martie, 2013, adică imediat după ce a primit nota de la SRI, au fost trei astfel de corespondențe sau patru cu domnul Klaus Iohannis și decizia, foarte repede, în aprilie, 2013. Deja ANI emisese decizie de incompatibilitate”, a afirmat Claudiu Manda.

Manda a precizat că în comunicatul ANI se menționa prima dată când a fost informat Klaus Iohannis – 16.10.2010.

„A mai fost încă o informare în 2012, după care în 2013, pe data de 7.03, 25.03, respectiv 26.03, corespondență cu domnul Iohannis, și în aprilie deja au stabilit că este incompatibil. Vrem să vedem dacă s-au mișcat atât de repede după ce au informat SRI, dacă prima informare pe care o aveau cei de la ANI se referea la același aspect. Mai avem o serie de întrebări ca să putem să lămurim și să avem un răspuns final în ceea ce privește acest caz. Incompatibilitățile la care se refereau, după cum ne aducem aminte, se refereau la anii 2010 și 2012 sau 2009 și 2010. SRI a cules această informație în ianuarie 2013. Eu înțeleg că cel puțin în data de 16.12.2010, ANI deja coresponda cu domnul Iohannis, la vremea respectivă fiind primar, privind o anumită stare de incompatibilitate. După care, în februarie primește o adresă, în martie procesează și în aprilie dau soluție cei de la ANI. Informarea pe care o primesc de la SRI despre o posibilă incompatibilitate de prin 2009”, a conchis președintele Comisiei de control SRI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice