Manifestațiile de la Cimitirul Valea Uzului. UDMR: Cei care s-au comportat în mod barbar să răspundă / Reacția Jandarmeriei: Nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine – FOTO / VIDEO

Manifestațiile de la Cimitirul Valea Uzului. UDMR: Cei care s-au comportat în mod barbar să răspundă / Reacția Jandarmeriei: Nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine - FOTO / VIDEO
Publicat: 06/06/2019, 19:35

„Facem apel autorităților să-i identifice imediat și să-i tragă la răspundere pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forța în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunității noastre. Maghiarii au protestat pașnic față de ilegalitățile comise de primarul localității Dărmănești, fapte care, în ultimele zile, au fost confirmate și de autoritățile românești. Maghiarii care au format un lanț uman în jurul cimitirului nu au instigat la violență și nu au provocat tensiune, au protestat doar față de denigrarea memoriei eroilor comunității lor”, se arată într-un comunicat transmis, joi seara, de către UDMR.

Peste 1.000 de maghiari formaseră un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, Korodi Attila declarând, corespondentului Mediafax, că oamenii stăteau unii lângă alții, iar pentru că erau foarte mulți, nu a trebuit să se țină de mână pentru a bloca accesul.

Ulterior, mai mulți cetățeni români aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Alexandra Dănculea.

„La Valea Uzului a fost ceva de nedescris în cuvinte, au venit sute de români, foarte mulți ultrași de la galerii de fotbal la înaintare, jandarmii le-au ținut piept cât au putut. Au intrat pe lateral în cimitir, au rupt poarta de lemn de la intrare cu pumnii și picioarele, au aruncat cu pietre și noroi spre maghiarii care stăteam în lanțul uman, au sărit pe cruci. Din fericire nu au fost persoane rănite, pentru că în momentul în care conflictul s-a radicalizat, am decis să ne retragem pentru ca nimeni să nu pățească nimic. Românii au ocupat cimitirul”, declara Korodi.

Jandarmeria Română preciza, în legătură cu evenimentele din Valea Uzului, că recomandă tuturor participanților să aibă un comportament civilizat, calm și adecvat momentului.

„Toate persoanele care au săvârșit fapte contrare legii vor fi identificate și, pe baza imaginilor, vor fi dispuse măsuri legale. Jandarmeria Română va menține în zonă un dispozitiv de ordine publică pentru a preveni producerea unor incidente sau escaladarea unor conflicte”, arătau jandarmii.

Jandarmeria: Nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine

Jandarmeria Română transmite, joi seară, referitor la incidentele petrecute la Cimitirul Valea Uzului, că nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine, precizând însă ca jandarmii vor verifica dacă au fost distruse cruci.

„Pe timpul desfășurării evenimentului nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine. În legătură cu informațiile apărute în spațiul public privind distrugerea unor cruci, din primele constatări nu au fost observate astfel de elemente dar vor fi desfășurate activități specifice de către organele competente pentru cercetarea la fața locului a tuturor aspectelor”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Române, remis Mediafax.

Reprezentanții Jandarmeriei precizează că, la ora transmiterii știrii, participanții la eveniment au început să părăsească zona, forțele de ordine urmând să rămână în continuare acolo până la finalizarea întregii activități.

Foto: Captură Facebook /Oltean Csongor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers