Marian Vanghelie, REȚINUT DE DNA. El este acuzat că taxa cu 20% contractele primăriei. „E România denunțurilor”

Marian Vanghelie, REȚINUT DE DNA. El este acuzat că taxa cu 20% contractele primăriei. „E România denunțurilor
Publicat: 12/03/2015, 23:47

Marian Vanghelie nu se afla acasă în această dimineață, dar a fost adus la locuința sa în jurul orei 10.30, flancat de jandarmi. El se afla în casa Oanei Mizil, care a fost adusă la DNA. Primarul sectorului 5 a mers alături de avocatul său acasă, pentru a fi de față la percheziții. „Sunt lucruri normale, percheziții acasă, percheziții la primărie. Ceea ce nu e frumos și cred că e prea mult, Oana Mizil nu avea nicio legătură cu problemele astea, dar poate nu am fost destul de spumos eu singur și au mai împachetat problema și cu Oana Mizil”, a declarat Marian Vanghelie, la Digi24.

„Nu vi se pare că ceva nu se bate? Ați auzit de mine că am conturi? Dacă găsiți vreun cont de-al meu în afară de cardul de serviciu, eu mă împușc în cap în piața publică. (…) Nu s-au găsit zecile de milioane de euro la mine acasă, nu s-au găsit nici documente, nu s-a găsit nimic. Am niște ceasuri, cum ar zice Patriarhul Daniel, lucruri lumești”, a mai spus Vanghelie.

În jurul orei 22.00 Marian Vanghelie a fost dus pentru audieri la DNA.O oră mai târziu,Marian Vanghelie a fost reținut de procurorii DNA pentru 24 de ore.

DNA: Comisionul lui Vanghelie – 20%

Primarul Marian Vanghelie este suspectat că, începând din 2007, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obțină contracte cu primăria în valoare de două miliarde de lei, primind în schimb un comision de 20 la sută, potrivit unor documente ale anchetatorilor obținute de MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, începând cu anul 2007 Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe Marin Dumitru să obțină, pentru societățile pe care acesta le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei.

Pentru atribuirea și plata contractelor de execuție de lucrări publice, edilul percepea un „comision” de aproximativ 20 la sută din valoarea acestora, care era plătit de omul de afaceri prin intermediul unor persoane apropiate celor doi, respectiv Daniel-Nicolae Dinuț și Mircea-Sorin Niculae, văr al lui Vanghelie, spun anchetatorii în documentele citate.

„Comisionul” ar fi fost plătit, în parte, și sub forma unor contracte nejustificate din punct de vedere comercial, în virtutea cărora firma Premier Palace SRL, controlată de Marin Dumitru prin intermediul unor societăți de tip off-shore, ar fi plătit sume semnificative de bani unor firme controlate, prin interpuși, de către Marian Vanghelie. Firmele beneficiare ar fi fost București S.A. și Fashion Brand Management S.R.L., la care era asociat Mircea-Sorin Niculae, cea din urmă fiind administrată în fapt de Oana Niculescu-Mizil, Calex Business S.R.L., controlată de Tiberiu Bodea, un apropiat al lui Vanghelie, și Economat Sector 5 S.R.L., al cărei director general este Laura Ciocan, tot o persoană apropiată lui Vanghelie, potrivit anchetatorilor.

Pentru garantarea plății „comisionului” de 20 la sută din valoarea contractelor publice, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societății comerciale Splai S.A., care are în proprietate numeroase clădiri și terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, părțile sociale ale firmei Eurowest S.R.L. (care deține majoritatea acțiunilor la Splai S.A.) ar fi fost cedate în favoarea șoferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci.

Din 2007 și până în prezent, Vanghelie și vărul său Mircea-Sorin Niculae, acționar majoritar la societatea comercială București S.A. și asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L., au transferat sume de bani provenite din comiterea infracțiunilor de luare de mită sub forma achiziționării de bunuri mobile și imobile și sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăților comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

La rândul său, Oana Mizil, începând cu o dată nedeterminată încă și inclusiv în prezent, în calitate de parlamentar și de administrator de fapt al Fashion Brand Management S.R.L., a efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț, exercitându-și influența conferită de funcția publică, pentru a obține pentru această societate foloase necuvenite, constând în venituri suplimentare substanțiale, se mai arată în documentele citate. Ca administrator al Fashion Brand Management S.R.L., Oana Mizil administra în fapt activitatea a patru magazine care funcționează sub marca Tartine et Chocolat, situate în București, mai spun anchetatorii în documentele citate.

Anchetatorii mai notează că, din septembrie 2014, avocatul Mihai-Doru Giugula i-a acordat lui Marin Dumitru asistență juridică într-un dosar în care este cercetat pentru evaziune fiscală, din dispoziția lui Vanghelie și în mod nesolicitat de către beneficiar. Giugula ar fi acționat în vederea obținerii, în urma studierii dosarului și participării la actele de urmărire penală, de informații care îl interesau pe Vanghelie și în vederea influențării omului de afaceri să nu facă declarații incriminatorii pentru primar.

Gândul transmite LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 23.10Marian Vanghelie a fost reținut pentru 24 de ore.

UPDATE 22:10 Marian Vanghelie a fost dus pentru audieri la DNA.

UPDATE 21:00 Marian Vanghelie se află și la această oră la Primărie unde continuă perchezițiile

UPDATE 14.50 Oana Niculescu Mizil a anunțat că își dă demisia din funcția de deputat, pentru a nu împiedica ancheta. Ea a spus, la ieșirea de la audierile de la DNA, că doar a consiliat anumite magazine de modă și că nu a avut vreo calitate de acționar. Totodată, Mizil a anunțat că este însărcinată cu Marian Vanghelie.

UPDATE 14.30 Marian Vanghelie a fost scos de mascați din locuința sa și condus la primăria sectorului 5, unde au loc de asemenea percheziții.

UPDATE 13.20 Procurorii au ridicat mai multe ceasuri din locuința lui Marian Vanghelie, precum și acte aparținând fostei sale soții, legate de un teren din afara Bucureștiului, conform avocatului Cezar Bivolaru. Vanghelie este cunoscut pentru colecția sa de ceasuri de lux, pe care el o evaluează la 70.000 de euro, în declarațiile sale de avere.

UPDATE 12.00 Deputatul PSD Oana Niculescu Mizil, iubita lui Marian Vanghelie, este implicată într-un dosar privind operațiuni de comerț incompatibile cu funcția, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

UPDATE 11.35 Oana Mizil are calitatea de suspect în acest dosar, în timp ce în mandatul pentru Marian Vanghelie procurorii vorbesc despre acuzația de abuz în serviciu, conform avocatului lui Vanghelie, Cezar Bivolaru. Vanghelie urmează să fie dus și el la sediul DNA, după ce se termină perchezițiile.

Oana Mizil, la DNA:”Nu sunt suspectă. Doamne ferește!”

Deputatul PSD Oana Niculescu Mizil, iubita lui Marian Vanghelie, a fost adusă, joi, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru a fi audiată în dosarul în se fac percheziții la Primăria Sectorului 5 și la locuința primarului.

Oana Niculescu Mizil a venit la DNA în baza unui mandat de aducere.

La intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție, Oana Mizil a fost întrebată în ce calitate a fost adusă la DNA, ea spunând: „Nu sunt suspectă. Doamne ferește!”.Referitor la faptul că Vanghelie ar fi perceput comisioane pentru atribuirea de contracte, Oana Mizil a subliniat: „Nu are niciun comision, credeți-mă”.

Perchezițiile pe Primăria sectorului 5 au început în jurul orei 9:00 și vizează birourile contabile, unde procurorii DNA caută contractele atribuite mai multor firme pentru anveloparea unor clădiri din sectorul 5.

Procurorii au mai făcut percheziții, la începutul lunii septembrie 2014, la ADP Sector 5, într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 35 de milioane de lei,

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câștigând alegerile din poziția de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană și Dan Șova, în urma votului Comitetului Executiv Național al PSD.

Ulterior, în martie, Vanghelie și Geoană au anunțat înființarea unei noi formațiuni politice, Partidul Social Românesc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto