Marius Fecioru și doi foști directori din Poșta Română, trimiși în judecată de procurorii DNA

Marius Fecioru și doi foști directori din Poșta Română, trimiși în judecată de procurorii DNA
Publicat: 18/06/2015, 15:17

Conform DNA, Marius Constantin Fecioru, care la data comiterii faptelor era secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, însărcinat cu restructurarea Poștei Române și Mioara Pribescu, fost director executiv al Direcției economice din CNPR sunt acuzați de instigare la abuz în serviciu, în formă continuată, trafic de influență și constituire a unui grup infracțional organizat în timp ce Constantin Olimpiu Nicolae, fost director al Direcției Regionale de Poștă Brașov, este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.

Constantin Fecioru, însărcinat să coordoneze, să monitorizeze și să ia toate măsurile necesare pentru restructurarea Companiei Naționale Poșta Română pe centre de profit, să monitorizeze implementarea Strategiei de restructurare și modernizare a CNPR, aprobată prin hotărâre de guvern, Mioara Pribescu și Constantin Olimpiu Nicolae, împreună cu alte persoane, au constituit o grupare care a pus în aplicare un mecanism prin care CNPR distribuia trimiteri poștale, fără ca, pentru o parte din corespondența prezentată de o anumită societate comercială, să încaseze prețul serviciului prestat.

„În consecință, în perioada mai 2011 – martie 2012, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, Constantin Olimpiu Nicolae, la instigarea Mioarei Pribescu și a lui Marius Constantin Fecioru, a dispus distribuirea repetată, de către Compania Națională «Poșta Română» SA, fără francare și facturare, în folosul unei anumite societăți comerciale, a unor loturi de corespondență procesate în poștă hibridă (serviciu complex ce combina serviciul nonpoștal de pregătire cu serviciul poștal de trimitere a corespondenței comerciale). Loturile de corespondență comercială erau indicate de Constantin Olimpiu Nicolae ori de Mioara Pribescu”, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au stabilit că în acest fel a fost provocat Poștei Române un prejudiciu de 1.128.228 de lei.

Potrivit procurorilor, gruparea avea o anumită continuitate, colaborare, coordonare și o structură bine determinată, în cadrul căreia fiecare membru și-a asumat roluri prestabilite.

„Prin dispozițiile date, Constantin Olimpiu Nicolae a exploatat nu doar ambiguitățile funcționării serviciului de poștă hibridă, ci și o cutumă la care se recurge în CNPR, în situații de excepție (determinate de necesitatea respectării normelor de funcționare a companiei, care prevăd timpi de circulație a trimiterilor poștale), când se distribuie corespondența fără a se număra ori ștampila”, a precizat DNA.

Procurorii au mai arătat, în ordonanțele de reținere, că în 21 decembrie 2011, Mioara Pribescu a solicitat reprezentanților firmei pe care a favorizate și apoi a obținut de la aceștia, având susținerea lui Constantin Fecioru, „un folos pentru altul, respectiv asumarea costurilor distribuirii de către CN Poșta Română SA, a scrisorilor ministrului MCSI (e vorba de 14.280 de felicitări de Crăciun, destinate alegătorilor din județul Bacău)”.

Potrivit unor surse judiciare, cele peste 14.000 de felicitări de Crăciun erau ale fostului ministru al Comunicațiilor Valerian Vreme, fiind destinate alegătorilor din județul Bacău.

Felicitările ar fi fost preluate dintr-un birou de la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și predate pentru a fi distribuite de Poșta Română, dar cu asumarea de Terradox Solutions a costurilor pe care ar fi trebuit să le suporte fostul ministru Valerian Vreme, au precizat sursele citate.

Terradox Solutions București s-ar fi ocupat și de distribuirea corespondenței procesate și tipărite, apelând în acest sens la Compania Națională Poșta Română, cu care a încheiat un contract în 19 noiembrie 2009. Distribuirea corespondenței s-ar fi facturat de către Poșta Română, fiind refacturată de Terradox Solutions București către clienții săi.

Potrivit surselor citate, Terradox Solutions ar fi procesat o parte a corespondenței comerciale și în asociere cu Poșta Română, în baza unui contract semnat în 28 februarie 2007, acest serviciu fiind denumit „poștă hibridă”. Serviciul s-a aflat în coordonarea Sucursalei de servicii integrate a CNPR, condusă de Vasile Florinel, cumnatul secretarului de stat Marius Constantin Fecioru.

Fostul ministru al Comunicațiilor Valerian Vreme a declarat, pe 9 iunie, după ce a fost audiat la DNA în calitate de martor, că el crede că i-a convins pe anchetatori că nu are nicio implicare în dosarul în care există indicii că a distribuit felicitări electorale prin Poșta Română, în mod ilegal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În acest dosar Fecioru și Mioara Pribescu au fost plasați în arest la domiciliu.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
UNGARIA nu a mai rezistat. A luat decizia la care NIMENI nu s-ar fi așteptat
Mirel Rădoi îl concurează pe Țiriac. Antrenorul are un garaj de milioane
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!