EXCLUSIV | Scandalul cerealelor ieftine din Ucraina. Victor Negrescu explică de ce România a fost discriminată la despăgubirile pentru fermieri

EXCLUSIV | Scandalul cerealelor ieftine din Ucraina. Victor Negrescu explică de ce România a fost discriminată la despăgubirile pentru fermieri
Publicat: 18/04/2023, 23:00
Actualizat: 19/04/2023, 11:50

Europarlamentarul Victor Negrescu  a declarat pentru GÂNDUL că, în spatele scandalului generat de importurile de cereale și de produse agroalimentare din Ucraina, este ”un fel de joc” al euroscepticilor, ”prin care, din nefericire, se caută a se stimula curentul antieuropean”. Agricultorii români vorbesc însă despre ”un dialog al surzilor”.

Explicând de ce susține că România a fost discriminată de către actualul comisar european pentru Agricultură, Victor Negrescu a detaliat modul în care a fost alocată despăgubirea de numai 10 milioane de euro pentru fermierii români afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina.

”Trebuie să spunem că formula în baza căreia s-a decis distribuția acelor sume de bani s-a bazat pe stocurile existente la nivelul statelor membre care au solicitat acest tip de sprijin financiar, criteriu care nicidecum nu corespunde situației de pe teren.

Acest lucru a condus la situația în care România, un mare producător de grâne, a primit o alocare financiară foarte redusă. A primit practic o sumă de bani mai puțin importantă decât Bulgaria, care nu are aceeași capacitate de producție precum România în acest domeniu” a spus europarlamentarul.

Victor Negrescu a menționat faptul că a făcut o solicitare către ”executivul european să vină cu o nouă formulă” de calcul, care să presupună și ”o nouă alocare financiară din Fondul de rezervă pentru criză al UE” și această distribuție să ia în considerare capacitatea de producție a fiecărui stat membru.

”Să ne asigurăm că toate statele din regiune practic beneficiază de un suport suplimentar”, a precizat europarlamentarul.

În urma alocării despăgubirilor venite de la UE pentru fermierii polonezi și cei bulgari, de 30 de milioane, respectiv 16 milioane de euro, Polonia a decis interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, pentru a-și proteja propria piață a grânelor. Aceeași decizie a fost luată și de Ungaria şi Slovacia.

”Un fel de joc prin care, din nefericire, se caută a se stimula curentul antieuropean”

Victor Negrescu pune această situație pe seama euroscepticismului, comisarul pentru Agricultură, susținut de partidele eurosceptice din Europa, fiind incapabil, în opinia sa, să ofere soluții adecvate la problemele cu care fermierii se confruntă.

”Ați văzut, Polonia și Ungaria, de exemplu, au luat decizii care contravin legislației europene în materie, fără ca acest comisar eurosceptic să reacționeze în vreun fel. Sentimentul meu este că acest lucru pare oarecum un fel de joc prin care din nefericire se caută a se stimula curentul antieuropean și ar trebui tocmai ca cetățenii să fie informați despre cum funcționează Europa și cine sunt adevărații responsabili pentru lipsa de preocupare pentru sectorul agricol”, a spus europarlamentarul Victor Negrescu.

Conform analizelor amintite de Victor Negrescu, România are nevoie de aproximativ 200 de milioane de euro pentru a-și sprijini agricultura în perioada următoare ca efect al acestor provocări.

”În contextul acesta, 10 milioane nu schimbă foarte mult, însă trebuie să obținem resurse financiare suplimentare. Și pentru a face acest lucru, trebuie să facem un efort al întregului Guvern. Și Ministerul de Externe și reprezentanții României la cel mai înalt nivel trebuie să lucreze împreună cu Ministerul Agriculturii, pentru a ne asigura că obține aceste fonduri de care avem nevoie pentru agricultura românească” a mai spus social-democratul, legat de suma pe care fermierii români o așteptau ca despăgubire de la UE.

România ar putea suspenda temporar importurile de produse agroalimentare din Ucraina

PSD a anunțat marți că va cere în Coaliția de guvernare suspendarea importurilor de produse agroalimentare din Ucraina.

”PSD va solicita în Coaliția de guvernare adoptarea unei decizii politice care să dispună Guvernului României să emită în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniță comună cu această țară”, se arată într-un comunicat de presă.

Reprezentanții PSD au menționat pentru Gândul faptul că, la acest moment, există doar liniile generale ale măsurii de ”suspendare temporară”, perioada acestei suspendări urmând a fi reglementată după ce această solicitare va trece de Coaliție.

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile, a menționat că perioada de suspendare a importurilor de cereale din Ucraina, solicitată de fermierii români, este  ”din iunie acum până în martie anul viitor”.

Nicu Vasile a descris discuțiile avute cu premierul și cu reprezentanții Guvernului ca fiind ”un dialog al surzilor”, în care ”fiecare arunca vina pe celălalt.”

”Noi concurăm cu produse care nu respectă nici trasabilitatea și care nici măcar nu sunt produse convențional”, a sintetizat președintele LAPAR situația în care fermierii români se află din cauza importurilor de cereale ieftine din Ucraina, urmate de despăgubirile nesemnificative venite de la UE.

Miercuri, Petre Daea va avea o întâlnire în format online cu ministrul Agriculturii din Ucraina, în cadrul căreia va discuta despre impactul importurilor de cereale ucrainene în România.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?