Medaliatul cu aur la Olimpiada Internațională de Chimie: „Nu exclud posibilitatea de a reveni în țară, dar sunt șanse foarte mici”

Medaliatul cu aur la Olimpiada Internațională de Chimie: Nu exclud posibilitatea de a reveni în țară, dar sunt șanse foarte mici
Publicat: 01/08/2012, 23:47
Actualizat: 03/08/2012, 12:56

Câștigătorul medaliei de aur la Olimpiada Internațională de Chimie de anul acesta, Vlad Băcăuanu, absolvent al Liceul Internațional de Informatică din Capitală, a fost admis la prestigioasa Yale University din SUA, unde au învățat toți președinții americani din perioada 1989-2008. Din 19 august, tânărul din Botoșani va ajunge la universitatea care i-a avut studenți și pe alți foști șefi de la Casa Albă (William Howard Taft, Gerald Ford), ori pe fostul vicepreședinte Dick Cheney și pe secretarul de stat Hillary Clinton.

Cu trei săptămâni înainte de Yale, Vlad Băcăuanu a declarat, pentru Mediafax, că nu exclude posibilitatea de a reveni în România, însă șansele sunt „foarte mici”.

„Aici (în România – n.r.), am familia și prietenii. Plecând de acasă din clasa a IX-a, m-am obișnuit să fiu departe de familie. Sigur că vorbim de alte distanțe, dar nu mă sperie America. Deja mă pregătesc de plecare, pentru că, în SUA, cursurile încep în 19 august”, a mai spus botoșăneanul care a absolvit Liceul Internațional de Informatică din Capitală.

Pasiunea lui Vlad Băcăuanu pentru chimie a apărut în clasa a VII-a, când s-a aflat întâia oară în fața unui manual pentru această materie. „Nu am avut porniri speciale de mic, adică nu am fost tentat să fac experimente riscante sau amestecuri speciale. Primul an în care se învață chimie este clasa a VII-a. Eram la Școala nr. 6 din Botoșani. Doamna profesoară Mariana Cantoriu este cea care, prin felul în care ne-a predat, m-a făcut să mă îndrăgostesc pe loc de această materie”, povestește elevul care, chiar în clasa a VII-a, a obținut locul I la olimpiada națională de chimie.

În clasa a IX-a, a plecat de acasă și s-a instalat în București. „Am fost admis la Liceul Internațional de Informatică. Și aici, am avut noroc de o profesoară excepțională, foarte devotată – doamna Maria Arnăutu -, și astfel m-am apropiat foarte mult de chimia organică. Îmi place și matematica, chiar am participat la etapele locale și naționale ale olimpiadei. Nu și la cea internațională, pentru că ar fi fost mult prea greu. Iubesc, totodată, literatura și filosofia”, mai spune cel mai bun elev al lumii, în 2012, la chimie.

Vlad Băcăuanu, arhiva personală/Facebook

Vlad Băcăuanu mărturisește că munca intensă pentru a obține aurul mondial nu l-a împiedicat să ducă o viață normală. „Să știți că este muncă multă ca să ajungi pe cel mai înalt podium internațional, adică să obții aurul, dar am fost un copil normal. Am avut copilărie, am prieteni, ieșim la distracții, jucăm jocuri pe internet, în grup sau separat. Duc o viață normală”, spune el.

Despre universitatea americană unde urmează să studieze, a aflat că a avut printre discipoli o sumedenie de politicieni, inclusiv numeroși șefi de la Casa Albă. Pe Vlad Băcăuanu, însă, nu-l interesează politica, și nici economia. ” Mă văd cercetător în chimie-fizică, pentru că este mai apropiată de matematică decât biochimia. De fapt, universitățile americane dau foarte multă libertate studenților în alegerea cursurilor. Nu impun cursuri fixe, ci noi alegem”, explică tânărul una dintre rațiunile pentru care va continua școala peste ocean.

În afara lui Băcăuanu, la Olimpiada Internațională de Chimie 2012 au mai câștigat medalii pentru România Maria Andreea Filip (clasa a X-a/Liceul Internațional de Informatică din București), Alexandru Paraschiv (clasa a XII-a/Colegiul Național „Sfântul Sava” din București) – ambii medalii de arginet, și George Silvian Baltac (clasa a XII-a/Liceul Teoretic „Neagoe Basarab” din Călărași) – medalie de bronz. Despre ultimii doi, medaliatul cu aur spune că vor pleca, și ei, din România, pentru a studia în Anglia, la Cambridge, întrucât ei cred că, pentru o bună pregătire, este nevoie de „un start cât mai bun”

Ce înseamnă, în bani, rezultatele lor la olimpiadă? „Pentru performanță, statul român ne dă un premiu de 8.000-9.000 de lei și o bursă de 800 de lei pe durata unui an de zile”, spune Vlad Băcăuanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Marea greșeală pe care o fac românii în Săptămâna Mare. Este complet interzis înainte de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O femeie de 101 ani nu poate să-și cumpere bilete de avion din cauza vârstei