Medic, despre criza sanitară din Cluj : Nu sunt nicăieri paturi de terapie intensivă

Medic, despre criza sanitară din Cluj : Nu sunt nicăieri paturi de terapie intensivă
Medic, despre criza spitalicească din Cluj : Nu sunt nicăieri paturi de terapie intensivă / Sursă Foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 07/04/2021, 16:28
Actualizat: 14/04/2021, 13:20

Județul Cluj traversează o criză sanitară gravă, rămânând fără niciun loc liber la secțiile de terapie intensivă Covid. În această perioadă numărul pacienților care au nevoie de ventilație mecanică invazivă crește de la zi la zi. G4Media a discutat cu o serie de medici, unul dintre aceștia afirmând că niciodată spitalul nu s-a confruntat cu o situație precum cea din prezent.

„Nu sunt nicăieri paturi de terapie intensivă”

Medicul Adela Golea, urgentist, spune că niciodată spitalul nu s-a confruntat cu o situație precum cea din prezent, relatează G4MEDIA.

„În UPU suntem disperați realmente. Nu sunt nicăieri paturi de terapie intensivă, dar UPU-urile funcționează ca terapie intensivă. Facem tot ce trebuie pentru ei, pentru pacienți. Nu pot decât să îi asigur. Se face un plan cu terapia și pacientul rămâne acolo unde se poate. Am intubat inclusiv în salvare. Situația nu arată bine deloc.”

Acesta încearcă să-i înțeleagă și pe cei care protestează împotriva măsurilor adoptate de autorități.

„Din punct de vedere medical, spun că aceste măsuri trebuie păstrate. Din punct de vedere social, sunt mulți factorti care au dus la nesiguranța aceasta, nu numai medicală, ci și financiară și de a nu se înțelege anumite măsuri medicale. Mai e și partea de comunicare. Eu văd două probleme majore în urgențe. Oamenii nu vin să se trateze la timp și nu mă refer acum doar la Covid, ci și la cei fără Covid, dar cu alte afecțiuni. Nu vin la timp fiindcă s-a mers pe tot felul de mesaje că în spitale te infectezi, că se întâmplă nu știu ce. La acestea se adaugă și problemele cu patologia post-covid, unde apar și probleme psihologice. Dacă ai avut Covid, ai rămas fără salariu sau cu salariul minim, ai și o familie, nu este foarte ușor să mai accepți restricții. Eu pot să le spun că nu e bine să nu respecți măsurile acestea de sănătate publică, dar ei, cei care protestează, îmi spun: Doamnă,eu trebuie să trăiesc. Ce facem acum în UPU? Încercăm doar să găsim soluții. Oamenii pot să înjure, tot vor fi ajutați. Dar, așa cum v-am spus, situația arată rău. Suntem disperați aici, vă spun.”

Potrivit medicilor, în ultima perioadă se vede o creștere semnificativă a severității bolii. Medicul Iulia Trifu, medic specialist radiolog de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, afirmă că afecțiunile grave la plămâni au crescut vertiginos.

„Dacă aveam pneumonii preponderent ușoare și medii, în care leziunile afectau zonele periferice, subpleurale ale plămânilor, în a doua jumătate a anului trecut și prima parte a anului afectarea a devenit mai difuză, cu leziuni diseminate în ambii plămâni, cu afectarea tuturor regiunilor pulmonare la majoritatea pacienților internați la noi. A crescut numărul de cazuri a căror afectare pulmonară e de peste 50% la tineri, tot mai tineri, fără factori de risc cunoscut. Până anul acesta, o afectare pulmonară de peste 75% la persoanele tinere era o excepție, pe când doar în ultima săptămână am avut în ATI șapte persoane cu vârsta cuprinsă între 32 și 46 de ani, între care și o femeie însărcinată, care a suferit o naștere prematură în conditii de afectare pulmonară de 60%. Am sesizat și creșterea complicațiilor trombotice cauzate de Covid, complicații pulmonare și extra-pulmonare, cerebrale, renale, splenice”, spune aceasta.

Sursa Foto: G4Media / Examinare Computer Tomograf pacient de 38 de ani. Afectare pulmonară de 90%. Singurele părți normale din plămâni sunt cele negre
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Oana Roman, gest emoționant de ziua Mioarei Roman. „Te iubesc, mamă”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea