Medici trimiși în judecată după ce un pacient căruia i-au pus diagnostic greșit a murit

Medici trimiși în judecată după ce un pacient căruia i-au pus diagnostic greșit a murit
Publicat: 21/03/2013, 16:16
Actualizat: 01/02/2019, 19:16

Trei medici din Buzău au fost trimiși în judecată de procurori, pentru ucidere din culpă, fiind acuzați că în iulie 2007 i-au pus unui pacient diagnostic greșit și i-au administrat tratament eronat sau nu i-au asigurat bolnavului îngrijirile corespunzătoare, bărbatul decedând.

Potrivit unui comunicat remis joi de Parchetul Tribunalului Buzău, cei trei medici trimiși în judecată sunt Rodica Sârbu, specialitatea endocrinologie, Cristina Iordache, specialitatea boli infecțioase, și Mariana Barna, specialitatea pediatrie.

Potrivit procurorilor de la Parchetul Tribunalului Buzău, bărbatul avea 30 de ani, era fost boxer și nu avusese niciodată probleme de sănătate, el ajungând la Spitalul Județean Buzău în 7 iulie 2007, cu dureri abdominale. Aici, este consultat de medicul de gardă Rodica Sârbu, care în loc să-l îndrume către un specialist, stabilește un diagnostic greșit și îl trimite acasă. Pacientul revine la spital în noaptea imediat următoare, în jurul orei 4.00, unde este consultat de același medic care îl trimite din nou acasă.

„În datele de 07 iulie 2007 și 08 iulie 2007 medicul Rodica Sârbu, angajat al Spitalului Județean Buzău, specialitatea endocrinologie, l-a consultat la camera de gardă a spitalului pe pacientul N.V. și i-a stabilit un diagnostic și un tratament eronate, fără a efectua un minim de investigații paraclinice obligatorii, care ar fi permis stabilirea unui diagnostic corect și instituirea unor măsuri terapeutice adecvate, atitudinea sa neglijentă ducând, în opinia procurorilor, la complicații ulterioare grave”, se arată în comunicatul remis, joi, de procurori.

Ulterior, în 9 iulie 2007, pacientul respectiv a fost consultat de medicul Cristina Iordache, tot de la Spitalul Județean Buzău, care, de asemenea, i-a stabilit un diagnostic și un tratament greșite, fără să-l investigheze, apărând ulterior complicații grave. Aceasta îl internează, însă în loc să țină cont de durerile abdominale pe care le acuza bărbatul, îl trimite să facă radiografie la plămâni.

Medicul Cristina Iordache profesează în prezent la un spital din București.

Bărbatul rămâne internat, iar în 12 iulie este consultat de medicul Mariana Barna, aceasta fiind de gardă la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Buzău. Procurorii susțin că medicul Barna îl trimite din nou să facă radiografie la plămâni, după care iese din gardă.

„Medicul nu a asigurat pacientului o asistență medicală corespunzătoare și în condițiile în care a constatat o stare generală mediocră a acestuia și simptomele evidente ale unui abdomen acut chirurgical nu a luat niciun fel de măsuri terapeutice, iar prin atitudinea sa neglijentă nu a întrerupt complicațiile grave apărute”, suțin procurorii.

În aceeași zi, bărbatul este consultat din nou de medicul Cristina Iordache care îl trimite la Spitalul Județean Buzău pentru investigații. La Spitalul Județean Buzău, bărbatul, care avea apendicită, este consultat de un medic de la Urgențe, care solicită un elicopter SMURD și îl trimite la un spital în București, unde bolnavul este supus mai multor intervenții chirurgicale, dar fără succes. În 13 iulie 2007, bărbatul moare în urma unei septicemii purulente.

„Probatoriul administrat în cauză a relevat culpa celor trei inculpate, atitudinea neglijentă a acestora și neluarea măsurilor necesare ducând în final la decesul pacientului în 13 iulie 2007. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Judecătoriei Buzău”, se arată într-un comunicat remis joi de Parchetul Tribunalului Buzău.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean Buzău, doar unul dintre cei trei medici trimiși în judecată pentru ucidere din culpă mai lucrează în prezent în această unitatea medicală. Este vorba despre Rodica Sârbu, care după moartea bărbatului nu a mai făcut gărzi la Spitalul Județean Buzău.

Medicul Mariana Barna lucrează la un spital din localitatea buzoiană Smeeni.

Conducerea Spitalului Județean Buzău nu a dorit să comenteze referitor la cei trei medici trimiși în judecată pentru moartea unui pacient.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...