Medicii de familie amenință că nu mai eliberează rețete compensate. Ce îi nemulțumește pe doctori

Medicii de familie amenință că nu mai eliberează rețete compensate. Ce îi nemulțumește pe doctori
Publicat: 31/03/2016, 12:47
Actualizat: 31/03/2016, 13:18

Sandra Alexiu, reprezentanta Societății Naționale de Medicina Familiei, a explicat, pentru Gândul, că medicii de familie sunt, practic, începând de mâine, liberi de contract. Astfel, fiecare medic va decide ce face în continuare, având în vedere că funcționează independent de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Nu este o grevă Noi suntem patroni și nu avem voie să facem grevă. Noi decidem, tocmai pentru că suntem patroni și pentru că mâine suntem liberi de contract, vom decide ce este de făcut. Fiecare cu cabinetul lui. Majoritatea, noi am decis că nefiind în legătură cu Casa de Asigurări, nu putem elibera documente în relație cu Casa. Deci, nu putem da trimiteri, rețete compensate, trimiteri la laborator, internări și așa mai departe, tot ce ține de relația cu Casa de Asigurări pentru că nu avem contracte. Nu s-a votat legea la timp, nu s-au făcut contractele, nu au respectat termenele”, a spus Sandra Alexiu.

Medicii sunt nemulțumiți de faptul că prelungirea contractului cadru s-a votat ieri, fără respectarea prevederii care spune că reprezentanți din medicina de familie trebuie să fie consultați înainte de adoptarea unei astfel de măsuri. Practic, potrivit spuselor medicilor, ei ar face un uz de fals în cazul în care ar semna rețete compensate sau trimiteri.

„Noi nu avem suport legal. Legea s-a votat ieri după-amiază în ședința de Guvern. Ieri seară a fost publicată în Monitorul Oficial, iar conform legii, ei sunt obligați să ne cheme la consultare cu cinci zile înainte de intrarea în vigoare a contractului. Ei nu au respectat termenul. Deci, noi nu facem asta pentru că vrem, suntem forțați să facem asta pentru că altfel nu putem să fim în legalitate. Dacă eu de mâine, medic de familie, semnez vreo rețetă, fac un uz de fals, sunt în afara contractului”, a explicat Sandra Alexiu.

Aceasta a menționat că fiecare medic va decide felul în care își va desfășura în continuare activitatea, însă mare parte dintre ei au recurs la reprogramări ale pacienților. De asemenea, medicii spun că se vor ocupa în continuare de pacienți, doar că vor elibera rețete simple, pe care bolnavii vor fi nevoiți să le achite integral.

„Fiecare medic de familie va decide cum își va desfășura activitatea. Marea majoritate, așa cum am făcut și eu, ne-am reprogramat pacienții după primele cinci zile, pentru că neavând această posibilitate să semnăm în primele cinci zile, pentru că nu am fost anunțați, ei să știe că nu pot să beneficieze de astfel de documente. Vom asigura urgențele, le vom da rețete simple pe care să și le cumpere două trei zile, cât va fi nevoie, îi vom chema la control și așa mai departe. Nu vom închide cabinetul pentru că ei sunt pacienții noștri, noi suntem medicii lor”, a spus Sandra Alexiu.

Această situație va continua cel puțin până luni inclusiv, astfel încât medicii să aibă timp să semneze noile contracte.

„Cel puțin până luni inclusiv pentru că nu este timp să se semneze atâtea contracte. Numai în București sunt 1200 de medici de familie. Toată lumea trebuie să semneze aceste contracte. Toți sunt în aceeași situație, nu numai medicii de familie. Toți suntem în afară de contract”, a explicat Sandra Alexiu.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Documentul care va fi obligatoriu pentru toți românii. Anunțul făcut astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...