Medicii de familie amenință că nu mai eliberează rețete compensate. Ce îi nemulțumește pe doctori

Redactor:
Maria Bîrnaure
Medicii de familie amenință că nu mai eliberează rețete compensate. Ce îi nemulțumește pe doctori
Majoritatea medicilor de familie nu va mai elibera, începând de mâine, rețete compensate și trimiteri, din cauza faptului că nu au reușit să semneze contractele cadru cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și, potrivit reprezentantului Societății Naționale de Medicina Familiei, Sandra Alexiu, prin semnarea unor astfel de documente, aceștia ar comite o ilegalitate. Sandra Alexiu a explicat pentru Gândul că medicii de familie ar fi trebuit chemați la consultările pentru prelungirea contractului cadru cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Această măsură a fost însă votată ieri în sedința de Guvern, iar medicii susțin că nu au primit nici măcar contractele pentru a le semna.

Sandra Alexiu, reprezentanta Societății Naționale de Medicina Familiei, a explicat, pentru Gândul, că medicii de familie sunt, practic, începând de mâine, liberi de contract. Astfel, fiecare medic va decide ce face în continuare, având în vedere că funcționează independent de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 

„Nu este o grevă Noi suntem patroni și nu avem voie să facem grevă. Noi decidem, tocmai pentru că suntem patroni și pentru că mâine suntem liberi de contract, vom decide ce este de făcut. Fiecare cu cabinetul lui. Majoritatea, noi am decis că nefiind în legătură cu Casa de Asigurări, nu putem elibera documente în relație cu Casa. Deci, nu putem da trimiteri, rețete compensate, trimiteri la laborator, internări și așa mai departe, tot ce ține de relația cu Casa de Asigurări pentru că nu avem contracte. Nu s-a votat legea la timp, nu s-au făcut contractele, nu au respectat termenele”, a spus Sandra Alexiu. 

Medicii sunt nemulțumiți de faptul că prelungirea contractului cadru s-a votat ieri, fără respectarea prevederii care spune că reprezentanți din medicina de familie trebuie să fie consultați înainte de adoptarea unei astfel de măsuri. Practic, potrivit spuselor medicilor, ei ar face un uz de fals în cazul în care ar semna rețete compensate sau trimiteri. 

„Noi nu avem suport legal. Legea s-a votat ieri după-amiază în ședința de Guvern. Ieri seară a fost publicată în Monitorul Oficial, iar conform legii, ei sunt obligați să ne cheme la consultare cu cinci zile înainte de intrarea în vigoare a contractului. Ei nu au respectat termenul. Deci, noi nu facem asta pentru că vrem, suntem forțați să facem asta pentru că altfel nu putem să fim în legalitate. Dacă eu de mâine, medic de familie, semnez vreo rețetă, fac un uz de fals, sunt în afara contractului”, a explicat Sandra Alexiu. 

Aceasta a menționat că fiecare medic va decide felul în care își va desfășura în continuare activitatea, însă mare parte dintre ei au recurs la reprogramări ale pacienților. De asemenea, medicii spun că se vor ocupa în continuare de pacienți, doar că vor elibera rețete simple, pe care bolnavii vor fi nevoiți să le achite integral. 

„Fiecare medic de familie va decide cum își va desfășura activitatea. Marea majoritate, așa cum am făcut și eu, ne-am reprogramat pacienții după primele cinci zile, pentru că neavând această posibilitate să semnăm în primele cinci zile, pentru că nu am fost anunțați, ei să știe că nu pot să beneficieze de astfel de documente. Vom asigura urgențele, le vom da rețete simple pe care să și le cumpere două trei zile, cât va fi nevoie, îi vom chema la control și așa mai departe. Nu vom închide cabinetul pentru că ei sunt pacienții noștri, noi suntem medicii lor”, a spus Sandra Alexiu.

Această situație va continua cel puțin până luni inclusiv, astfel încât medicii să aibă timp să semneze noile contracte. 

„Cel puțin până luni inclusiv pentru că nu este timp să se semneze atâtea contracte. Numai în București sunt 1200 de medici de familie. Toată lumea trebuie să semneze aceste contracte. Toți sunt în aceeași situație, nu numai medicii de familie. Toți suntem în afară de contract”, a explicat Sandra Alexiu. 

 

Inchide