Medicii de familie spun că modificările propuse pentru înscrierea în noul an școlar nu sunt fezabile

Medicii de familie spun că modificările propuse pentru înscrierea în noul an școlar nu sunt fezabile
Publicat: 30/08/2015, 18:52

O adeverință medicală cu date privind suferințe patologice ale copilului și un aviz epidemiologic prin care se atestă dacă acesta are semne de boală transmisibilă, eliberate de medicul de familie, sunt necesare pentru înscrierea în fiecare an școlar, atât la școală, cât și la grădiniță, potrivit unui proiect al MS aflat în dezbatere publică.

Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie spune că a luat act de intenția Ministerului Sănătății de modificare și completare a Ordinului nr. 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ de stat și particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenței medicale gratuite și pentru promovarea unui stil de viață sănătos.

AREPMF consideră modificările propuse „drept nerealizabile având ca rezultate imediate sporirea birocrației în cabinetele de medicină de familie și scăderea calității actului medical”.

Asociația arată că măsurile propuse în acest proiect minimalizează importanța medicinii școlare și transferă atribuțiile medicului școlar către medicul de familie, fără consultarea prealabilă a celor direct implicați și fără o fundamentare realistă a acestei decizii.

„Consultațiile de triaj epidemiologic și controalele periodice nu se pot efectua intr-o perioadă scurtă de timp la nivelul cabinetului de medicină de familie având în vedere complexitatea și varietatea serviciilor prestate. Programările și accesul pacienților la cabinetul de MF vor fi afectate de aceste servicii medicale solicitate într-o perioadă scurtă de timp (luna septembrie). Astfel, un cabinet de medicină de familie care are înscriși un număr de 500 copii preșcolari și școlari va trebui să asigure în luna septembrie o medie de 22 consultații preventive pentru intrarea în colectivitate, în condițiile în care contractul cu Casa de Asigurări prevede un număr total de 20 consultații pe zi. Altfel spus, accesul pacienților cu boli acute, subacute sau cronice va fi grav afectat iar calitatea actului medical se va reduce proporțional cu timpul acordat consultației”, explică reprezentanții AREPMF.

În plus, modificarea actelor pentru intrarea în colectivitate (de la formatul A6 în care se completau doar concluziile examenului de bilanț și antecedentele patologice, la trei pagini A4 la care se adaugă și adeverința de vaccinări) presupune un consum de muncă, timp și personal de care cabinetele de medicină de familie nu dispun, se mai arată în comunicatul AREPMF.

Totodată, revenirea în colectivitate după absențe mai mari de trei zile nu trebuie să fie condiționată de avizul epidemiologic eliberat de medicul de familie, triajul epidemiologic realizându-se zilnic în cabinetele de medicină școlară, mai arată asociația, precizând că o astfel de măsură aglomerează sala de așteptare a cabinetelor de medicină de familie, crescând riscul transmiterii unor boli infecțioase.

Potrivit proiectului Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, documentele medicale necesare la înscrierea / frecventarea fiecărui an de învățământ / terminarea unui ciclu de învățământ sunt: adeverință medicală și aviz epidemiologic.

Adeverința medicală cuprinde date privind suferințe patologice ale copilului care urmează să intre sau să reintre în colectivitate, printre care astm, otită, maladii congenitale de cord, probleme de învățare /dezvoltare, diabet zaharat, leziuni ostoarticulare, convulsii, tulburări de vorbire, auz vedere, tuberculoză. De asemenea, vor fi trecute în adeverință informații privind alergii la medicamente, alimente sau altele, pe care le-ar putea avea copilul, și ce medicamente sau vaccinuri a efectuat.

Totodată elevul va fi supus unui examen fizic, în care îi vor fi evaluate înălțimea, greutatea, indicele de masă corporală și presiunea arterială (pentru copii peste trei ani).

Documentele medicale se eliberează de medicul de familie sau de medicul colectivității de la care provine copilul.

Pentru anul 2015, documentele medicale necesare pentru înscrierea/ frecventarea fiecărui an de învățământ al preșcolarilor și elevilor vor fi depuse la sediul unităților de învățământ până la data de 1 octombrie 2015.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”