„Medicii nu mi-au dat nicio șansă de supraviețuire după accident”. Povestea românului care a trăit peste un an fără o jumătate din craniu

„Medicii nu mi-au dat nicio șansă de supraviețuire după accident. Povestea românului care a trăit peste un an fără o jumătate din craniu
Publicat: 02/08/2014, 19:03
Actualizat: 07/08/2015, 11:30

Elvis Romeo Lingurar este un clujean, de 25 de ani, din satul Livada care trăiește fără jumătate de craniu de aproape un an și jumătate. A căzut în cap de la o înălțime de 4 metri în timp ce era la lucru ca zilier pe șantierul unei școli, iar ca să îi salveze viața medicii au trebuit să îi îndeparteze jumătate din craniu. „M-am dus să ajut pe cineva la demolări, la o școală de la noi de-aci. M-am dezechilibrat, am căzut, m-am lovit la cap și timp de trei zile și trei nopți am fost în comă”, își amintește Elvis momentul accidentului în urma căruia medicii au trebuit să îl lase fără jumătate de craniu.

În momentul în care s-a văzut pentru prima dată după accident tânărul a fost șocat. „După ce am ieșit din comă m-am dus la baie. M-am uitat în oglindă și când m-am văzut am zis: ‚Unde îmi e jumătate de cap? L-am pierdut?””, a povestit tânărul pentru gândul.

La mai bine de un an, medicul neurochirurg Ioan Ștefan Florian, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a reușit să îi reconstruiască craniul cu ajutorul unei proteze. „L-am operat în urmă cu 3 luni. Intervenția chirurgicală a decurs bine, evoluția lui ca pacient a fost una bună”, a declarat pentru gândul dr. Florian.

Pentru că nu avea asigurare de sănătate, întreaga comunitate s-a mobilizat și au adunat banii necesari pentru cumpărarea protezei și acoperirea costurilor cu operația și cazarea în spital. „În momentul în care mi-am revenit din cea de-a doua operație am zis că l-am prins pe Dumnezeu de picior. Am simțit că m-am născut a doua, a treia oară”
Povestea lui a ajuns și în presa internațională. Jurnaliștii de la New York Daily News i-au relatat întreaga poveste într-un articol intitulat „Bărbatul din România al cărui craniu a fost reconstruit mulțumită donațiilor”. Ziariști scriu că Elvis Romeo Lingurar a trăit desfigurat timp de mai bine de un an până când a reușit să strângă banii necesari pentru a se opera. Presa internațională scrie că oamenii care i-au citit povestea i-au donat bani pentru operația de reconstrucție, intervenție care a costat peste 1.300 de dolari.

Clujeanul și-a reamintit momentele grele prin care a trecut. „Medicii nu mi-au dat nicio șansă de supraviețuire imediat după accident. Le-au spus alor mei că o să stau în comă cel puțin 5-6 luni. Mi-am revenit după trei zile și trei nopți”, a spus Elvis Romeo Lingurar.

După accident spune că nu s-a putut imagina pentru tot restul vieții desfigurat. „Marele meu noroc a fost că presa a monitorizat cazul meu și oameni de bine m-au ajutat. Eu nu am avut carte de muncă nici atunci când am suferit accidentul, nici după. Lucram la negru, cu ziua, iar după accident medicii mi-au recomandat să mă protejez la nivelul capului. Nici acum nu am voie să lucrez, să depun efort”, mai spune bărbatul.

Provine dintre familie numeroasă. „Suntem 17. Am șapte frați și șapte nepoți. Fiecare e la casa lui. Eu am rămas cu părinții până mă voi stabili și eu la casa mea. Până la 25 de ani nu am avut carte de muncă. Am lucrat cu ziua. Am doar șapte clase și lumea nu prea vrea să mă angajaze cu forme legale, iar acum de când cu accidentul o să îmi fie și mai greu”, mai spune clujeanu.

FOTO: Elvis Romeo Lingurar înainte și după operația de reconstrucție a craniului

După un an și două luni de la accidentul care l-a lăsat fără jumătate de craniu, Elvis a strâns suma necesară operației de care avea nevoie pentru a fi din nou normal. „Mai întâi am comandat proteza. A venit tocmai din Elveția. Pentru o astfel de comandă trebuie să aștepți două săptămâni. A venit cu un transport special. După am fost programat la operație. Îmi aduc aminte ca și cum ar fi fost ieri: era 7 dimineața. Am intrat pe picioarele mele în sala de operație, iar la ora 12-13 am ieșit din operație. La o săptămână am fost externat. Acum nici nu se vede că nu am jumătate de craniu”, povestește tânărul.

După mediatizarea lui chiar și pe plan internațional, acesta recunoaște că este o mică vedetă în Cluj. „Mă oprește lumea pe stradă și îmi spune ‚Te-am văzut la televizor!”, ‚Te-am auzit la radio!”, ‚Te-am vazut în ziar!” Unii se opresc și îmi dau și bani, iar eu primesc pentru că trebuie și eu să mănânc”.

Deși era să își piardă viața pe un șantier de construcție, Elvis Romeo Lingurar spune că imediat după perioada de recuperare se va întoarce din nou pe șantier. „Îmi plac construcțiile. O să lucrez din nou în construcții după un an, pentru că acum medicii mi-au recomandat să mă recuperez”, precizează clujeanul.

Întrebat cum se simte după operație, acesta menționează că încă mai are dureri de cap în special atunci când se schimbă vremea. „Atunci când mă doare capul iau pastile de dureri de cap și îmi trece. Mai grav a fost atunci când nu aveam proteza, pentru că riscam în orice moment să mă lovesc”.

Medicul neurochirurg Ioan Ștefan Florian, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, spune că Elvis Romeo Lingurar nu este singurul român care trăiește fără jumătate de craniu. „Chiar ieri am avut un caz similar. Cel mai impresionant astfel de caz a fost cel al unei persoane căreia a trebuit să îi înlătur două treimi din craniu. Persoana respectivă trăiește și în ziua de azi”, a conchis medicul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer