Medierea, pas obligatoriu înainte de proces, de la 1 august

Medierea, pas obligatoriu înainte de proces, de la 1 august
Publicat: 30/07/2013, 17:10
Actualizat: 19/10/2018, 18:57

Ședințele de informare asupra avantajelor medierii sunt obligatorii, de la 1 august, înainte de tranșarea unei dispute în instanță, în cauzele care privesc litigiile de muncă, divorțurile, partajul de bunuri comune, malpraxisul, drepturile consumatorilor și unele acțiuni penale.

Începând cu 1 august, o parte din acțiunile civile și penale vor fi respinse de către instanțele de judecată dacă părțile nu vor trece, înainte de începerea procesului, printr-o ședință obligatorie de informare asupra avantajelor medierii.

Potrivit articolului 2 alineatul 1 indice 2 al Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificările și completările ulterioare, „instanța va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligației de a participa la ședința de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată sau după declanșarea procesului până la termenul dat de instanță în acest scop”, pentru unele litigii.

Totodată, conform Ordonanței de Urgență nr. 4/2013, aceste prevederi se aplică numai proceselor începute după data de 1 august 2013.

Ședința de informare în care mediatorul le explică părților avantajele medierii este gratuită, însă procedura de mediere este taxată de către mediatori. Tarifele practicate diferă în funcție de natura și complexitatea litigiului.

Procedura de informare privind medierea nu poate depăși 15 zile.

Dovada participării la ședința de informare se face printr-un certificat eliberat de mediator, în timp ce, dacă una dintre părți refuză în scris participarea la ședința de informare, nu răspunde invitației sau nu se prezintă la data fixată pentru ședința de informare, se întocmește un proces-verbal, care va fi depus la dosarul instanței.

„Dacă în urma ședinței de informare părțile sunt de acord să soluționeze litigiul prin mediere, se va încheia un contract de mediere și se va stabili o dată la care va avea loc ședința de mediere. În unele cazuri, pentru soluționarea litigiului, pot avea loc mai multe ședințe, discuțiile mediatorului putându-se desfășura și cu fiecare parte în sesiuni separate. Dacă părțile se înțeleg asupre rezolvării litigiului, se încheie un acord de mediere, care va fi înaintat instanței de judecată, pentru încuviințare. Instanța de judecată va pronunța o hotărâre judecătorească, numită «de expedient», care va consfinți înțelegerea părților concretizată în acordul de mediere”, explică avocatul Roxana Horga, mediator autorizat.

Potrivit mediatorului Gabriela Gyongy Mihuț, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Mediere, medierea poate dura între două și șase săptămâni, în funcție de complexitatea cauzei și de sediul părților. Ea mai arată că la această perioadă se adaugă între trei zile și două săptămâni, pentru validarea hotărârii.

Potrivit articolului 60 indice 1 din Legea 192/2006, cu modificările și completările ulterioare, părțile sau partea interesată trebuie să facă dovada că au participat la ședința de informare cu privire la avantajele medierii, în cazul mai multor tipuri de litigii: în domeniul protecției consumatorilor; în materia dreptului familiei, în domeniul litigiilor privind posesia, grănițuirea, strămutarea de hotare, precum și în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinătate; în cazurile de malpraxis, în litigiile de muncă, în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 de lei, cu excepția litigiilor în care s-a pronunțat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvență, a acțiunilor referitoare la registrul comerțului și a cazurilor în care părțile aleg să recurgă la alte proceduri prevăzute de lege.

De asemenea, în materie penală, procedura de informare este obligatorie în cazul „infracțiunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părților înlătură răspunderea penală, după formularea plângerii, dacă făptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima își exprimă consimțământul de a participa la ședința de informare împreună cu făptuitorul”.

Printre infracțiunile care pot ajunge la mediere se numără, astfel, lovirea, amenințarea, dar și violul.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Mediere consideră că, după 1 august, „apetitul” pentru mediere va fi în creștere. „Noua creștere substanțială a taxelor de timbru, precum și termenele îndelungate în instanțe fac ca apetitul justițiabililor pentru mediere să crească (…) În plus, clienții care participă la mediere economisesc până la 90-95% din costurile unui proces”, a arătat Gabriela Gyongy Mihuț.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii