Membrii celei mai mari rețele de trafic de etnobotanice din Sibiu, condamnați la închisoare

Membrii celei mai mari rețele de trafic de etnobotanice din Sibiu, condamnați la închisoare
Publicat: 22/03/2013, 20:52
Actualizat: 02/04/2019, 07:06

Cinci dintre membrii celei mai mari rețele de trafic de etnobotanice din municipiul Sibiu, destructurată în luna ianuarie, au fost condamnați la închisoare, între doi ani și șase luni și patru ani cu executare, iar al șaselea a primit o pedeapsă cu suspendare de doi ani, sentința nefiind definitivă.

Magistrații Judecătoriei Sibiu au pronunțat, vineri, sentința în cazul membrilor celei mai mari rețele de trafic de etnobotanice din municipiul Sibiu, destructurată în luna ianuarie de către procurorii DIICOT Sibiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sentinței postate pe site-ul Judecătoriei Sibiu, liderul grupării, Adrian Negru, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru inițiere, constituire, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup în vederea săvârșirii de infracțiuni și la trei ani de închisoare pentru efectuare de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Potrivit magistraților, Adrian Negru va executa pedeapsa cea mai grea, de patru ani.

Pentru aceleași infracțiuni, David Banea a fost condamnat la trei ani de închisoare. Având în vedere că acesta era eliberat condiționat în momentul săvârșirii infracțiunilor, magistrații au dispus contopirea actualei condamnări cu perioada rămasă de efectuat din condamnarea anterioară, inculpatul urmând a ispăși șase ani de închisoare.

Tot pentru inițiere, constituire, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup în vederea săvârșirii de infracțiuni și efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii, Darius Andrei Stanciu va executa o pedeapsă cu închisoarea de doi ani, Radu Nicolae Tarcea o pedeapsă de trei ani, iar Florin Daniel Cozac o pedeapsă de doi ani și șase luni.

Adrian Goronea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Magistrații au mai dispus confiscarea etnobotanicelor care au făcut obiectul dosarului și au obligat inculpații la plata unor sume cuprinse între 6.500 și 6.900 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Sentintința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de zece zile.

Procurorii DIICOT au destructurat, în 21 ianuarie, cea mai amplă rețea de distribuție a produselor etnobotanice din județul Sibiu, în dosar fiind învinuite șase persoane cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, declara inspectorul principal Cristian Link, șeful Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba Iulia.

Atunci, procurorii DIICOT au făcut 11 percheziții și au dus la audieri zeci de martori, precum și pe cele șase persoane învinuite în acest dosar. Ulterior, cinci din aceste persoane au fost reținute, apoi arestate.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, o mare parte din cei audiați erau minori, elevi de școală generală sau de liceu, iar majoritatea celor audiați au fost spitalizați în urma consumului de etnobotanice. „Procurorii investighează la acest moment posibila determinare a sinuciderii în urma consumului de etnobotanice în două cazuri”, declara Cristian Link.

Potrivit procurorului șef al DIICOT Sibiu, Danusia Boicean, cei șase învinuiți s-au constituit într-o grupare infracțională având ca scop traficul de substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive pe care au continuat să o extindă teritorial, atât din perspectiva surselor de aprovizionare, cât și prin prisma modalității de distribuție.

„Inițial, învinuiții au intrat în atenția noastră în anii anteriori, cu preocupări pe linia traficului de droguri, apoi au continuat cu traficul de etnobotanice”, spunea Boicean.

Deși magazinele de etnobotanice din oraș au fost închise, anul trecut, de autorități, învinuiții au deschis, ilegal, un alt magazin, în care noaptea vindeau produse etnobotanice, acest lucru fiind cunoscut de consumatori.

La solicitarea clienților fideli, aceste produse erau livrate și în alte locații sau foloseau locuri de întâlnire prestabilite pentru a livra marfa, pliculețele având prețuri între 5 și 50 de lei.

În februarie, procurorii DIICOT au descoperit în municipiul Sibiu un depozit în care se aflau 11.000 de pliculețe de substanțe etnobotanice, acestea aparținând membrilor grupării destructurate.

Surse din rândul anchetatorilor afirmau că depozitul se afla la periferia municipiului Sibiu și era folosit de către Adrian Negru, liderul grupării infracționale.

Sursele judiciare spuneau că gruparea infracțională a operat, în municipiul Sibiu, încă din a doua parte a anului 2011, când substanțele etnobotanice erau vândute prin intermediul unui magazin care funcțional ilegal.

„Liderul grupării a avut un magazin de etnobotanice, iar activitatea acestuia a continuat și după ce unitatea a fost închisă oficial de către autorități. Ceilalți patru inculpați din dosar lucrau cu schimbul în acest magazin, având câteva zeci de clienți zilnic. În timpul săptămânii, un calcul simplu arată că avea încasări de circa 5.000 de lei zilnic, în timp ce, la finalul săptămânii, acestea ajungeau și la 11.000 de lei zilnic. Activitatea se extinsese și aveau și consumatori din județele Brașov și Alba”, declarau sursele judiciare.

Potrivit acestora, în luna mai 2012 magazinul a fost spart de către consumatori și s-au sustras aproximativ 450 de pliculețe, moment în care gruparea a început să vândă pliculețele de substanțe halucinogene pe stradă, continuând să aibă încasări foarte mari.

În același dosar, miercuri, a fost arestat și un polițist de la Crima Organizată din Sibiu, fiind acuzat, printre altele, de favorizarea infractorului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani