Membrii Familiei Regale a României s-au vaccinat împotriva Covid-19

Membrii Familiei Regale a României s-au vaccinat împotriva Covid-19
Membrii Familiei Regale a României s-au vaccinat împotriva Covid-19 / Sursă Foto: Facebook - Familia Regală a României
Publicat: 25/01/2021, 20:09
Actualizat: 06/04/2021, 15:08

Membrii Familiei Regale a României au transmis că s-au vaccinat împotriva Covid-19. Imunizarea acestora s-a realizat luni la un spital din Cluj-Napoca.

Membrii Familiei Regale, vaccinați la un spital din Cluj-Napoca

Familia Regală a României a anunțat pe pagina oficială de Facebook că Majestatea Sa Margareta s-a vaccinat anti-Covid. Tot astăzi a fost vaccinat și Principele Radu, au precizat reprezentanții familiei. Procedura a fost îndeplinită la un spital din Cluj-Napoca.

„Luni, 25 ianuarie 2021, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu s-au vaccinat împotriva COVID-19. Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au primit prima doză a vaccinului la spitalul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria din municipiul Cluj-Napoca”, scrie pe pagina de Facebook a Casei Regale a României.

Membrii Familiei Regale se află în această perioadă la Castelul de la Săvârșin.

Câte doze de vaccin anti-COVID-19 au fost irosite în România de la începutul campaniei de vaccinare. Clujul, primul în top

În România, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 și până pe 21 ianuarie 2021 au fost irosite 1.205 de doze de vaccin.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a transmis, la solicitare hotnews.ro, date referitoare la dozele de vaccin irosite.

„Până la 21 ianuarie inclusiv, s-au înregistrat 1.205 pierdute (0.29% din totalul dozelor utilizate), din motive neimputabile. Aceste motive au fost: deteriorarea flacoanelor, prin spargere, reconstituirea greșită și devierea de la condițiile de temperatură pentru asigurarea stabilității optime a vaccinului, atât înainte, cât și după reconstituire”, potrivit sursei citate.

În ce orașe s-au irosit cele mai multe doze

Cluj – 295 (24,5%),
București – 202 (16,8%),
Iași – 195 (16,2%),
Hunedoara – 108 (9%).
Pentru implementarea programelor naționale de sănătate finanțate din bugetul Ministerului Sănătății sunt admise pierderi sau scăderi cantitative de medicamente, vaccinuri, reactivi și altele asemenea în limitele maxime de perisabilitate după cum urmează:

a) 5% în cazul vaccinurilor monodoză;
b) 10% în cazul vaccinurilor liofilizate sau lichide care conțin 2 – 6 doze;
c) 50% în cazul vaccinurilor liofilizate care conțin 10 – 20 doze;
d) 5% în alte cazuri decât cele prevăzute la lit. a)-c).
e) 25% în cazul vaccinurilor lichide care conțin 10 – 20 doze.

Astfel, în cazul vaccinului împotriva COVID-19 „Comirnaty” / Pfizer BioNTechi pierderea admisă e de 10% (maxim acceptată).

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 recomandă pentru evitarea pierderilor de vaccin estimarea corectă a necesarului de doze pentru centrul de vaccinare pe o perioadă de circa trei zile și respectarea programărilor.

Astfel, în situația în care la sfârșitul prograsmului de funcționare al centrului de vaccinare rămân flacoane neutilizate, în funcție de numărul de persoane din lista de programare se va decide reconstituirea sau nu a flaconului multidoză. De asemenea, coordonatorul centrului de vaccinare poate opta ca, înainte de finalizarea programului, să mobilizeze alte persoane programate în zilele următoare, mai arată sursa citată.

 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase