Mesaj IGSU: Riscuri intensificate, salvatorii intervin zilnic la peste 1.300 de situații de urgență

Mesaj IGSU: Riscuri intensificate, salvatorii intervin zilnic la peste 1.300 de situații de urgență
Publicat: 18/07/2019, 10:28

„În ultimii ani se constată o intensificare atât a tipurilor de riscuri, cât și a frecvenței de manifestare a acestora, aspecte ce conduc la producerea situațiilor cu efecte asupra vieții și sănătății populației, mediului înconjurător, valorilor materiale și culturale.cImpactul se reflectă în activitatea zilnică desfășurată de salvatori, aceștia acționând, în medie, pentru gestionarea a 1.340 de situații de urgență/zi. Numai în primele șase luni ale anului, pompierii militari au salvat peste 3.700 persoane aflate în dificultate, iar numărul total al acțiunilor de intervenție a crescut cu 12%, față de perioada similară a anului 2018″, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Acțiunile de intervenție în situații de urgență au însumat, în primele șase luni ale anului în curs, 243.030 misiuni ale inspectoratelor pentru situații de urgență, în creștere cu 12% față de perioada similară a anului trecut.

Din totalul misiunilor derulate, 195.577 au aparținut serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare (SMURD), în urma cărora 183.946 adulți și 16.862 copii au beneficiat de prim-ajutor și asistență medicală de urgență, în creștere cu 7% față de perioada similară a anului trecut.

În perioada de referință, pompierii au acționat pentru stingerea a 21.174 incendii (11.779 dintre acestea de vegetație uscată). O particularitate a primului semestru este constituită de creșterea semnificativă a numărului incendiilor de vegetație uscată, cu aproximativ 300% față de perioada similară a anului trecut. Acest aspect este o consecință a numărului mare de arderi necontrolate înregistrate în primele luni ale acestui an, ca urmare a curățării terenurilor agricole, prin incendiere.

În plan preventiv, în perioada ianuarie-iunie, inspectorii au continuat activitățile de îndrumare și control, pe linia respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor la instituții publice și operatori economici din diverse domenii de activitate. Astfel, în primul semestru al acestui an, la nivel național s-au desfășurat 23.239 de controale (în creștere cu 19% față de perioada similară a anului 2018) la operatori economici, instituții și alte categorii de obiective. În urma acțiunilor derulate în teren, specialiștii noștri au constatat 80.170 deficiențe, pentru care s-au aplicat 50.949 avertismente și 7.198 amenzi în cuantum de 26.080.572 lei, în creștere cu 14% comparativ cu primul semestru al anului 2018.

Totodată, în perioada de referință, în urma controalelor efectuate nu au fost identificate situații care să determine încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, conform reglementărilor legale în vigoare. Astfel, pentru niciunul dintre obiectivele verificate nu s-a impus dispunerea măsurii complementare de oprire a funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor.

Pe lângă identificarea și înlăturarea disfuncționalităților specifice, specialiștii în prevenirea situațiilor de urgență au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât aceștia să cunoască și să respecte regulile de prevenire a incendiilor și au desfășurat exerciții de evacuare cu personalul aflat la locul de muncă.

Pentru verificarea modului de reacție și evacuare în cazul producerii unor situații de urgență, pe timpul controalelor au fost executate peste 11.000 de exerciții de alarmare, evacuare și intervenție, pentru verificarea modului de reacție în cazul producerii unor situații de urgență.

De asemenea, la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență au fost înregistrate 16.299 solicitări de emitere a actelor administrative care să certifice realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor sau de protecție civilă, fiind eliberate 4.906 avize și autorizații de securitate la incendiu și protecție civilă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Oana Roman suferă din nou. Tragedie infinită, după ce şi-a pierdut mama: Să sărbătorești în...
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului