MESAJUL DE ANUL NOU al Patriarhului Daniel

MESAJUL DE ANUL NOU al Patriarhului Daniel
Publicat: 31/12/2012, 12:41
Actualizat: 18/05/2015, 21:02

Preafericitul părinte Patriarh Daniel urează românilor în 2013 ca Hristos să le dea sănătate și mântuire, pace și bucurie, binecuvântare pentru familii și activitățile pe care le desfășoară și să-și împlinească toate dorințele de bine.

„De Anul Nou, oamenii își doresc și își urează «Un an nou fericit!» sau «La mulți ani cu sănătate și fericire!» sau «Ani mulți și buni!». Este firească și frumoasă urarea de mai sus, dar și întrebarea: cine ne dăruiește ani mulți și buni, cu sănătate și fericire? Răspunsul omului credincios este acesta: Dumnezeu cel veșnic și bun, izvorul vieții, al bucuriei și al fericirii. Din acest motiv, trecerea dintre ani trebuie întâmpinată mai întâi, cu rugăciune la miezul nopții și apoi, dacă se dorește, și cu Revelionul citadin sau cu veghea obiceiurilor tradiționale de la sat”, spune PF Daniel în cuvântarea pe care o va ține în Catedrala Patriarhală, luni, la miezul nopții.

Patriarhul îi îndeamnă pe credincioși, în cuvântul de Anul Nou, să prețuiască fiecare clipă a vieții prezente, ca timp al pregătirii pentru dobândirea vieții veșnice.

„Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere și speranță, dar și cu responsabilitate și gravitate, fiecare clipă a vieții prezente, prețuind-o ca fiind timp favorabil iertării păcatelor, timp al ridicării, timp al sfințirii vieții, timp al înmulțirii darurilor primite de la Dumnezeu, timp al pregătirii pentru a dobândi viața veșnică. Biserica ne oferă posibilitatea transcenderii timpului fizic, devenind contemporani reali ai evenimentelor biblice. (…) Cât suntem încă în viața aceasta, putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăință, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viața noastră, fraze întregi din cartea vieții noastre, exprimări greșite”, mai spune PF Daniel.

Totodată, patriarhul le urează românilor ca 2013 să fie un „an mai bun, mai luminos și cu spor de roadele pământului”, iar oamenii să își aducă aminte de toți cei dragi, fie că sunt aproape sau departe. PF Daniel îi mai încurajează pe românii din diaspora să păstreze credința și spiritualitatea românească.

Patriarhul urează, în încheierea cuvântării: „Întru mulți și fericiți ani, cu spor în credință și în fapte bune!”.

În noaptea dintre ani, în toate lăcașurile de rugăciune ale Bisericii Ortodoxe Române din țară și din afara granițelor va fi ținută o slujbă de mulțumire și de binecuvântare a începutului noului an calendaristic.

Intrarea într-un an nou constituie un moment de referință în viața societății. Credincioșii au dorit să solemnizeze acest moment prin rugăciune particulară și publică. Biserica a făcut acest lucru în vechime prin adoptarea sărbătorii laice a Indictionului, care avea loc la 23 septembrie, apoi la 1 septembrie, când începe noul an bisericesc, dată pentru care s-a și alcătuit o slujbă completă.

Odată cu adoptarea zilei de 1 ianuarie ca început al anului civil, s-a simțit nevoia alcătuirii unei noi rânduieli de slujbă. Astfel, s-a preluat slujba Te Deum-ului, care se poate oficia și la 1 septembrie, dar locul acesteia s-a stabilit după Sfânta Liturghie. Pentru momentul efectiv al trecerii dintre ani, la miezul nopții, unii preoți au folosit anumite rugăciuni, alții altele, mai ales începând din 2001, când Patriarhia Română, la intrarea în mileniul III, a recomandat preoților să facă rugăciuni la miezul nopții. Unii au ținut Te Deum-ul, alții au făcut rânduiala Privegherii, dar la Catedrala patriarhală din București s-a oficiat slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos.

Pentru a se uniformiza diversele practici și pentru a nu muta slujba Te Deum-ului din locul consacrat ei, anume după Sfânta Liturghie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința din 17 februarie 2011, ca în noaptea trecerii dintre ani să se săvârșească Acatistul Mântuitorului, însoțit de rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut și de rugăciuni la intrarea în noul an. Această rânduială urmează a fi oficiată atât în catedrale și parohii, cât și în mănăstiri.

În cadrul slujbei din noaptea trecerii dintre ani, care a fost publicată anul acesta de Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, sunt patru rugăciuni: Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitor (a Acatistului), Rugăciunea de mulțumire și două rugăciuni de intrare în noul an, una din tradiția liturgică română și slavă (cea de la Te Deum) și alta din tradiția greacă, recent tradusă în limba română.

Această slujbă constituie un bun prilej de a solemniza în cultul public momentul trecerii dintre ani, de a mulțumi pentru binefacerile primite, de a cere binecuvântarea anului care începe și de a aprofunda înțelesurile praznicului împărătesc de la 1 ianuarie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping