Mesajul PF Daniel privind inițiativa repatrierii osemintelor lui Constantin Brâncuși

Mesajul PF Daniel privind inițiativa repatrierii osemintelor lui Constantin Brâncuși
Publicat: 30/12/2012, 12:43
Actualizat: 23/05/2015, 22:23

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), PF Daniel, susține inițiativa repatrierii rămășițelor pământești ale lui Constantin Brâncuși și reînhumarea acestora în localitatea natală a sculptorului, Hobița din județul Gorj, informează Patriarhia Română.

„Preafericitul Părinte Patriarh Daniel apreciază eforturile pe care scriitorul Laurian Stănchescu, membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, le depune pentru repatrierea rămășițelor pământești ale lui Constantin Brâncuși din Franța și reînhumarea acestora în localitatea Hobița din județul Gorj și își exprimă speranța că demersurile autorităților statului român vor fi încununate de succes, pentru împlinirea dorinței testamentare a sculptorului și bucuria poporului român iubitor de artă”, a precizat sursa citată.

Scriitorul Laurian Stănchescu, cel care a început de mai mult timp o acțiune de repatriere în România a osemintelor lui Brâncuși, consideră că binecuvântarea Patriarhului BOR este foarte importantă.

„Am primit acest document important de la Patriarhia Română, prin care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel binecuvântează și susține repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuși”, a afirmat Stănchescu, în opinia căruia mesajul Patriarhului României este „extrem de important, un semnal dat de Biserica Ortodoxă Română pentru poporul pe care-l păstorește, cât și pentru clasa politică românească”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este autorul lucrării „Brâncuși, sculptor creștin ortodox”, apărută la Iași, la Editura Trinitas, în 2008.

Premierul Victor Ponta a anunțat, la începutul lunii decembrie, că Guvernul se va angaja în mod direct în deschiderea unui proces în Franța pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuși, precizând că procedurile cu statul francez sunt extrem de complicate, iar fără o decizie a instanței acest lucru nu va fi posibil.

În 6 decembrie, Ponta a avut o întâlnire, la Târgu Jiu, cu primarul municipiului și cu scriitorul Laurian Stănchescu. Premierul a declarat atunci că Guvernul va prelua cheltuielile pe care le presupune procesul respectiv, el menționând că fără o decizie a instanței franceze repatrierea osemintelor lui Brâncuși nu va fi posibilă.

„Procedurile cu statul francez sunt extrem de complicate și sunt foarte hotărât ca această inițiativă privată s-o luăm la nivelul Guvernului. Guvernul va angaja o firmă de avocați din Franța, din Paris, pentru că în toate procedurile este nevoie de o hotărâre a judecătorului din Paris pentru ca rămășițele lui Constantin Brâncuși să poată fi deshumate și aduse la Târgu Jiu”, a precizat Ponta.

Premierul a menționat că Secretariatul General al Guvernului va primi o dispoziție specială în acest sens din partea sa, proiectul de repatriere a osemintelor lui Brâncuși presupunând și reamenajări pe care autoritățile le vor face la Hobița, acolo unde se află casa părintească a sculptorului, precum și cimitirul în care acesta ar urma să fie înhumat.

Scriitorul Laurian Stănchescu a precizat, după întâlnirea cu Ponta, că are toată încrederea că osemintele sculptorului vor putea fi repatriate, mai ales că Guvernul a decis să se implice în proiectul său.

La finalul întrevederii, Stănchescu i-a oferit lui Ponta un tricou imprimat cu imaginea lui Constantin Brâncuși, premierul promițându-i acestuia că îl va purta în ziua în care amândoi vor merge la Paris după osemintele sculptorului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei