Meteorologii au prelungit informarea de furtuni până duminică seară. Harta meteo

Meteorologii au prelungit informarea de furtuni până duminică seară. Harta meteo
Publicat: 28/04/2019, 10:37

Astfel, informarea meteorolgică este valabilă până duminică, la ora 18.00.

Meteorologii avertizează că în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și pe suprafețe mici căderi de grindină.

Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente duminică, local, cu precădere la deal și la munte, precum și în regiunile nordice, nord-estice și centrale.

Știrea inițială. Meteorologii avertizează că în după-amiaza zilei de sâmbătă și pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată în zonele de munte, Oltenia, Transilvania, Maramureș și în nordul Crișanei.

Vor fi averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25-30 l/mp și punctiform 35-40 l/mp.

Tot de sâmbătă, de la ora 12.00, a intrat în vigoare și o informare meteorologică de instabilitate atmosferică, în cea mai mare parte a țării urmând a se înregistra perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și pe suprafețe mici căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente în după-amiaza zilei de sâmbătă și pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică în jumătatea de vest a țării și pe arii mai restrânse în celelalte regiuni, iar duminică, local, cu precădere la deal și la munte, precum și în regiunile nordice, nord-estice și centrale.

Cod galben de inundații pe mai multe râuri din Nordul și Vestul țării

Administrația Națională Apele Române a emis o atenționare Cod galben de inundații, valabilă sâmbătă și duminică, pe mai multe râuri din Transilvania, Banat și nordul Moldovei.

Potrivit specialiștilor, ca urmare a precipitațiilor anunțate în următoarele 48 de ani pot să apară inundații locale și creșteri de debite pe mai multe râuri.

„Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție”, susțin reprezentanții Administrației Naționale Apele Române.

Potrivit acestora, sunt vizate râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur (județele Maramureș și Satu Mare), Someșul Mare (județul Bistrița Năsăud), Lăpuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Crasna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu (județele Sălaj și Satu Mare), Barcău – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Sălaj și Bihor), Crișul Repede – bazin amonte S.H. Vadu Crișului, Crișul Negru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu (județele Cluj și Bihor), Crișul Alb – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Hunedoara și Arad), Mureș – bazin superior amonte S.H. Glodeni (județele Harghita și Mureș), Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Alba și Cluj), Mureș – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Gelmar (județele Hunedoara și Arad), Bega – bazin superior și afluenți bazin mijlociu, Timiș – bazin amonte S.H. Lugoj, Pogăniș – bazin superior, Bârzava – bazin superior și mijlociu, Caraș (județele Timiș și Caraș Severin), Jiu – bazin superior și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Filiași (județele Hunedoara și Gorj), Lotru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Olteț – bazin superior, Olt – afluenții aferenți sectorului aval confluență Lotru – amonte Ac. Ionești (județele Vâlcea, Gorj, Argeș), Suceava – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Moldova – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Bistrița – bazin superior și afluenți amonte S.H. Straja (județele Suceava, Neamț și Harghita).

Atenționarea intră în vigoare sâmbătă la ora 16.00 și este valabilă până duminică, la ora 24.00.

„Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în intervalul 27.04.2019 ora 22.00 – 28.04.2019 ora 09.00 pe unele râuri mici din județele: Bihor, Hunedoara, Arad, Caraș – Severin, Gorj și Vâlcea”, mai spun reprezentanții Apelor Române.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...