MIC GHID pentru cei care vor să-și facă o asigurare privată de sănătate

Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 02/09/2019, 23:20

Ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu vrea să sisteze decontarea prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate a prestațiilor medicale efectuate în spitalele private și le recomandă românilor care vor servicii private să își încheie o poliță de asigurare de sănătate privată.

Pentru cei interesați de o asigurare de sănătate privată vă prezentăm mai jos un mic ghid care ar trebui să vă ajute să nu vă risipiți banii fără folos.

În România există o multitudine de companii care încheie polițe de asigurare de sănătate, însă trebuie să vă asigurați că firma la care încheiați polița vă va garanta serviciile pentru care ați semnat și plătit. O simplă căutare pe Internet vă poate ajuta să identificați care sunt companiile de încredere pentru care puteți optat.

Ce trebuie să faceți pentru a încheia o poliță de asigurare de sănătate?

Pentru început, trebuie să completați un chestionar în care va trebui să răspundeți la un set de întrebări, printre care se numără: vârsta pe care o aveți, dacă suferiți de anumite boli sau ați fost supus la diferite intervenții chirurgicale, dacă aveți dinții puși sau nu, etc. Un alt tip de chestionar care poate fi completat este cel medical în care potențialul client declară pe propria răspundere că nu suferă de anumite boli.

În funcție de asigurarea privată de sănătate pe care și-o dorește pacientul, adică dacă își dorește să aibă decontate cât mai multe servicii medicale, atunci va trebui să facă și un set de analize, care este suportat de asigurator. În cazul în care rezultatele obținute de la un laborator agreat de asigurator nu sunt bune, adică persoana nu se încadrează în anumiți parametri, atunci clientul nu poate beneficia de asigurarea pe care și-o dorește sau va fi nevoit să plătească foarte mult.

Cât costă o poliță de asigurare de sănătate privată?

Sumele pentru o asigurare de sănătate privată variează de la o companie la alta, depind de tipul de servicii ales, de vârstă, sau de acoperire: națională și internațională. În medie, românii care încheie o astfel de poliță trebuie să scoată din buzunar, lunar, între 100 de lei și 300 de euro. Companiile oferă și pachete familiale pentru doi- trei membri, în acest caz existând reduceri.

De la o companie la alta, de la un pachet de servicii la altul, criteriile principale după care se calculează polița de asigurare diferă, însă principalele elemente care se iau în considerare sunt:

– vârsta

– istoricul medical al pacientului

– istoricul medical al familiei pacientului

– dacă fumează (se poate lua în considerare de la 10 țigări în sus pe zi) sau bea

– practică anumite sporturi cu risc de accidentare (ski, parapantă etc)

Criteriile eliminatorii pentru cei care vor să încheie o poliță de asigurare de sănătate sunt bolile preexistente, gen cancer, dar și dacă fumează sau consumă foarte mult alcool.

Riscurile pe care le acoperă de regulă o poliță de asigurări de sănătate privată:

– plata analizelor de laborator

– plata investigațiilor medicale de specialitate

– plata serviciilor de stomatologie

– plata cheltuielilor de spitalizare

– plata cheltuielilor tratamentului după externare

– analize de radiologie și imagistică: computer tomograf (CT), RMN, MRI, Tomografia cu Emisie de Pozitroni (PET scan).

– suportarea cheltuielilor unei eventuale intervenții chirurgicale

– despăgubire în caz de deces al asiguratului (valabilă numai în cazul în care decesul a survenit în urma unui eveniment care a fost asigurat, cum ar fi contactarea unei boli sau în urma unui accident)

Pe ce perioadă se încheie contractul?

Contractul este semnat inițial pe perioada de un an de zile cu posibilitatea prelungirii.

Cum funcționează de fapt contractul și ce avertismente transmit brokerii de asigurări

În România nu există o legislație în vigoare în privința asigurărilor de sănătate private, astfel că tipul de funcționare al lor este diferit.

„În cele mai multe cazuri sistemul asigurărilor de sănătate funcționează în felul următor: mă duc în spital, mă operez, mă internez un număr de câteva zile, iar pe baza biletului de externare, de ieșire din spital, mă duc la societatea de asigurări la care eu am avut de încheiat asigurarea privată de sănătate, unde mi-am făcut polița, și mi se decontează. De exemplu, pe biletul de externare scrie 10 zile de internare, din care scădem două, pentru că prima zi de stat în spital și ultima nu se pun, internarea – respectiv externarea. În final, vom avea numărul total de zile de internare pe care noi ne vom primi banii. Potrivit asigurării încheiate, noi avem negociat 100 de lei pe ziua de internare. Atât vom primi de la asigurator, nici mai mult, nici mai puțin”, a declarat pentru gândul brokerul de asigurări Andreea Boca.

Potrivit acesteia, în lipsa unei legislații în vigoare cu termeni foarte bine stabiliți, în România clientul este nevoit să își plătească el intervenția la care a fost supus, zilele de spitalizare, iar mai apoi asiguratorul îi dă banii înapoi.

Cătălin Stroe, un alt broker de asigurări, le recomandă potențialilor clienți să fie atenți la astfel de contracte. „Românii nu ar trebui să aleagă polițe de asigurare în care ei să plătească serviciile și mai apoi să li se deconteze. Acest model de asigurare, pe tipul celor CASCO încheiate pentru mașini, poate crea mai multe probleme decât beneficii”.

Un alt tip de contract este acela în care clientul sună la call centerul companiei la care a încheiat polița, îi spune ce probleme de sănătate are sau la ce specialități medicale vrea să meargă și este direcționat către spitalele și clinicile partenere. „Mai mult, cei de la call center pot face programări pacienților, astfel că ei nu trebuie să mai sune pentru programări sau să stea la cozi. Dincolo de asta, ideea de bază după care trebuie să se ghideze cei care vor să își încheie o poliță este ca ei să se trateze în baza a ceea ce plătesc, nu să își plătească investigația și să aștepte apoi să primească banii înapoi de la companie”, adaugă Stroe.

Oamenii să își facă asigurare cât sunt sănătoși pentru că dacă dau de boală este grav și nu se acoperă costurile„, aceasta este principala recomandare a brokerilor de asigurări pentru cei care se gândesc să își facă o asigurare de sănătate privată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului