Micul serviciu de spionaj al lui Gheorghe Nichita. Primarul Iașiului a fost adus la DNA

Publicat: 30/04/2015, 19:07

UPDATE Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, a fost adus la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), el spunând la intrare că nu are deocamdată ce să declare.
Tot vineri, în jurul orei 16.00, a fost adus la DNA central și șeful Poliției Locale Iași, Liviu Hliboceanu.

Primarul Gheorghe Nichita a fost ridicat de procurori de la vila sa din Copou în jurul orei 14.30, el fiind însoțit de doi mascați care l-au urcat într-o dubă.

Nichita urmează să fie adus la DNA București, pentru audieri. Și șeful Poliției Locale, Liviu Hliboceanu, a fost ridicat de anchetatori în jurul orei 13.30, el fiind dus tot la DNA București.

Într-un comunicat de presă transmis joi dimineață, Direcția Națională Anticorupție precizează că procurorii DNA de la Secția de combatere a corupției fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind infracțiuni asimilate celor de corupție, comise de la începutul anului 2015 până în prezent.

În acest caz, au loc 21 de percheziții în județul Iași, din care trei sunt sediile unor instituții publice, iar restul la sediile unor societăți comerciale și locuințele unor persoane.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că procurorii anticorupție fac percheziții la sediul Primăriei Iași, la Poliția Locală, precum și la locuința primarului Gheorghe Nichita și la cele ale șefilor Poliției.

Gheorghe Nichita este primar al Iașiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD, fiind și lider al organizației județene a partidului, dar și vicepreședinte la nivel național.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obținute de Mediafax, începând cu luna ianuarie a acestui an primarul Gheorghe Nichita a solicitat unor angajați ai Poliției Locale Iași, instituție aflată în subordinea sa, să efectueze acțiuni de supraveghere operativă a unor persoane, folosind personalul instituției și bunurile aflate în dotarea Poliției Locale Iași.

Pentru a cunoaște exact deplasările unor persoane despre care dorea să cunoască toate detaliile, Nichita i-a pus pe polițiști să le supravegheze și să supravegheze inclusiv persoanele cu care acestea se întâlnesc.

Anchetatorii mai spun că primarul Iașiului le dădea dispoziție directorului general al Poliției Locale Iași, Liviu Hliboceanu șefului de serviciu Ștefan Avîrvarei să trimită polițiști din subordine în locurile unde știa că sunt persoanele de care era interesat și le cerea polițiștilor să îl țină la curent cu toate detaliile – cât stau într-un loc, cu cine se întâlnesc, unde pleacă și de unde vin.

De asemenea, Nichita dispunea ca polițiștii locali să acceseze inclusiv bazele de date ale instituției pentru a verifica autoturismele și baza de date a evidenței populației, pentru a afla cât mai multe detalii în legătură cu proprietarii respectivelor autoturisme, cu care se întâlneau persoanele despre care Nichita dorea să le cunoască tot anturajul, susțin procurorii în documentele obținute de MEDIAFAX.

Conform surselor citate, când persoanele urmărite se aflau într-o încăpere, Nichita îi cerea lui Hliboceanu să pună un polițist sau să stea el acolo pe toată durata în care persoana urmărită se afla în acel loc, iar acesta se conforma și râmânea acolo chiar și ore întregi.

„Nichita Gheorghe, profitând de funcția deținută, a solicitat și a primit date care nu sunt destinate publicității, în afara oricăror atribuții de serviciu, și în îndeplinirea unui interes personal”, mai spun anchetatorii, potrivit cărora cheltuielile făcute cu folosirea mașinilor Poliției Locale în interesul lui Nichita erau decontate de către Hliboceanu și Avîrdanei prin ordine de serviciu în care treceau activități profesionale și deplasări profesionale, deși în realitate foloseau mașinile Poliției și combustibil pentru interesul personal al lui Nichita.

Primarul Nichita are trei terenuri, o casă de 347 metri pătrați, bijuterii și tablouri de 15.500 euro

Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, are trei terenuri, o casă de 347 de metri pătrați, bijuterii și tablouri în valoare de 15.500 de euro, peste 61.000 lei în fonduri de investiții și obligațiuni de peste 105.000 de lei, potrivit ultimei sale declarații de avere.

Primarul Nichita are două terenuri intravilane în suprafață de 470, respectiv 1.666 de metri pătrați, precum și un teren extravilan de 600 de metri pătrați, în județul Suceava, potrivit ultimei sale declarații de avere din iunie 2014. De asemenea, el are o casă în Iași, cu suprafața de 347 de metri pătrați.

Primarului Iașiului are și un autoturism Toyota, precum și bijuterii din aur și argint în valoare de 7.500 de euro și tablouri de 8.000 de euro, dobândite în perioada 1984-2008.

El are peste 61.000 de lei în fonduri de investiții, precum și certificate și obligațiuni cu o valoare de 105.850 de lei.

În anul fiscal precedent, Nichita a avut un venit de 76.908 de lei din salariul de la primărie, la care se adaugă aproepe 9.000 de lei din creșterea valorii obligațiunilor de stat și din dobânzi.

O parte din bunurile declarate de primar sunt deținute împreună cu soția sa, Florentina Nichita, de care însă a divorțat anul trecut, după 33 de ani de mariaj.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Schimbare pentru TOȚI cei cu BULETINE de identitate. Decizia momentului în România
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Melinda Gates a părăsit fundația înființată alături de fostul soț Bill Gates
×