Mihai Răzvan Ungureanu, la GÂNDUL LIVE. „Crin Antonescu trăiește într-o orbire periculoasă pentru toți. Dacă eram în locul lui Marga, aș fi demisionat de mult”

Mihai Răzvan Ungureanu, la GÂNDUL LIVE. Crin Antonescu trăiește într-o orbire periculoasă pentru toți. Dacă eram în locul lui Marga, aș fi demisionat de mult
Publicat: 20/07/2012, 00:56
Actualizat: 20/07/2012, 00:56

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu nu susține scenariul neprezentării la vot la referendum, apreciind totuși că, dacă acesta va fi invalidat din cauza prezenței, indiferent de opțiunile exprimate, președintele Traian Băsescu ar trebui să se întoarcă la Cotroceni. Invitat într-o ediție specială a GÂNDUL LIVE, fostul premier nu a exclus însă o candidatură a sa în cazul unor alegeri prezidențiale anticipate, susținând însă că o discuție pe această temă nu poate avea loc decât începând cu data de 30 iulie. Mihai Răzvan Ungureanu a ales același punct de referință și pentru formalizarea unei alianțe a dreptei din care să facă parte PDL, Inițiativa Civică, PNȚCD și Noua Republică, precum și alte organizații ale societății civile.

Cât privește USL, fostul premier a atacat în termeni duri acțiunile politice care au dus până la suspendarea președintelui Traian Băsescu, atrăgând atenția asupra avertismentelor internaționale transmise Bucureștiului. Întrebat ce ar fi făcut dacă era într+o asemenea situație în locul actualului ministru de externe Andrei Marga, Ungureanu a răspuns: „Aș fi demisionat de mult”. Crin Antonescu trăiește într-o orbire periculoasă pentru toți. România este mebru UE și NATO, toate analizeze trebuie citite în cheia: ne interesează ce se întâmplă pentru că ține de orice stat membru și situația din cele două cluburi în ansamblu”, a adăugat fostul premier.

În ediția Gândul LIVE de miercuri, la care a fost invitat Traian Băsescu, președintele suspendat a declarat că Mihai Răzvan Ungureanu ar putea fi un candidat viabil pentru alegerile prezidențiale din 2014.

Gândul a transmis LIVE VIDEO și LIVE TEXT emisiunea în care este invitat Mihai Răzvan Ungureanu.

„Intra în Referendum Gândul pe Facebook si câștigă un iPad!”

Cele mai importante declarații:

– În cifre e greu de exprimat ce se va întâmpla pe 29 iulie.

– Ceea ce constat este vacarmul politic și mult mai puțin guvernarea în sine.

– Eu îl știu pe domnul Băsescu de destul de mult timp pentru a considera că domnia sa știe ce are de făcut. Mizele sale sunt de reprezentare, nu văd de ce nu ar fi posibilă o coabitare.

– Este o discuție pe două planuri: unul pragmatic, unul etic. Pragmatic e ca președintele suspendat să revină la Cotroceni.

– Surpriza mea este că nimeni nu pare a se fi uitat în acel preambul. Traian Băsescu nu a încălcat Constituția, din perspectiva acelui preambul, nu a atentat la libertățile și drepturile cetățenești. Din perspectiva aceasta referendumul nu este legitimat etic.

– Poziția mea este clară: nu am ratat niciodată prezentarea la vot. În calitate de cetățean, eu mă duc la vot și votez NU.

– În ce privește PDL, acolo deciziile se iau în masa aderenților.

– Nu i-aș condamna pe cei care îi îndeamnă să nu vină la vot. Dacă există suficiente motive pentru ca participarea la vot să fie indezirabilă, improprie, vom vedea. De exemplu, dacă pe următoarele zile regulile să fie schimbate astfel ca rezultatul referendumului să fie viciat.

– Un vot poate fi fraudat, poate fi fraudat intern. In exterior este improbabilă. Reprezentanții românilor din străinătate privesc cu extremă seriozitate procesul de vot.

– Dacă referendumul este invalidat, și cel din 2007 a fost invalidat și a revenit la Cotroceni. Noi pentru ce demitem un președinte, pentru faptul că sondajele îi sunt adverse, pentru că avem critici la adresa sa? Suspendarea este în cazul acesta un incident. În momentul în care referendumul este invalidat, se întoarce la Cotroceni. Succesiunea de evenimente care au condius la suspendare au fost aplicate persoanei nu formei în care persoana a exercitat funcția.

Nu putem aplica o judecată etică pe o chestiune politică. Pe 29 iulie, cota de popularitate este coborâtă. Dar vorbim de sondaje.

– În cazul în care am dat curs schimbărilor politice pe baza sondajelor ar trebui să schimbăm și pe alții odată la două trei luni.

În cazul lui 2014, pot fi pregătit de candidatură.

– Nu e ușor să ieși din bibliotecă și să mergi în stradă.

– Nu am fost pus niciodată în situația să mă confrunt cu o ostilitate bine organizată. Și chiar și în cazul acesta, nu văd să nu existe dialog, fiind de bună credință.

– Pentru 2014, în cazul în care Antonescu se va hotărî să candideze mă va avea adversar foarte serios.

Despre PONTA: Nu există o relație personală consolidată între Victor Ponta și mie. Discursul pe care l-am avut în ziua votului de instalare a expus principiile unui guvern față de opoziție și putere. Pentru mine politica nu înseamnă înjurătură. Dacă este un pariu, îl țin. Înjurătura este un semn al fricii.

Principial, dialogul nu se face cu bâta în mână. Exprimarea politică nu are nevoie de agresivitate. Am auzit multe voci recomandându-mi să fiu cel puțin la fel de direct precum cei care atacă la persoană. Înjurăturile reciproce nu au niciun efect în beneficiul public.

Fiind unul dintre olimpicii liceului s-a ajuns la această situație în care șeful de promoție să reprezinte liceul în structurile elevilor asociate UTC. Nu presupunea niciu angajament formal sau informal. Această chestiune a încetat la 18 ani. Nu am fost membru al Partidului Comunist.

– Genul ăsta de socoteală cu istoria este nedrept. După 20 de ani, să-ți pui problema relației cu România comunistă mi se pare neproductiv.

– Lucrez împreună cu Traian Băsescu de 12 ani, în varii circumstanțe.

– PDL este implicat în campania referendumului. Pe seama efortului PDL și al Inițiativei se poate ajunge la un rezultat bun în țară. 29 iulie este și un test cum această coagulare politică funcționează.

– Dacă eram în locul domnului Marga aș fi demisionat de mult.

– Reacțiile trebuie citite ca semne reale de interes extern față de situația din România. Crin Antonescu trăiește într-o orbire periculoasă pentru toți. România este mebru UE și NATO, toate analizeze trebuie citite în cheia: ne interesează ce se întâmplă pentru că ține de orice stat membru și situația din cele două cluburi în ansamblu.

– În toamnă voi merge ca independent. Obiectivul nostru e ca pe seama unirii turiror forțelor de drepta să formăm o alianță electorală. În numele acestei alianțe electorale aș candida. Alianța se va face cât mai repede după 29 iulie. Am convenit cu Vasile Blaga și nu numai. Noua Republică, da, PNȚCD, da, și sunt multe organizații civice care vin spre noi.

Nu e vorba de a îmbrăca PDL în alte haine, aici vorbim de unitatea celor care consideră că USL reprezintă o plagă. Despărțindu-ne de USL, pe un set de exprimări ideologice … Nu subestimați electoratul, este inteligent, are intuiție foarte bună.

Există șefi regionali din USL care cer schimbări la conducerea intanțelor. Politizarea în extrem conduce la concluziile pe care raportul de țară în MCV le scrie în clar.

Despre atentatul din Bulgaria: Amenințarea poate să capete formă oriunde, și în România. Nu există state care să fie ferite 100 la sută. E motivul pentru care instituțiile competente să poată preveni. SIE e pregătit pentru a-și îndeplini competența legală în această materie.

– Experiența cea mai neobișnuită care astăzi face parte din gândirea preventivă a fost suprapunerea rețelelor de criminalitate organizată pe rețelele de terorism. Aceasta dublează pericolul.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...