Mihai Tudose, denunțat la Parchetul General. Acuzațiile care i se aduc după controversatele declarații privind steagurile secuiești

Redactor:
Mihaela Gidei
Mihai Tudose, denunțat la Parchetul General. Acuzațiile care i se aduc după controversatele declarații privind steagurile secuiești
Detalii pe gândul.info

„Este însă complet de neacceptat ca, într-un stat proclamat de Constituție ca fiind de drept și democratic, în care drepturile omului constituie o valoare supremă, într-un stat în care Constituția garantează egalitatea în drepturi și nediscriminarea inclusiv pe criterii etnice, într-un stat care este parte la tratate internaționale în materia drepturilor omului și a protecției naționale, primul-ministru, după ce cu puțin timp înainte se declarase public și explicit favorabil pedepsei cu moartea, să afirme public că membri ai unei minorități etnice din România (chiar pentru fapte care pot fi ilegale, eventual infracționale) vor flutura lângă steag, adică vor fi spânzurați”, se arată în documentul înaintat de avocatul Liviu Popescu Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație (PICCJ).

În documentul menționat, avocatul mai subliniază că limbajul folosit de către fostul premier în declarațiile din 10 ianuarie lansate la un post de televiziune este „tipic fascist” ce vizează lichidarea fizică exemplară, prin spânzurare, a unor membri dintr-o comunitate etnică.

„Făptuitorul, ca un nazist, amenință cu spânzurarea unii membri ai unei minorități etnice, iar dacă nu este sancționat exemplar, poate „evolua” către alte tipuri de minorități și către opozanți politici. În niciun caz astfel de afirmații nu sunt protejate de libertatea de exprimare și nici nu pot fi considerate o dovadă virilă de patriotism. Solicit parchetului să verifice dacă fapta denunțată nu ar putea constitui una din infracțiunile de instigare publică și incitare la ură sau discriminare sau încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni și să ia măsurile legale corespunzătoare”, se mai arată în denunț.

Denunțul vine după ce fostul premier Mihai Tudose a declarat, referitor la declarația comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală și cea culturală, semnată de liderii UDMR, PPMT ȘI PCM, că nu se pune problema unei astfel de autonomii și toți cei care vor flutura steagul secuiesc, vor flutura alături de steag.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

La șase zile de la declarația privind steagul secuiesc, Tudose a spus că a fost greșit înțeles.

„Să nuanțez o declarație greșit înțeleasă. Îmi mențin poziția că nu e negociabilă integritatea României, nu se poate vorbi de o bucată din România, când m-am referit la fluturatul pe steag. M-am referit la autoritățile statului care trebuie să aplice legea, la mandatul lor, nu să flutur pe nu știu cine”, a spus Mihai Tudose.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Gagica disponibilă și studenții la Inginerie
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
1 an de pandemie în România. Cum s-a schimbat viața noastră din cauza covid-19
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide