Mii de credincioși, la pelerinajul de Florii, ce a pornit de la temelia Catedralei Mântuirii. GALERIE FOTO

Mii de credincioși, la pelerinajul de Florii, ce a pornit de la temelia Catedralei Mântuirii. GALERIE FOTO
Publicat: 28/04/2013, 11:33
Actualizat: 19/05/2015, 14:43

Mii de credincioși și sute de preoți au participat, sâmbătă, la pelerinajul de Florii din Capitală, cu ocazia căruia a fost oficiată prima slujbă la locul unde se construiește Catedrala Mântuirii Neamului, Patriarhul Daniel spunând că poate, acum că se vede lucrarea, oamenii vor da bani pentru ea.

Aproximativ 3.000 de credincioși, dar și în jur de 700 de preoți s-au adunat, sâmbătă, în jurul platformei de beton, înaltă de patru metri, ce constituie nivelul zero al Catedralei Mântuirii Neamului, pentru a asista la slujba ce a precedat pelerinajul de Florii către Patriarhie.

VEZI AICI O IMPRESIONANTĂ GALERIE FOTO REALIZATĂ DE COLEGII DE LA MEDIAFAX

Pe această platformă, a fost improvizat un altar, de unde au slujit Patriarhul Daniel și episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor Varsanufie Prahoveanul, înconjurați de un sobor de 12 preoți și diaconi.

Două cruci mari din crizanteme albe, cu postament din crengi de brad, au fost puse de-o parte și de alta a altarului improvizat. Mulțimea de credincioși a venit cu ramuri de salcie și finic, cu flori și, câțiva, cu icoane, spre a fi sfințite.

Oamenii au început să se adune încă de pe la ora 14.00, adăpostindu-se de soarele dogoritor, care au apucat, pe sub copaci. Vorbeau despre apropatele sărbători, dar și despre sărăcie și speranță. Schimbau impresii și despre preoțime, bune și rele, în funcție de clericii din parohiile de unde proveaneau. Dar, despre viitoarea Catedrală a Mântuirii, nu aveau de zis decât lucruri bune.

„Sunt de acord cu această construcție, pentru că eu am credință în Dumnezeu, și nu în preoți. Chiar dacă vorbim probabil de o sumă foarte mare, această construcție este făcută să dureze, și, pentru noi oamenii săraci, care nu îl avem decât pe Dumnezeu, catedrala reprezintă speranța, mai ales că este făcută să dureze poate sute de ani de acum înainte”, a spus o femeie.

O altă enoriașă consideră, de asemenea, că „este bine pentru poporul român că se construiește o casă a lui Dumnezeu deosebită”, argumentând că „românii sunt recunoscuți drept un popor credincios care trăiește după tradițiile credinței ortodoxe”.

Cu toate acestea, femeia a criticat opulența pe care o afișează uneori clerul. „Noi, ortodocșii, murim de foame, și ei trăiesc în lux, fără să le pese că au depus un jurământ al sărăciei. De-aia mulți dintre noi, credincioșii, ne ducem în creierii munților, pe la pustnici”, a spus aceasta.

După slujbă, Patriarhul Daniel a rostit rugăciunea de mulțumire pentru lucrările realizate la infrastructura viitoarei catedrale: 16 metri de construcție în pământ și patru de la nivelul solului, din noiembrie 2010.

Alte mulțumiri, de această dată pentru donațiile pentru Catedrală, au fost exprimate la slujba de la Patriarhie, după pelerinaj. Astfel, Patriarhul Daniel a mulțumit, printre altele, primăriilor sectoarelor 1, 2, 3, 5 și 6, punctând apoi că Primăria Sectorului 4 nu a donat până acum nimic, dar „are șansa s-o facă”.

„Am vrut să fim acolo să vadă oamenii unde am ajuns cu lucrările. Poate până acum nu au dat bani pentru că nu se vedea lucrarea. Acum pot da, pentru că se vede”, a mai spus PF Daniel, legat de oficierea primei slujbe în locul unde se va înălța Catedrala Mântuirii.

Pelerinajul până la Patriarhie a fost deschis de toacă, urmată de steaguri bisericești și Sfânta Cruce, de diaconii cu cădelnițe, de preoții împărțiți pe protoieriile din București și Ilfov, preoții de caritate din București, dar și consilierii și vicarii eparhiali și patriarhali.

În continuarea procesiunii – icoana de mari dimensiuni simbolizând Intrarea Domnului în Ierusalim, pe care anul acesta a adus-o spre sfințire Protoieria Ilfov Sud a fost purtată pe umeri de către clerici.

Părintele Varsanufie Prahoveanul, a condus procesiunea, pășind în urma icoanei și fiind urmat de Corul Seminarului Teologic Ortodox din București, elevii seminariști și miile de credincioși cu ramuri de salcie și finic și flori în mâini.

La Patriarhie, PF Daniel i-a întâmpinat în alte haine, de culoare verde, explicând că acestea i-au fost dăruite de patriarhul Basarabiei.

El a mai oficiat o scurtă slujbă, sfințind icoana Intrării Domnului în Ierusalim, dar și icoanele aduse de enoriași și mai multe iconițe mici pe care pelerinii să le poată duce acasă.

„Iconițele au fost sfințite aici. Nu trebuie luate de preoți să le dea celor care nu au fost la pelerinaj, ci doar celor prezenți”, le-a indicat PF Daniel clericilor care au împărțit iconițele.

Întreaga manifestare s-a desfășurat fără incidente, pelerinii deplasându-se în ordine și nefiind perturbați nici de cerșetori, nici de vânzători ambulanți, obișnuiți ai acestor evenimente, care, de acestă dată, nu și-au făcut apariția.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO