Mii de familii sărace vor primi de la stat ajutoare de incluziune. Iohannis a promulgat vineri legea

Redactor:
Politic
Mii de familii sărace vor primi de la stat ajutoare de incluziune. Iohannis a promulgat vineri legea
Familiile și persoanele care sunt lipsite de venituri sau ale căror venituri nu acoperă nivelul de trai minimal vor primi venitul minim de incluziune-ajutorul de incluziune, ajutorul pentru familia cu copii și suplimentul pentru locuire, potrivit legii promulgate vineri de președintele Iohannis.

Potrivit legii venitului minim de incluziune, inițiată de Guvern și promulgată de președinte, familiile și persoanele singure care și-au pierdut sau le-au fost limitate propriile capacități de integrare socială vor beneficia de venitul minim de incluziune, format din ajutorul de incluziune, ajutorul pentru familia cu copii și suplimentul pentru locuire, însă, în funcție de nevoile persoanelor vizate, acest venit poate fi însoțit de măsuri de asistență socială complementare – stimulente, facilități contributive sau ajutoare individuale de urgență.

Ajutorul de incluziune se acordă persoanelor sau familiilor cu un venit ajustat pe membru de familie de până la 260 de lei, însă pentru persoana singură cu vârsta de cel puțin 60 de ani, limita este de 300 de lei. În acest caz, se va plăti, sub formă de ajutor de incluziune, diferența dintre suma de 260 de lei pe membru de familie și venitul realizat de familia respectivă în fiecare lună.

În cazul familiei biparentale cu copii se acordă pentru fiecare copil câte 107 de lei și maximum 428 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulți copii, iar în cazul familiilor monoparentale se acordă câte 120 de lei pentru fiecare copil, dar maximum 480 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulți copii.

Pentru familiile cu venituri cuprinse între 260 și 600 de lei, ajutorul va fi de 85 de lei pentru fiecare copil (maximum 340 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulți copii), iar în cazul familiilor biparentale, și câte 100 de lei pentru fiecare copil (maximum 400 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulți copii) în cazul familiilor monoparentale.

Suplimentul pentru locuire se acordă diferențiat, în funcție de tipul de combustibil utilitzat și vor primi acest ajutor familiile care au venit net ajustat de până la 600 de lei pe lună.

„Stimularea ocupării pentru persoanele apte de muncă din familiile beneficiare se face prin scutirea de la calculul privind stabilirea veniturilor nete lunare ale familiei, a unui procent de 50% din total veniturilor realizate în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau alte forme legale de angajare, da nu mai mult de 400 lei/familie”, se precizează în forma adoptată de Parlament.

De asemenea, persoanele fără adăpost beneficiază de venitul minim de incluziune numai pe perioada în care se află în evidența serviciilor publice de asistență socială de la nivelul unităților administrativ teritoriale în care trăiesc. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional, pe 29 septembrie.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide