Mii de persoane sunt așteptate la comemorarea soldaților secui, la Cimitirul Valea Uzului

Mii de persoane sunt așteptate la comemorarea soldaților secui, la Cimitirul Valea Uzului
Publicat: 23/08/2019, 13:44

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax, că această comemorare de la Valea Uzului are loc în fiecare an, de 25 ani, iar la capela din cimitir vor fi rostite rugăciuni pentru soldații morți.

„În data de 26 august 1944 armata sovietică a spart linia frontului de la Valea Uzului, iar după ce România a trecut de partea Aliaților, a început atacul liniei de apărare maghiară. Dat fiind faptul că se afla în prima linie, prima înfrângere a suferit-o unitatea de grăniceri secui formată din băieți de 17 și 18 ani. Au murit atunci mulți oameni. De atunci, mulțumită sprijinului diverselor persoane și instituții, în Valea Uzului s-a construit un cimitir militar. De 25 de ani, în fiecare an, în 26 august, ne adunăm să comemorăm tinerii curajoși care și-au pierdut aici viața și ne rugăm pentru ei la capela din cimitir. Același lucru îl vom face și în acest an”, a declarat Borboly.

El a mai spus că la comemorarea organizată de Primăria Sânmartin, în parteneriat cu Consiliul Județean Harghita, vor vorbi episcopul romano-catolic Tamas Jozsef și preotul franciscan Bojte Csaba, fiind așteptate să participe între 5.000 și 10.000 de persoane.

Potrivit acestuia, organizatorii au primit asigurări din partea Poliției și Jandarmeriei că nu vor fi probleme pe durata desfășurării comemorării, urmând să fie instituite filtre pe traseul spre Valea Uzului.

„Am primit o confirmare și din partea primarului comunei Dărmănești, județul Bacău, că dânșii nu vor autoriza niciun fel de manifestare pentru ziua de luni”, a precizat Borboly Csaba.

În ceea ce privește situația Cimitirului Valea Uzului, președintele CJ Harghita a afirmat că au fost atacate hotărârea Primăriei Dărmănești, prin care s-a eliberat autorizația de construire a crucilor de beton în cimitir, dar și hotărârea Consiliului Local Dărmănești din anul 2019, prin care se trece terenul din Valea Uzului din proprietate privată în domeniul public.

„În continuare trebuie să dăm în judecată Primăria Dărmănești, cele două oficii județene de cadastru, cele două prefecturi, respectiv și Consiliul Județean Bacău, deoarece nu este vorba doar de granița dintre două localități, ci dintre două județe. Acesta este motivul pentru care Consiliul Județean Harghita se va alătura Primăriei Sânmartin în demersurile de chemare în instanță. Căutăm avocat în acest sens, deoarece aceasta nu este numai problema Primăriei din Sânmartin, ci a fiecărui maghiar din Transilvania”, a declarat Borboly Csaba.

Acesta a acuzat Prefectura Bacău, precizând că instituția trebuia, din oficiu, să atenționeze Primăria Dărmănești în legătură cu faptul că este ilegal să treacă Valea Uzului în domeniu public, întrebându-se cum figura acest teren în proprietatea privată a comunei Dărmănești.

„Nici după ce Primăria Sânmartin a sesizat ilegalitățile comise de Primăria Dărmănești nu s-a luat nicio măsură. De asemenea, Prefectura Bacău nu a luat nicio măsură nici atunci când Inspectoratul de Stat în Construcții a sesizat că crucile au fost amplasate în mod necorespunzător în cimitirul de la Valea Uzului”, a explicat președintele CJ Harghita.

Borboly a mai spus că reprezentanții comunității maghiare doresc ca în cazul Valea Uzului granița dintre județele Bacău și Harghita să fie trasată așa cum prevede legea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă