Mii de români ar putea fi afectați! Cărțile de muncă, o „ceață totală” / Ce spune ministru Muncii Violeta Alexandru

Redactor:
Alexandra Mortu
Mii de români ar putea fi afectați! Cărțile de muncă, o „ceață totală” / Ce spune ministru Muncii Violeta Alexandru
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că nu toate cărțile de muncă sunt scanate. iar unele dintre ele sunt deja pierdute sau se află în arhive care nu pot permite emiterea de adeverințe de vechime.

Astfel, aproximativ 20% din cărțile de muncă înființate înainte de introducerea sistemului REVISAL nu sunt scanate, iar unele dintre cele au fost, nu au o calitate prea bunî, prin urmare, Casele de Pensii nu pot ține cont de ele, potrivit ministrului Muncii.

În perioada 2006 – 2008, Casele de Pensii au scanat cărțile de muncă. Nu toate, se estimează un procent de 80%. Verific, la sânge, procentul. Am cerut, desigur, explicații detaliate privind renunțarea, de către cei care au avut sarcina să facă scanarea, la obiectivul integrării tuturor informațiilor din Cărțile de muncă în sistem”, a declarat ministrul, adăugând că nu i se pare normal că oamenii care vor să se pensioneze sunt nevoiți în continuare să aducă adeverințele care să le ateste vechimea, atât timp cât aceste informații ar fi trebuit să fie centralizate și deținute de o singură instituție. 

„Să răspundă cei din sistem, cei care trebuie să le aibă (cărțile de muncă scanate – n. red.)”, a adăugat Violeta Alexandru.

De asemenea, ministrul a explicat în urma verificărilor s-a constatat faptul că scanările unor cărți de muncă nu au o calitate bună.

„Casele de Pensii spun că nu pot avea încredere în corectitudinea informațiilor. Pe scurt, bani aruncați, timp irosit. Sunt oameni cărora nu le pasă că se irosesc resurse. Cineva nu și-a făcut treaba și cineva a decis să se renunțe, oprind practic România în loc cu câțiva ani și purtând pensionarii pe drumuri pe la angajatori/ITM, etc”, a mai explicat Violeta Alexandru.

În ceea ce privește digitalizarea tuturor domeniilor gestiojnate de Ministerul Muncii, Violeta Alexandru a mărturisit că apar noi obstacole – „Le depășesc. Apar altele. O spun direct: situația în care ne aflăm este cauzată, în mod direct, de nepăsare și de felul unora de a munci de mântuială. Pe principiul că nimeni nu va răspunde. De data aceasta, unii vor răspunde”.

O Hotărâre de Guvern din 2005 impune amenzi pentru amenzi pentru persoanele fizice sau juridice care nu predau cărțile de muncă la Casele de Pensii pentru preluarea informațiilor prin scanarea ce urma să fie făcută de Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale.

„Cărțile de muncă au fost, fie la ITM-uri (acestea par intrate în cele 80% documente scanate), fie la persoane fizice, fie la SRL sau societăți mai mari. Unele societăți nu mai există, altele au predat arhiva unor entități care nu au avize de eliberare documente”, a mai explicat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru susține că nu există asumare în sistemul public și că „din păcate, cei puțini care își asumă sunt acoperiți de cei care nu ar recunoaște că sunt slabi”, potrivit adevărul.ro.

 

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
IMAGINI ȘOCANTE. Morți ținuți pe jos și mizerie la morga spitalului Horezu. Reacția directorului: „O...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000E pentru o noapte de amor cu Daniela...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
GENIAL! Cum scapi de condensul și umezeala din casă. Ce trebuie să faci zilnic
Când se aprind luminițele în București 2020? Răspunsul clar dat de Nicușor Dan
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
Mihai Bendeac și-a dezvăluit fanteziile! Fanii au rămas uimiți de plăcerile actorului
Inchide