MINI-RECENSĂMÂNTUL pentru actualizarea listelor electorale. Primarii vor bate la ușă ca să vadă dacă „mai existați”. Scandal între Boc și Rus

MINI-RECENSĂMÂNTUL pentru actualizarea listelor electorale. Primarii vor bate la ușă ca să vadă dacă mai existați. Scandal între Boc și Rus
Publicat: 03/08/2012, 14:16
Actualizat: 10/07/2016, 16:22

Premierul Victor Ponta a convocat la Guvern, vineri, la ora 12.00, o videoconferință cu prefecții și cu autoritățile care au responsabilități în actualizarea listelor electorale, pentru a stabi procedurile prin care vor strânge date pentru reactualizarea listelor electorale. Curtea Constituțională a modificat astăzi data la care va lua o decizie privind referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, devansând-o pentru 31 august, în loc de 12 septembrie. Astfel, Guvernul are la dispoziție 28 de zile pentru a strânge datele din teritoriu.

În videoconferința de astăzi, de la Guvern, ministrul Administrației, Victor Paul Dobre, le-a explicat autorităților locale că vor trebui să organizeze, practic, un mini-recensământ, prin care să reactualizeze listele electorale – să scoată persoanele decedate și pe cele stabilite în străinătate.

În replică, autoritățile locale s-au plâns că timpul este prea scurt, că angajații sunt în concediu și au ridicat problema fondurilor pentru această acțiune.

UPDATE 13.50 Președintele interimar Crin Antonescu se află la Palatul Victoria.

UPDATE 13.33 „Intenționez să livrez date corecte Curții Constituționale”, a declarat Victor Ponta la ieșirea din ședința video cu autoritățile locale. Întrebat de ce Guvernul nu a actualizat listele înainte de referendum, premierul a răspuns că legea dă această responsabilitate autorităților publice locale: „Acestea nu sunt în subordinea Guvernului”.

Ponta a mai spus că președintele PDL Vasile Blaga „poate să ne sprijine, are o experiență bogată”, din postura de fost ministru de Interne.

„Dacă este nevoie, vom găsi și fonduri. Nu ni s-au cerut încă sume exacte. Am înțeles că la Cluj sunt plecați în concediu angajații Primăriei. Vom găsi soluții”, a mai spus Ponta.

UPDATE 13.30 Ministrul Administrației, Victor Paul Dobre, a explicat cum se face reactualizarea listelor electorale, procedural, și cui îi revin responsabilitățile. „Dom”le, taică-miu nu mai e, asta e, pot să-l scoți. Sau eu nu figurez, sau la adresa la care trebuia să fie și fiu-miu, nu este”, le-a explicat ministrul primarilor.

UPDATE 13.25 Primarul Clujului, fostul premier Emil Boc, i-a spus ministrului de Interne Ioan Rus că nu poate să cheme oamenii din concediul de odihnă, la care au dreptul legal, pentru a strânge date pentru actualizarea listelor electorale. „Dacă dumneavoastră nu sunteți în stare, chemăm nemți”, i-a replicat Ioan Rus.

UPDATE 13.10 Președintele Consiliului Județean Iași, liberalul Cristian Adomniței, i-a explicat premierului Victor Ponta că cea mai răspândită situație este cea a românilor care au plecat în străinătate și s-au stabilit acolo, cu acte, apoi au fost urmați de familie, dar fără acte legale.

„O persoană a plecat prima, a reușit să-și facă acte, ceilalți au plecat după el, dar nu au domiciliu legal în Italia sau Spania. Dar acolo stau, acolo și-au făcut rostul”, a spus Adomniței.

Ponta i-a replicat că acești români au și ei drept de vot în România, chiar dacă nu mai stau în țară. „Da, dar nu mai sunt pe lista mea electorală. Sunt pe listă la Valencia”, i-a răspuns Adomniței.

O altă categorie de cetățeni români care apar nejustificat pe listele electorale permanente sunt cei veniți din Republica Moldova, care au obținut cetățenia română. Ei au declarat un domiciliu fictiv în România, pentru a fi în regulă cu actele, dar locuiesc în alte țări, a mai explicat Adomniței.

UPDATE 13.05 Ministrul Administrației, liberalul Victor Paul Dobre, le-a cerut primarilor să trimită persoane pe teren, fie că e vorba de angajați ai Primăriei, fie ai Poliției locale, pentru a verifica situația listelor electorale. Ministrul le-a cerut să emită împuterniciri pentru aceste persoane, pentru a nu apărea discuții de genul „de ce îmi bați la ușă”.

UPDATE 13.03 Actualele liste electorale nu au influențat rezultatele alegerilor din iunie pentru că atunci nu a existat prag. Cei care au venit la vot au decis. Dacă, după reactualizarea listelor, se va constata că într-o localitate sunt mai puțin locuitori, va trebuie să reducem numărul de consilieri și de parlamentari.

UPDATE 13.00 Premierul Victor Ponta a declarat că în verificarea listelor electorale trebuie avute în vedere patru categorii de persoane: 1. cetățeni români cu domiciliul în străinătate, care trebuie eliminați de pe listele electorale; 2. persoane decedate (care au decedat în altă localitatate sau în altă țară și datele nu au fost transmise); 3. persoanele care nu mai au drept de vot (condamnări penale sau afecțiuni medicale); 4. cetățenii români care au renunțat la cetățenia română.

UPDATE 12.50 Ponta a spus că, din 2004, evidența persoanelor din România a fost tranferată de la Guvern la autoritățile locale. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu este decât administratorul bazei de date centralizate. Până pe 31 august autoritățile locale trebuie să revizuiască listele electorale cu spijinul reprezentanților guvernului. „De luni să ne organizăm așa cum nu se întâmplă în luna august. De luni, toată lumea ar trebui să revină din concediu și să se implice în acțiunea pe care trebuie să o desfășurăm în următoarea lună pentru că trebuie să facem ce nu s-a făcut în opt ani de zile”, a spus Ponta

UPDATE 12.45 Premierul Victor Ponta a solicitat autorităților locale să se asigure că toate persoanele implicate vor reveni din concediu începând cu săptămâna viitoare, precum și să explice opiniei publice „ce s-a întâmplat și ce se întâmplă cu adevărat”, arătând că există multă confuzie și dezinformare.

UPDATE 12.38 „Solicit tuturor reprezențanților guvenului din terioriu să transmită populației că situația este una stabilă și normală. Nu suntem pe marginea prăpastiei. Vă rog să prezentanți lucrurile așa cum sunt”, a spus Ponta la începutul ședinței-

Guvernul s-a reunit, marți, în ședință pentru a adopta deciziile necesare stabilirii numărului real al cetățenilor cu drept de vot din fiecare unitate administrativ-teritorială.


Autoritățile trebuie să ofere Curții Constituționale, până pe 31 august, date exacte privind numărul de alegători cu drept de vot, înscriși pe listele electorale permanente, după ce joi, judecătorii Curții au decis să amâne o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului de pe 29 iulie, pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Judecătorii Curții Constituționale au decis să se reunească în ședință pe 31 august și să ia o hotărâre privind validarea sau invalidarea referendumului de pe 29 iulie, pentru demiterea lui Traian Băsescu, au declarat pentru gândul surse politice. Inițial, CCR hotărâse să amâne decizia până pe 12 septembrie, timp în care Crin Antonescu va rămâne președinte interimar al României, iar autoritățile trebuie să ofere listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfășurat referendumul din 29 iulie 2012.

Imediat după anunțul CCR de joi, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au preluat de la judecători listele electorale, pentru a-și continua cercetările penale privind acuzațiile de fraudă electorală din timpul referendumului. Vineri dimineață, Ministerul Public a anunțat că pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică a fost constituită o cauză penală în care se fac cercetări privind conținutul listelor electorale permanente și al celor suplimentare folosite la referendum, fiind solicitate copiile acestora.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Hoții de CATALIZTOARE din GERMANIA ”vânează” aceste mașini
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Diferența dintre criptomonede, monede digitale și monede virtuale
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Detalii BOMBĂ din dosarul inspectorilor ANAF: Nu punem botul la o sticlă de whisky; Să...
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Au fost chemați ROMÂNII ÎN ARMATĂ?! Ministrul Apărării a spus adevărul. Toată lumea trebuie să...
Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...