Ministerul Educației a reevaluat ofertele pentru manualele de clasa I și a II-a. Sunt 6 câștigători

Ministerul Educației a reevaluat ofertele pentru manualele de clasa I și a II-a. Sunt  6 câștigători
Publicat: 22/09/2014, 17:03
Actualizat: 18/05/2015, 20:46

La o săptămână de la începerea anului școlar, scandalul noilor manuale școlare continuă. Protagoniștii acestuia sunt, și luni, Ministerul Educației Naționale (MEN) și Federația Editorilor din România (FER).

Astfel, într-un comunicat remis MEDIAFAX, MEN anunță că a fost finalizată, ținând cont de decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor din 10 septembrie, procedura de reevaluare a ofertelor de manuale școlare pentru clasele I și a II-a, în format print și digital, din cadrul licitației privind achiziționarea acestora, și că va informa ofertanții.

Potrivit Ministerului Educației Naționale (MEN), reevaluarea făcută de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) s-a realizat în baza legislației în vigoare privind licitațiile publice. Termenul de finalizare a reevaluării a fost stabilit în maximum două săptămâni de la momentul publicării deciziei.

Reevaluarea, subliniază ministerul, este prima etapă din procedura de licitație, mai precizează ministerul.

De luni, CNEE va informa toți ofertanții cu privire la rezultatele evaluării proiectelor de manuale depuse. Din punct de vedere legal, imediat după această informare, participanții la reevaluare pot depune contestații. Într-o astfel de situație, MEN arată că va aștepta decizia de soluționare a CNSC și va aplica prevederile acesteia, în limita termenelor legale.

MEN mai precizează că etapa următoare va presupune semnarea acordurilor-cadru între CNEE și ofertanții câștigători. Imediat după acest moment, cadrele didactice din învățământul primar vor fi consultate asupra manualelor care urmează să fie folosite la catedră, pentru a putea opta pentru acelea pe care le consideră potrivite. Consultarea se va face pe o platformă online, aceeași pe care se vor centraliza comenzile de manuale ale fiecărei unități de învățământ. După centralizarea comenzilor, CNEE va încheia contracte cu fiecare ofertant în parte.

Altfel spus, licitația este, practic, reluată. Ministerul Educației nu face publică, însă, lista ofertelor de manuale selectate în urma reevaluării.

Însă, potrivit unui document, primit de gândul de la edituri, noii câștigătorii licitației, pe lângă Siveco și CD Press, sunt următorii:

Manualul de Comunicare in limba romana clasa I:

SC CD Press SRL_OF_1
SC CD Press SRL_OF_2

Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA
Intuitext
S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Cart SRL

Comunicare in limba romana clasa a II-a:

SC CD PRESS SRL
Intuitext
S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
Editura Didactica si Pedagogica + Ascendia Design SRL
Corint Junior SRL
S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L.

Matematica si explorarea mediului clasa I:

SC CD PRESS SRL
Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA
Intuitext
SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL
S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
S.C. Aramis Print SRL

Matematica si explorarea mediului clasa a II-a:

SC CD PRESS SRL
Intuitext
S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
S.C. Aramis Print SRL
SC Didactica Publishing House SRL
Corint Junior SRL

Editorii despre licitație: „act de fraudare a rezultatelor”

Tot luni, FER a prezentat un punct de vedere în care reiterează faptul că licitația inițiată de MEN și contestată a fost marcată de un „act de fraudare a rezultatelor”.

„Întrucât ministrul educației, domnul Remus Pricopie, continuă să acuze editurile ca fiind cele care au blocat licitația de manuale, facem public un prim document care să dovedească temeinicia și gravitatea contestațiilor noastre. Este vorba despre unul dintre documentele cuprinse în dosarul de licitație”, arată Federația.

Respectivul document, susține FER, este Raportul intern de conformitate a manualelor digitale cu specificațiile tehnice din caietul de sarcini, semnat de Daniel Böjte – consilier al ministrului Remus Pricopie-, Ciprian Popescu, Cristian Vasilescu și Livia Țoca.

„Acest document arată că și ofertele considerate de comisie conforme (și deci câștigătoare) erau, în fapt, neconforme cu caietul de sarcini. Comisia CNEE (aflată în subordinea Ministerului educației) a utilizat acest raport pe baza căruia a descalificat pe motive de neconformitate majoritatea ofertelor de manuale, dar a ascuns cu bună știință neconformitatea manualelor câștigătoare, declarându-le conforme. Acesta este un act de fraudare a rezultatelor licitației de care se fac responsabili membrii comisiei CNEE, condusă de domnul Silviu Cristian Mirescu”, mai susține FER.

Federația prezintă, astfel, o listă de șapte manuale declarate câștigătoare la licitația contestată ulterior. Respectivele manuale, arată FER, ar fi fost declarate neconforme, conform respectivului Raport intern, însă CNEE le-a declarat conforme.

FER precizează că manualele în cauză, toate digitale (cinci de la CD Press și două de la Asocierea Siveco + Litera), ar fi fost declarate neconforme, conform acelui Raport intern, pe considerente ce țin de rezoluție, de dimensiunile unor fișiere sau de faptul că un fișier video „nu merge” în browser-ele Internet Explorer și Firefox.

„Este evident, așadar, că CNEE a aplicat un tratament inegal și părtinitor în favoarea celor doi participanți declarați câștigători, asocierea Siveco + Litera și editura CD Press”, consideră FER, care cere premierului Victor Ponta „să respecte declarația domniei sale cu privire la intenția de a face lumină în acest caz”.

„Considerăm că elementele prezentate de noi sunt motive mai mult decât suficiente pentru a cere demisia ministrului Remus Pricopie, dar și a domnului Silviu Cristian Mirescu, președintele comisiei CNEE și principalul responsabil pentru modul de desfășurare al acestei licitații”, susține Federația.

În 18 septembrie, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a decis să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I și a II-a, iar în acest sens inspectoratele școlare județene au obligația ca, în regim de urgență, să completeze stocurile existente.

La solicitarea primului-ministru Victor Ponta ca elevii claselor I și a II-a să aibă cât mai repede manuale la dispoziție, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a decis să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, până la finalizarea licitației privind manualele digitale, s-a arătat într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Astfel, prin ordin al ministrului Educației, inspectoratele școlare județene au obligația ca, în regim de urgență, să completeze stocurile de manuale școlare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în școli.

„Ministrul Educației Naționale este hotărât să ducă până la capăt procesul de modernizare a programelor școlare și a manualelor, în pofida blocajelor generate de editori. Din nefericire, piedicile permanente pe care aceștia le-au pus procesului de introducere a noilor manuale se răsfrâng asupra elevilor, privându-i de un act educațional modern, eficient, adaptat realităților și nevoilor societății
contemporane. Pentru ca școala românească să poată oferi elevilor acele cunoștințe, abilități și competențe necesare unei integrări rapide și eficiente în viața economică, socială și culturală, este esențial ca procesul de înnoire și adaptare la exigențele europene a manualelor și a programelor școlare să continue cu celeritate”, se mai arăta în comunicatul MEN.

Premierul Victor Ponta i-a dat un ultimatum ministrului Educației, Remus Pricopie, pentru a rezolva situația manualelor școlare până săptămâna viitoare, sugerându-i că, în lipsa unei soluții rapide, există posibilitatea ca acesta să fie demis, au relatat anterior, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Inițial, potrivit unei note transmise de minister inspectoratelor școlare înainte de începerea școlii, se stabilise că elevii claselor I și a II-a nu vor învăța după manualele vechi.

Inspectorul general școlar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a declarat, pentru MEDIAFAX, în 11 septembrie, că lipsa noilor manuale pentru clasele I și a II-a nu este o situație plăcută, iar elevii nu pot învăța după manuale vechi, dar programa nouă va fi respectată, iar în primele zile se va face recapitulare.

Din anul școlar 2014-2015, elevii claselor I și a II-a ar fi urmat să învețe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală.

Pentru realizarea acestora, Ministerul Educației a organizat o licitație, care a fost însă contestată de unele edituri.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitației pentru realizarea manualelor școlare, după ce trei contestații au fost admise, șase admise în parte și două respinse.

O zi mai târziu, Ministerul Educației a susținut că întârzierea noilor manuale pentru clasele I și a II-a este din vina „celor care au blocat procedura” și a asigurat elevii, cadrele didactice și părinții că acestea acestea vor ajunge în școli imediat ce licitația se va finaliza.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
ȘOCANT: cum arată Mara Bănică, după ce și-a făcut o nouă intervenție estetică la față
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?