Ministerul Educației cere majorări salariale de minim 70% pentru profesori. Cine sunt câștigătorii unei creșteri de 177%

Ministerul Educației cere majorări salariale de minim 70% pentru profesori. Cine sunt câștigătorii unei creșteri de 177%
Publicat: 20/08/2015, 13:34
Actualizat: 10/08/2019, 12:20

„Este o propunere pe care Ministerul Educației a înaintat-o înainte de apariția anunțului de mărire a salariilor din sănătate. În funcție de pregătire, vechime și formă, universitar și preuniversitar, documentul propune creșterui cuprinse între circa 70% și 177%, adică aproape triplare salarială”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a mai spus că acestea sunt propunerile pe care le-a înaintat Guvernului ca urmare a consultărilor cu sindicatele din învățământ în cadrul discuțiilor despre noua lege a salarizării.

Întrebat de gândul de când se vor mări salariile profesorilor cu procentele propuse, Sorin Cîmpeanu a declarat că nu știe. „Rugămintea mea ca atunci când aflați dumneavostră să-mi spuneți și mie. E aceeași întrebare și a mea și a multora”, a spus Cîmpeanu.

UPDATE. Sindicaliștii îi răspund ministrului Educației și spun că procentele de mărire a salariilor negociate pentru noua lege a salarizării nu se mai pun în discuție. Sinduicaliștii din Educație se vor întâlni luni cu premierul Victor Ponta pentru a discuta despre mărirea salariilor din învățământ.

„Noi am purtat niște discuții la un anumit moment, în urmă cu două-trei luni, anexele cu privire la salarizarea în învățământ, preuniversitar și universitar, am căzut de acord cu Ministerul Educației să susținem o variantă negociată la nivel de ministere, iar această variantă urma să fie înaintată către Ministerul Muncii, unde are loc o ultimă plajă de discuții, nu știu să vă spun când. Numai că între timp noi am discutat ceva, a apărut altceva, a a apărut ordonanța pentru demnitari care ajung din start în vârful piramidei salariale, cu creșteri de pe o lege care încă nu există. De asemenea, tot pe baza unor acte normative au crescut salariile din Administrația Prezidențială, au mai crescut salariile și la Palatul Victoria, parlamentarii și-au mai votat niște pensii de excepție că lor li se pare logic să fie primii beneficiari. Și, categoric, în momentul de față ceea ce s-a discutat atunci va fi pus în discuție în momentul de față, discutăm în cu totul alte condiții”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret.

Reprezentanții profesorilor spun că procentele negociate în timpul discuțiilor pentru noua lege a salarizării, care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 decembrie 2015, trebuie din nou discutate.

În urmă cu două zile, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu poate garanta măriri de salarii pentru profesori mai mari decât procentele prevăzute în acordurile încheiate deja cu sindicatele din educație, ceea ce însemna măriri cu 5 % în martie și octombrie.

„Anul trecut am semnat împreună cu sindicatele un acord pentru unele măsuri în domeniul educației care prevedeau creșteri de 5% pentru personalul didactic, 12% de la 1 august pentru personalul nedidactic. Și, de asemenea, subliniez, plata în avans obținută în ședința de Guvern, deși în acord era prevăzută ținta de an pe an, adică 2015 pe 2015, la rectificare avem toate sumele cu plata hotărârilor judecătorești pentru anul 2016. Este vorba de o sumă de peste 2 miliarde de lei doar pentru învățământul preuniversitar. Toate aceste lucruri au fost făcute”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru gândul.

Pe de altă parte, reprezentanții celor trei federații sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și din învățământul superior – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au cerut miercuri o întâlnire de urgență cu Victor Ponta pe tema majorării salariilor. Sindicaliștii din educație au spus că decizia luată de Guvernul României de a majora salariile angajaților din sănătate este justă, dar reamintesc Guvernului că și educația este importantă. Ei cer Guvernului să regândească, împreună cu sindicatele, calendarul creșterilor salariale stabilit prin Acordul semnat în 2014, conform căruia salariile ar urma să crească cu 34 % până la finalul anului 2017.

Salariile profesorilor au fost mărite cu 5% în luna martie. În acestei majorări, salariul net al unui învățător debutant este de 780 de lei, al unui profesor debutant este de 830 de lei, al unui profesor cu definitivatul este de 836 de lei, iar al unui profesor la final de carieră este de 1.825 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”