Ministerul Finanțelor: TVR nu poate fi salvată

Ministerul Finanțelor: TVR nu poate fi salvată
Publicat: 23/04/2016, 16:17

Serviciul TVR de Comunicare, Relații Publice și Protocol a emis un comunicat prin care a anunțat oficial rezultatul întâlnirii de vineri, 22 aprilie, dintre reprezentanții TVR și cei ai Ministerului Finanțelor.

Din partea TVR, au participat Irina Radu, George Orbean și Monica Ghiurco – membri ai Consiliului de Administrație (CA), Cristian Zgabercea – Producător General și Ioana Silea – șef Serviciu Financiar.

Potrivit comunicatului, discuțiile au vizat, în primul rând, situația generată de excluderea României din concursul Eurovision și a TVR din rândul membrilor EBU și situația generală a televiziunii publice.

„În urma întâlnirii, s-a ajuns la concluzia că, în acest moment, din cauza cadrului legislativ, Ministerul Finanțelor Publice consideră că nu poate să se implice în sprijinirea financiară a Televiziunii Române”, se afirmă în comunicat.

Astfel, potrivit TVR, discuțiile care au avut loc la sediul Ministerului Finanțelor nu au putut rezolva, nici participarea României la Eurovision Song Contest, nici nu pot împiedica excluderea TVR din EBU.

Reprezentanții Televiziunii Publice au comunicat faptul că „Începând din 2010, TVR a atras atenția tuturor instituțiilor abilitate din România despre faptul că legislația învechită, care a dus la subfinanțarea cronică a televiziunii publice, trebuie schimbată”.

De asemenea, TVR a comunicat și faptul că o parte din bani din datoria istorica au fost platiți către EBU – „În anul 2012, TVR și-a asumat, alături de Guvernul României un Memorandum, prin care Televiziunea Română a luat o serie de măsuri, inclusiv plata către EBU a unor tranșe consistente din datoria istorică: o comparație relevantă ne arată că, dacă în perioada 2005 – 2010 s-au plătit către EBU 12.4 milioane de euro, în perioada 2011 – 2016 suma plătită a fost aproape dublă – 20.5 milioane de euro. Suma totală facturată de EBU în perioada 2005 – 2016 a fost de aproape 50 de milioane de euro, din care SRTv a achitat 32.8 milioane de euro. La această sumă, TVR a fost obligată de lege să plătească la bugetul de stat TVA în valoare de 11 milioane de euro, TVA pe care Televiziunea Română nu îl poate deduce precum celelalte televiziuni comerciale”.

„În condițiile în care celălalt semnatar al Memorandumului nu și-a respectat obligațiile asumate, situația TVR s-a degradat începând cu decembrie 2013 – primul an în care televiziunea publică a încheiat, după aproape un deceniu, exercițiul financiar cu profit contabil”, se susține în comunicat.

TVR consideră că, din cauza cadrului legislativ „învechit”, „nu poate continua să îndeplinească misiunea publică”:

„Cu toate acestea, TVR a tras în continuare semnale de alarmă și a rămas un partener deschis la dialog, așa cum s-a întâmplat și în 23 februarie a.c., când, la întâlnirea organizată de Parlament, au participat președinții celor două Camere, Premierul României, Ministrul Finanțelor și membri ai comisiilor de specialitate – senatori și deputați -, alături de reprezentanți ai TVR. În urma întâlnirii, niciuna dintre soluțiile discutate nu a fost asimilată de decidenți. Evoluția evenimentelor a relevat că, prin forțe proprii, în contextul unui cadru legislativ învechit și a subfinanțării cronice, TVR nu poate continua să îndeplinească misiunea publică, conform prevederilor legii de funcționare și a Constituției României”.

Totodată, comunicatul a anunțat că în aceasta duminică, 24 aprilie, de la ora 21:10, Iuliana Marciuc, producătorul Selecției Naționale și Ovidiu Anton, câștigătorul Eurovision România 2016, alături de invitații lor, vor dezbate situația generată de eliminarea României din concursul Eurovision.

Televiziunea Română (TVR) a fost retrasă dintre membrii EBU (European Broadcasting Union) din cauza datoriilor acumulate încă din 2007, a anunțat, vineri, EBU pe site-ul oficial, una dintre consecințe fiind eliminarea din competiția muzicală Eurovision.

TVR nu va mai putea participa în ediția din 2016 a Concursului Muzical Eurovision și va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU printre care se numără Eurovision News și Sports News Exchanges, precum și drepturile de a transmite evenimente sportive, servicii de expertiză legală, tehnică și de cercetare, precum și servicii de lobby.

Decizia a fost luată după ce a expirat termenul limită dat Guvernului României pentru a face aranjamentele necesare în vederea efectuării plății datoriilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...