Ministerul Mediului: Juriștii noștri recomandă oprirea temporară a proietului Roșia Montană, până când se va depune un PUZ valabil

Ministerul Mediului: Juriștii noștri recomandă oprirea temporară a proietului Roșia Montană, până când se va depune un PUZ valabil
Publicat: 03/05/2012, 16:51
Actualizat: 22/08/2013, 17:05

Analiza cerută de ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, în legătură cu evaluarea proiectului de la Roșia Montană după anularea planurilor de urbanism ale localității recomandă Comisiei de Analiză Tehnică să ceară investitorului un nou certificat de urbanism, făcut în baza unui PUZ valabil, informează Mediafax.

„Astăzi (joi, n.r.) mi-au parvenit rezultatele analizei cerute în problema Roșia Montană. Juriștii consultați de noi afirmă că lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezintă un impediment în continuarea procedurii și recomandă Comisiei de Analiză Tehnică (CAT) a proiectului să-i ceară investitorului să depună un nou certificat de urbanism care să reflecte un PUZ valabil”, a declarat, joi, pentru Mediafax, ministrul demis al Mediului, Korodi Attila.

Citând din concluziile documentului, ministrul a spus că, potrivit juriștilor, CAT ar trebui să ceară investitorului „să obțină și să depună un certificat de urbanism care să reflecte un PUZ valabil aprobat”.

Auditul la care se referă ministrul demis al Mediului a fost realizat de Societatea Civilă de Avocați Leaua și Asociații, cea care a reprezentat ministerul în toate litigiile pe tema proiectului de la Roșia Montană. Auditul și concluziile sale au fost preluate de Direcția Juridică a ministerului.

„Printr-o notă înregistrată la cabinetul demnitarului, Direcția Juridică a înaintat aceste concluzii”, a mai declarat Korodi.

Acesta a ținut să precizeze că tocmai statutul său de ministru demis, precum și actualul context „de personal” al instituției, nu-i permit să ia vreo măsură în urma concluziilor juriștilor.

„Este o opinie juridică pe care eu, ca ministru demis, recomand succesorului meu să o înainteze Comitetului de Analiză Tehnică, pentru ca membrii acestui comitet să le analizeze și să ceară clarificări suplimentare de la companie sau să ia măsurile pe care le consideră oportune”, a spus Korodi.

El a precizat că nu poate înainta el însuși respectivul document întrucât CAT nu se poate întruni în absența unui secretar de stat al Ministerului care să-l conducă, situație creată odată cu demiterea secretarului de stat Marin Anton, care era președinte al respectivului for.

În cazul în care CAT își va însuși concluziile juriștilor, Consiliul Local de la Roșia Montană va trebui să aprobe noi planuri de urbanism în baza cărora compania să obțină, conform legii, de la aceeași autoritate locală, un nou certificat de urbanism.

Ministerul Mediului a cerut un audit judiciar pentru a decide o eventuală oprire a analizei proiectului minier de la Roșia Montană în urma deciziei definitive a Curții de Apel Alba Iulia prin care planurile de urbanism pe care se bazează certificatul de urbanism și alte acte ale proiectului au fost declarate nule.

Auditul a fost cerut de ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, la câteva zile după instalarea sa în funcție. Ministrul solicita verificarea eventualelor consecințe ale deciziei judecătorești asupra procesului de evaluare a proiectului minier.

„Am cerut acest audit, această analiză, însă rezultatele ei încă nu ne-au parvenit. Așteptăm ca ele să sosească în următoarele zile”, declara miercuri dimineață, pentru MEDIAFAX, ministrul demis Korodi.

„Încă de când am preluat mandatul am fost întrebat dacă decizia judecătorească de la Alba Iulia impune oprirea proiectului minier. O asemenea decizie nu poate fi luată fără consultarea specialiștilor juriști, astfel că am cerut atât Direcției juridice din minister cât și, prin intermediul acesteia, casei de avocatură cu care ministerul lucrează de mai mulți ani, să îmi spună ce trebuie făcut din punct de vedere juridic în situația generată de respectiva decizie judecătorească defintivă”, declara miercuri Korodi.

Korodi a mai precizat cu acea ocazie că l-a anunțat de acest demers chiar și pe șeful statului, la consultările cu acesta din seara de vineri, după ce Cabinetul a fost demis de Parlament în urma adoptării moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Ungureanu. Korodi a reprezentat UDMR la aceste consultări, alături de președintele formațiunii, Kelemen Hunor.

„I-am spus despre acest lucru și șefului statului. L-am anunțat încâ de vineri că 95 la sută evaluarea impactului proiectului asupra mediului ar trebui oprită și că așteptăm confirmarea acestei situații juridice de la specialiști”, a mai spus atunci Korodi.

Korodi Attila se află în plin proces cu investitorul de la Roșia Montană după ce, în 2008, în precedentul său mandat ministerial, tot în urma unei hotărâri judecătorești prin care certificatul de urbanism al proiectului a fost anulat, a decis oprirea procesului de evaluare a impactului proiectului minier asupra mediului.

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil, în 5 aprilie, în urma unei reclamații depusă de trei organizații non-guvernamentale, Hotărarea numărul 1 din 2009 a Consiliului Local Roșia Montană prin care a fost validată procedura de vot privind Planul de Urbanism General (PUG) și Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industrială Roșia Montană Gold Corporation.

La acel moment, Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, susținea că hotărârea Curții de Apel Alba Iulia nu afectează deciziile Consiliului Local Roșia Montană privind adoptarea planurilor de urbanism, ci doar procedura de vot, iar procesul de avizare a proiectului continuă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Povestea emoționantă a câțelului care își aștepta stăpânul în ploaie la stația de metrou Unirii
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator