Ministerul Sănătății va aloca în 2014 aproape cinci milioane de euro pentru vaccin antigripal și BCG

Ministerul Sănătății va aloca în 2014 aproape cinci milioane de euro pentru vaccin antigripal și BCG
Publicat: 02/12/2013, 17:18
Actualizat: 19/05/2015, 16:29

Institutul Cantazino va primi, în 2014, cinci milioane de euro pentru terminarea liniei de fabricație a vaccinului antigripal și cel al tuberculozei (BCG), a anunțat luni ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, cu ocazia vizitei făcute împreună cu premierul Victor Ponta, la unitatea sanitară.

Ministrul Sănătății a declarat că se dorește și reluarea altor linii de fabricație, cum ar fi, de exemplu, pentru Cantastim și Polidin, dar acestea probabil din 2015, până atunci urmând să fie mutată la București și fabricația produselor realizate la Iași.

„Sperăm ca într-un an și jumătate, doi să putem vorbi de reluarea producției la Cantazino și a altor produse”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătății a mai spus că în 16 decembrie va fi livrată prima tranșă a vaccinului atingripal, iar în 5 sau 6 ianuarie, a doua tranșă a vaccinului.

„Am anunțat încă de la preluarea mandatului, și am trecut și în programul de guvernare, că unul dintre obiectivele mele prioritare este reluarea activității Institutului Cantacuzino. De aceea, aș vrea ca din 2014 să reluăm și producția de Cantastim, Polidin și BCG. În plus, am vrea să reorganizăm linia de fabricație a vaccinului gripal. Adică să organizăm o hală mare pentru vaccinul gripal, care, spre finalul fabricației, să devină comună cu cea pentru vaccinul BCG”, a explicat Nicolăescu.

Ministrul a adăugat că, în 2014, Institutul Cantacuzino va primi aceeași sumă ca în 2013, respectiv zece milioane de lei.

Prezent la Institutul Cantacuzino alături de ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu, Ponta a arătat că se bucură că a pierdut „pariul” cu ministrul legat de capacitatea institutului de a produce în continuare vaccin și a arătat că, până la 15 decembrie, vor fi produse 200.000 doze de vaccin antigripal, iar după aceasta dată vor fi produse alte 200.000 doze.

Premierul a arătat că procesul de producție și omologare este foarte avansat, ceea ce va permite României să nu mai importe fiole de vaccin.

Întrebat de jurnaliști dacă se va vaccina și el, după ce i-a îndemnat pe români să aibă încredere în producția Institutului Cantacuzino, Ponta a răspuns: „O să mă și vaccinez, dar eu nu cu răceala am probleme, ci cu altele”.

El a primit din partea institutului, într-o cutiuță, prima fiolă de vaccin din noua producție.

Primele 200.000 de doze de vaccin antigripal, din cele 600.000 cumpărate de Ministerul Sănătății pentru campania de imunizare din acest an, au fost distribuite, din 27 noiembrie, direcțiilor de sănătate publică, care le-au furnizat medicilor de familie.

Celelalte 400.000 de doze vor fi distribuite în perioada următoare, în funcție de necesitățile campaniei antigripale și de recomandările venite din partea specialiștilor cu privire la activitatea virozelor respiratorii, potrivit Ministerului Sănătății.

În luna mai, ministrul Sănătății anunța că Institutul Cantacuzino a devenit, prin Hotărâre de Guvern, serviciu de interes economic general și va primi din fondul de rezervă al Guvernului zece milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensație financiară din partea statului.

Ministrul preciza că odată cu reluarea activității Institutului Cantacuzino vor fi reduse și costurile necesare pentru achiziția acestuia din import. Prin utilizarea vaccinului produs în România, prețurile vor fi de 2,5 ori mai mici decât prin achiziția lui din import.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne