Ministerul Transporturilor solicită soluții pentru surparea de teren de la Eroilor

 Ministerul Transporturilor solicită soluții pentru surparea de teren de la Eroilor
Publicat: 13/12/2015, 14:15
Actualizat: 13/12/2015, 14:43

Ministerul Transporturilor a solicitat reprezentanților Metrorex, ai proiectantului, consultantului și constructorului Magistralei 5 o analiză pentru identificarea cauzei și soluții pentru rezolvarea imediată a problemelor cauzate de surparea de teren din zona Eroilor din Capitală, constructorul afirmând că „tendința tasărilor este spre stagnare”.

Constructorul secțiunii Râul Doamnei – Eroilor este Asocierea Astaldi (Italia) – FCC Construccion (Spania) – Delta ACM (Romania) – AB Construct (România).

În plus, potrivit unui comunicat emis sâmbătă seara de minister, ministrul Transporturilor, Dan Costescu a convocat Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență „pentru a analiza și a lua toate măsurile care se impun în vederea soluționării tuturor deficiențelor ce pot apărea din cauza acestei situații”.

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a discutat sâmbătă seara la sediul Ministerului Transporturilor cu reprezentanții Metrorex, ai constructorului, proiectantul, consultantul și firma de monitorizare a terenului și imobilelor din zonă. Aceștia au prezentat situația din teren, primele măsuri pe care le-au luat, precum și măsurile care se impun în perioada imediat urmatoare.

„Ca urmare a străpungerii planificate a peretelui de beton armat al incintei stației de metrou Eroilor în zona intersecției dintre axul 1 si linia 2 pentru intrarea în statie a utilajului TBM, s-au produs infiltrații cu antrenare de material solid pe conturul utilajului. Fenomenul s-a declanșat în data de 11 decembrie 2015, la ora 15.30, generând tasări sub placa carosabilă. Imediat, constructorul a umplut golurile apărute sub carosabil cu circa 70 de metri cubi de beton”, potrivit Ministerului Transporturilor.

Fenomenul de tasare a continuat și sâmbătă, drept pentru care au fost luate mai multe măsuri pentru stabilizarea zonei din subteran. După turnarea unei cantități suplimentare de beton (de circa 120 de metri cubi), s-au executat lucrări de stopare a infiltraților prin etanșarea bazei utilajului.

„Specialiști din cadrul Metrorex precum și constructorul monitorizează 24 din 24 de ore, prin măsurători specifice evoluția tasărilor. Constructorul susține că tendința tasărilor este spre stagnare, dar ca măsură asiguratorie, zona va fi în continuare monitorizată”, se arată în comunicatul instituției.

Traficul rutier pe bulevardul Eroilor și pe bulevardul Eroilor Sanitar a fost închis sâmbătă, din cauza unei surpări de teren cauzate de lucrările la extinderea magistralei de metrou, existând riscul de prăbușire a șoselei, incidentul fiind semnalat de firma care face lucrări de modernizare și extindere la metrou.

Siguranța locuitorilor din două blocuri din zona Eroilor unde s-a surpat terenul nu poate fi garantată, spune ISU, potrivit căruia constructorul nu poate preciza dacă este vorba de „o problemă mai amplă în subteran”.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în zona Eroilor unde au apărut deformări în șosea din cauza lucrărilor la extinderea magistralei de metrou se află două blocuri, la fața locului fiind trimise echipaje pentru a interveni în caz de necesitate.

„Ca urmare a deformărilor apărute la carosabilul din zona stației de metrou Eroilor, unde se execută lucrări pentru extinderea magistralei, la fața locului au fost trimise următoarele echipaje – Detașamentul Special de Salvatori și un echipaj SMURD. În apropierea zonei unde se observă denivelarea sunt două imobile de locuit”, arată sursa citată, care precizează că în urma discuțiilor dintre reprezentanții ISU și constructor s-a stabilit că nu există „un risc iminent” pentru cele două blocuri.

În condițiile în care reprezentanții constructorului nu au putut preciza dacă este vorba despre o problemă punctuală sau despre una „mai amplă în subteran”, nu se poate „garanta siguranța locatarilor din zonă”, mai menționează ISU.

Totodată, mai multe familii dintr-unul din cele două blocuri au ieșit speriate din locuințe și au cerut constructorului să le spună dacă sunt în pericol.

În zona respectivă, pe lângă cele două blocuri, sunt construite și mai multe case.

Duminică, începând cu ora 10.00, la sediul Primăriei Capitalei, este programată să aibă loc o ședință privind această situație, la care vor participa reprezentanți ai Metrorex, ai Poliției Rutiere, ISU și ai Inspectoratului de Stat în Construcții. La întâlnire, la care a fost invitat și prefectul Capitalei, Paul Petrovan, vor fi discutate măsurile de intervenție pentru punerea în siguranță a zonei, precum și eventuale măsuri de extindere a restricției de circulație.

Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor este finanțată din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operațional Sectorial Transport 2007-2013.

Magistrala 5 va fi realizată în două etape: tronsonul Drumul Taberei – Universitate în prima etapă de execuție și Universitate – Pantelimon, în etapa a doua. Tronsonul 1 Drumul Taberei – Eroilor al Magistralei 5 Drumul Taberei-Pantelimon, în lungime totală de 6,8 km, va avea un depou și zece stații de metrou: Râul Doamnei, Valea Argeșului, Valea Ialomiței, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.

Până în prezent, valoarea totală a contractelor atribuite pentru construcția Magistralei 5 de metrou se ridică la circa 2,6 miliarde de lei cu TVA inclus, echivalentul a circa 585 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă