Ministrul Apărării explică de ce România riscă „deziluzii” și pierderea credibilității în NATO, din cauza POLIȚIEI AERIENE

Ministrul Apărării explică de ce România riscă deziluzii și  pierderea credibilității în NATO, din cauza POLIȚIEI AERIENE
Publicat: 15/09/2012, 10:59
Actualizat: 27/03/2019, 04:01

Ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, a spus, sâmbătă, întrebat despre Poliția aeriană, că speră că „în foarte scurt timp” va fi luată o decizie politică, astfel încât România să nu își piardă credibilitatea și să fie în măsură să asigure misiunile de poliție aeriană pe întreg spațiul țării.

Întrebat de jurnaliști dacă în întâlnirile cu oficialii NATO va ridica problema Poliției aeriene române, ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, a spus că nu, pentru că „deciziile privind planificarea apărării, inclusiv planificarea operațiilor în spațiul aerian, sunt decizii naționale”.

„Deciziile privind planificarea apărării, inclusiv planificarea operațiilor în spațiul aerian, sunt decizii naționale. Din punct de vedere al Poliției aeriene, având în vedere capabilitățile limitate pe care le avem, mă refer la numărul de avioane, avioane care se apropie de sfârșitul ciclului de viață, avem provocări în sensul acesta și să sperăm că vom lua o decizie politică în timp foarte scurt, ca să nu înregistrăm deziluzii și să nu ne pierdem credibilitatea. Adică să fim în măsură să ne asigurăm misiunile de poliție aeriană pe întreg spațiul aerian al țării. În acest moment avem două avioane care sunt în lucru la Avioane Craiova pentru a le îmbunătăți ciclul operațional”, a afirmat Dobrițoiu.

El a făcut aceste declarații la Sibiu, unde sâmbătă dimineață a început Conferința Comitetului Militar al NATO, la care participă șefii apărării din cele 28 de țări membre ale Alianței și alți aproximativ 300 de oficiali.

Lucrările au fost deschise de președintele Comitetului Militar al NATO, general Knud Bartels, și de ministrul român al Apărării, Corneliu Dobrițoiu.

Șefii apărării din cele 28 de țări membre ale NATO vor discuta la Sibiu despre operațiile Alianței aflate în desfășurare, precum și aspecte-cheie de pe agenda organizației.

Potrivit reprezentanților MApN, conferința se va concentra pe provocările mediului general de securitate, precum și pe operațiile aliate aflate în desfășurare în Afganistan și în Balcanii de Vest. Discuțiile se vor axa, de asemenea, pe stadiile transformării NATO și pe revizuirea structurii Statului Major Militar Internațional (IMS), care este partea executivă a Comitetului Militar. Conferința se va încheia cu alegerea noului director general al IMS.

Invitați speciali ai președintelui Comitetului Militar al NATO sunt ambasadorul Stephen Evans, asistentul secretarului general al NATO pentru Operații, și generalul-locotenent Arne BÃ¥rd Dalhaug, comandantul Colegiului de Apărare NATO de la Roma.

În marja conferinței, generalul-locotenent Ștefan Dănilă, șeful SMG, gazda reuniunii, va avea întâlniri bilaterale cu omologi din alte țări, în cadrul cărora vor fi abordate aspecte privind participarea țării noastre în teatrele de operații la misiuni aflate sub mandat NATO, procesul de transformare a Armatei României și modalitățile de întărire a cooperării militare bilaterale.

Aceasta este prima reuniune a șefilor apărării în acest format, după summit-ul NATO de la Chicago, și prima care se desfășoară în România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii